Κυριακή, Μαρτίου 31

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Κύπρος: Απολύσεις και μειώσεις μισθών

Πρώτη καταχώρηση: 31/03/2013 - 21:51
Τελευταία δημοσίευση: 22:25Οικονομία
Κύπρος: Απολύσεις και μειώσεις μισθών
Κύπρος: Απολύσεις και μειώσεις μισθών
Δεύτερο μνημόνιο εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών προτείνει το ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων προβλέπει απώλεια θέσεων για 2.000 εκπαιδευτικούς και μείωση μισθών στο δημόσιο 5%.
Συναντήσεις μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου είχε κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τέσσερις γενικούς διευθυντές κυπριακών Υπουργείων και τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας. Μετά τις συναντήσεις αυτές το ΔΝΤ συνέταξε μνημόνιο, που στάλθηκε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας, και Υγείας) μία εβδομάδα, πριν η Κύπρος κλείσει τις τράπεζες της.
Με την ένδειξη «μόνο για επίσημη χρήση», το δεύτερο μνημόνιο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης», προβλέπει μειώσεις μισθών στο Δημόσιο από το 3% (που είχαν συμφωνηθεί στο πρώτο μνημόνιο, αρχίζοντας από το 2014) στο 5%. Με αυτό το μέτρο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εξοικονομείται 0,3% από το ΑΕΠ του κράτους.
Το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο υπογράφεται μόνο από το ΔΝΤ, και όχι τα άλλα μέλη της τρόικας, προβλέπει ακόμα κατάργηση του 13ου και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ. Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται συνολικά δαπάνες που αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ. Τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία κρίνονται ως και τα σημαντικότερα, εξαρτώνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Δεδομένου του γεγονότος ότι το μνημόνιο γράφτηκε πριν η Βουλή καταψηφίσει την πρώτη συμφωνία με το Eurogroup της 15ης Μαρτίου, εξάγεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αβίαστα το συμπέρασμα ότι σήμερα τα μακροοικονομικά αυτά μέτρα είναι μάλλον υποχρεωτικά για την Κύπρο».
Στην εισαγωγή του μνημονίου (φωτοτυπία της πρώτης του σελίδας δημοσιεύεται στην εφημερίδα) του Μαρτίου 2013, το ΔΝΤ επισημαίνει: «Μεταξύ 2007 και 2012, η δημοσιονομική ισορροπία επιδεινώθηκε κατά 9% του ΑΕΠ. Αυτή η επιδείνωση προέκυψε από αποτυχημένα έσοδα και συνεχή αύξηση των δημόσιων δαπανών. Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από λίγο κάτω του 60% στο 90% του ΑΕΠ. Ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τον τραπεζικό τομέα μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα του εν λόγω χρέους».
Το σοβαρότερο μέτρο για την εκπαιδευτική κοινότητα, δηλαδή εκείνο που θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, δεν περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο εκπαίδευσης, αλλά στο γενικότερο κεφάλαιο για το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας, προβλέποντας την έξοδο από το υπουργείο Παιδείας 2.000 εργαζομένων μέχρι το 2016, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί, αν πρόκειται περί εκπαιδευτικών ή άλλου προσωπικού.
Το ΔΝΤ αγγίζει και τους πανεπιστημιακούς, με διόλου κολακευτικές για τους ίδιους παρατηρήσεις όσον αφορά στους όρους εργοδοσίας τους. Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση στο δεύτερο μνημόνιο ότι οι πανεπιστημιακοί λαμβάνουν επίδομα για εξαιρετική επίδοση μεταξύ 7.000 και 12.000 ευρώ κάθε χρόνο, το οποίο όμως δίνεται χωρίς διακρίσεις σε όλους, μετατρέποντάς το, σύμφωνα με το ΔΝΤ, «σε επιπλέον μισθό αντί ως ανταπόδοση παραγωγικότητας».
Για να καταστεί αντιληπτό το κόστος του εν λόγω επιδόματος για τους πολίτες, το 2011 ανήλθε σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Για να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους, το ΔΝΤ προτείνει να καταργηθεί το εν λόγω επίδομα και να εισαχθούν δίδακτρα στα δύο κρατικά πανεπιστήμια, ενώ, για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα φοιτητών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, προτείνεται να εισαχθεί το αγγλικό σύστημα των προνομιακών δανείων σε άπορους φοιτητές.
Για τις δαπάνες στην υγεία, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι το σύστημα, όπως εφαρμόζεται στην Κύπρο, εγείρει ερωτηματικά περί ισονομίας των πολιτών, καθώς πολλά από τα έξοδα αναλαμβάνονται απευθείας «από την τσέπη» των πολιτών. Με ένα υπουργείο Υγείας, που διεκδικεί συγχρόνως τους ρόλους του διαμορφωτή πολιτικής, του υπεύθυνου εφαρμογής της και της μονοπωλιακής παροχής υπηρεσιών υγείας, η όλη κυπριακή δομή υγείας, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, πάσχει. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ προτείνει στο Υπουργείο Υγείας να διαχωρίσει θεσμικά αυτούς τους ρόλους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι το Υπουργείο Υγείας «δεν διαθέτει εργαλεία παρακολούθησης της απόδοσης των ιατρικών λειτουργών, ενώ ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς κανόνες».
Μέχρι την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, για την οποία το ΔΝΤ δεν εμφανίζεται αισιόδοξο δεδομένων των διαχρονικών καθυστερήσεων, προτείνονται στο δεύτερο μνημόνιο σειρά μέτρων, όπως ο περιορισμός των κριτηρίων δωρεάν περίθαλψης, η αύξηση των τελών, που πληρώνονται κατά τις επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια και η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.
Το σύστημα κοινωνικής προστασίας της Κύπρου, το οποίο εισήχθη σε μια εποχή χαμηλής ανεργίας, οφείλει να συμβαδίσει με την εποχή της κρίσης, παρατηρεί το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι άνεργοι στην Κύπρο πριν από την κρίση δεν ήταν απαραιτήτως και φτωχοί. «Σήμερα είναι και το κράτος οφείλει να τους συνδράμει», επισημαίνεται. Ωστόσο, πριν προχωρήσει στις προτάσεις του το ΔΝΤ σημειώνει ότι πολλές πολιτικές κοινωνικής προστασίας εφαρμόζονται από διάφορα υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές, όπως για παράδειγμα η στεγαστική πολιτική του κράτους. Ακόμα, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι «υπό τις υφιστάμενες συνθήκες του κράτους, η βοήθεια σε εκτοπισθέντες δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα, τη στιγμή που νεόπτωχοι θα απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους». Ως εκ τούτου, προτείνεται να ψηφιστεί ως κατεπείγουσα νέα νομοθεσία για την κρατική βοήθεια, με εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να ισχύσουν και στη φοιτητική βοήθεια, ενώ προτείνεται κατάργηση των διαφόρων βοηθημάτων για τουρισμό, καθώς και το επίδομα αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή για μαθητές. Ακόμα, το ΔΝΤ προτείνει όλα τα δημόσια βοηθήματα να φορολογούνται. Κυρίως, όμως, το ΔΝΤ προτείνει επέκταση του ανεργιακού επιδόματος στον έναν χρόνο (όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ).
«Διαψεύδω ότι το Υπουργείο Παιδείας ή ο υποφαινόμενος Υπουργός έχει δεχθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα για ένα δεύτερο μνημόνιο και σε αυστηρά μέτρα, που αυτό προβλέπει για τους εκπαιδευτικούς. 
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Ναυτικοί έπεσαν στη Θάλασσα

Πρώτη καταχώρηση: 31/03/2013 - 15:37
Τελευταία δημοσίευση: 15:40Κοινωνία
Ναυτικοί έπεσαν στη Θάλασσα
Ναυτικοί έπεσαν στη Θάλασσα
Στο Νοσοκομείο της Χίου με το Super Puma που εδρεύει στο νησί μεταφέρθηκαν το μεσημέρι δύο Φιλιππινέζοι ναυτικοί του φορτηγού πλοίου «Q Myrtalia» που έπεσαν στη θάλασσα.
Το περιστατικό συνέβει κατά τις εργασίες συντήρησης των σωσίβιων λέμβων του πλοίου και ενώ αυτό έπλεε μεταξύ Ικαρίας και Μυκόνου με προορισμό το λιμάνι του Τσανάκαλε της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι άτυχοι ναυτικοί βρίσκονταν μέσα στις λέμβους που είναι τοποθετημένες στην πρύμνη του φορτηγού, όταν έσπασαν τα συρματόσχοινα με αποτέλεσμα να καταλήξουν στη θάλασσα.
Από την πτώση και οι δύο τραυματίστηκαν βαριά ενώ φέρουν πολλαπλά κατάγματα στη λεκάνη, στη σπονδυλική στήλη και στον αυχένα. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας τους ναι μεν εκτιμάται ως κρίσιμη χωρίς όμως να διατρέχουν περαιτέρω κίνδυνο.
Οι δύο τραυματίες μετά την άφιξή τους στο Αεροδρόμιο του νησιού μεταφέρθηκαν με δύο ασθενοφόρα και συνοδεία περιπολικού του Λιμενικού στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Σε ότι αφορά στο πλοίο αυτό κινείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ικαρίας και Μυκόνου με μειωμένη ταχύτητα.
Πηγή: politischios.gr

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Αποκλειστικό: Βρέθηκε το κλεμμένο τζιπ των κακοποιών στα Ίσθμια

Τελευταία ανανέωση: Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 13:38
Βρέθηκε πριν από λίγο το τζιπ που είχαν κλέψει οι ληστές στα Ίσθμια
και στο οποίο επέβαιναν όταν πυροβόλησαν και σκότωσαν την άτυχη 25χρονη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr το τζιπ βρέθηκε παρατημένο στην Εθνική Οδό στην περιοχή Σολομός Κορίνθου. Δεν είναι καμμένο άρα οι αρχές ελπίζουν ότι θα οδηγηθούν στους κακοποιούς από τα ίχνη DNA που υπάρχουν σε αυτό.
Ταυτοποιήθηκε ότι ένας εκ των δραστών είναι δραπέτης των φυλακών Τρικάλων. Βρέθηκε αποτύπωμά του στην ταβέρνα που έγινε η ληστεία

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/293452/apokleistiko-vrethike-to-klemmeno-tzip-ton-kakopoion-sta-isthmia#ixzz2P73PPSlO

ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΒΡΕΙΤΕ ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΝ

Διαψεύδει την αναστολή συντάξεων ο Βρούτσης

Πρώτη καταχώρηση: 31/03/2013 - 10:06
Τελευταία δημοσίευση: 10:06Οικονομία
Διαψεύδει την αναστολή συντάξεων ο Βρούτσης
Διαψεύδει την αναστολή συντάξεων ο Βρούτσης
Διαψεύδει κατηγορηματικά, με δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, η τρόικα έθεσε θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων σε άτομα κάτω των 60 ετών.
Ταυτόχρονα ο κ. Βρούτσης επισημαίνει, πως η κυβέρνηση ουδέποτε θα έκανε αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα. «Ουδέποτε μου ετέθη από την τρόικα και πολύ περισσότερο δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων ή αντικατάστασής τους σε δικαιούχους κάτω των 60 ετών» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση τέτοιο αίτημα δεν θα γινόταν αποδεκτό».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

50 καλλιτέχνες τραγουδούν για την Κύπρο

Πρώτη καταχώρηση: 31/03/2013 - 10:34
Τελευταία δημοσίευση: 10:34Κοινωνία
50 καλλιτέχνες τραγουδούν για την Κύπρο μ
50 καλλιτέχνες τραγουδούν για την Κύπρο 

Μεγάλη συναυλία , με τίτλο «CyprusAid», δίνουν αύριο από τις 4 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα 50 και πλέον καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρήστος Θηβαίος, στην Τάφρο Κωνστάντζα, στην Λευκωσία, για να περάσουν το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι άντρο «γκάγκστερ και συμμοριτών», αλλά μια περήφανη χώρα από σκεπτόμενους ανθρώπους και ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Η στήριξη στην κίνηση αυτή αποτελεί ηχηρή πράξη αλληλεγγύης προς τον έξω κόσμο, αφού για την παρακολούθηση της συναυλίας δεν απαιτείται κανένα οικονομικό αντίτιμο, παρά μόνο μια εισφορά σε είδος και πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν σε άτομα, οικογένειες και άλλα σύνολα που τα έχουν άμεση ανάγκη, μέσω του δικτύου των κοινωνικών παντοπωλείων.
Επειδή η προσφορά για εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών είναι μεγάλη, οι εθελοντές ευελπιστούν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, για στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Λίνα Νικολακοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Χρήστος Δάντης, Ευριδίκη, Αντώνης Μιτζέλος, Βασίλης Χατζηλούκας, Δημήτρης Κοργιαλάς, Σοφία Παπάζογλου, Ηρώ, 'Αλεξ Παναγή, Χριστίνα Αργύρη, Μάρλεν Αγγελίδη, Δέσποινα Ολυμπίου, Γιώργος Καλογήρου, Ευσταθία, Αργυρώ Καπαρού, Σώτος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Μακρής, Ελεονόρα Ρούσσου, Τεύκρος Νεοκλέους, Νίκος Ευαγγέλου, Σαλίνα, Μυρτώ Μελετίου, Μιχάλης και Πέτρος Κουλουμής, Ρόδος Παναγιώτου, μια πλειάδα βιρτουόζων μουσικών και επίλεκτες μπάντες, όπως η 20μελής ομάδα κρουστών «Batukinio» και τα ντόπια συγκροτήματα «Λωποδύτες», «Μέθεξις» και «Πέραμα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ


Ντέρμπι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις

30 Μαρτίου 2013 | 20:12630 α- α+
Ντέρμπι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις
Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της Real News, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 21,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 21,5%. Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 9,0%, ενώ τέταρτο κόμμα είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 61%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με ποσοστό 5,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,4% και το ΚΚΕ με 4,6%.

Με διαφορά 0,6% προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ (20,7%) του ΣΥΡΙΖΑ (20,1%) και στην δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,2%, το ΠΑΣΟΚ με 6,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,3%, ΚΚΕ 5,4% και ΔΗΜΑΡ 4,1%.



Με την μικρότερη διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος της Κυριακής. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,1% και η ΝΔ 23,0%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,8%, ΠΑΣΟΚ 5,7%, ΚΚΕ 4,9%, ΔΗΜΑΡ 4,5%.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Σε ισχύ η θερινή ώρα

Πρώτη καταχώρηση: 31/03/2013 - 04:02
Τελευταία δημοσίευση: 04:02Ξεχωρίζουν
Σε ισχύ η θερινή ώρα
Σε ισχύ η θερινή ώρα
Η αλλαγή σε θερινή ώρα γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ταυτόχρονα. Έτσι την ημέρα της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε θερινή, βάζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά στις 3 τα ξημερώματα. Το μέτρο της θερινής ώρας λήγει στις 27 Οκτωβρίου 2013
Γιατί κάθε Μάρτιο γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά;
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα οδήγησαν την πολιτεία στη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στα πλαίσια αυτών των μέτρων που αποφασίστηκαν ήταν και η εφαρμογή της «θερινής» ώρας για τη χρονική περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου (ενώ από το 1997 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η θερινή ώρα ισχύει ως και το τέλος Οκτωβρίου). Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, κάθε άνοιξη προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στην κανονική ώρα της κάθε ατράκτου, την οποία και αφαιρούμε και πάλι το φθινόπωρο. Έτσι «εκμεταλλευόμαστε» 60 επιπλέον λεπτά της ηλιακής ενέργειας καθημερινά και «εξοικονομούμε» ­ θεωρητικά τουλάχιστον ­ περίπου 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των επτά μηνών «θερινής ώρας». Η ιδέα αυτή στηρίχθηκε στην «εμπειρία» άλλων κρατών που αντιμετώπισαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα πολλά χρόνια νωρίτερα από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα:
Η εναλλαγή της ώρας από «χειμερινή» σε «θερινή» ­ και αντίστροφα ­ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ορισμένες χώρες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες «προχώρησαν» τα ρολόγια τους κατά μία ώρα μπροστά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (από τις 9 Φεβρουαρίου του 1942 ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 1945), ενώ στη Βρετανία δύο ώρες μπροστά κατά τους θερινούς μήνες και μία ώρα τους χειμερινούς μήνες. Οι αλλαγές αυτές στους λεπτοδείκτες δεν ήταν ποτέ σταθερές ή συγκεκριμένες για κάθε χώρα, αλλά αναπροσαρμόζονταν ανάλογα για όσο καιρό υπήρχε πρόβλημα.
Η εφαρμογή της θερινής ώρας με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα ­ μια ώρα μπροστά από τη χειμερινή ­ καθιερώθηκε το 1966 στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε να ισχύει σε λίγες πολιτείες αρχικά και από το 1986 κατοχυρώθηκε με νόμο σε ολόκληρη τη χώρα. Ακολούθησαν ανάλογες ρυθμίσεις και για τις χώρες της Ευρώπης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 1997, όταν αποφασίστηκε η «θερινή» να παραταθεί ως και το τέλος Οκτωβρίου, είχε ανακοινωθεί ότι υπήρχε πιθανότητα να καθιερωθεί στη χώρα μας η ώρα που αντιστοιχεί στην ωριαία άτρακτο της Κεντρικής Ευρώπης, για τη διευκόλυνση των συναλλαγών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, καθώς με αυτή την αλλαγή στην Ελλάδα τον χειμώνα θα νύχτωνε στις 4.30 ­ αντί για 5.30 με το σημερινό καθεστώς ­ και το καλοκαίρι θα «σουρούπωνε» από τις 8.00 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός λόγος για την αλλαγή της ώρας κάθε χρόνο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.    enikos.gr

Σάββατο, Μαρτίου 30

ΒΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ

Βενιζέλος: Εγκλωβισμένος στο ΠΑΣΟΚ και πολιορκημένος ως πρόεδρος

Τελευταία ανανέωση: Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 13:45
Οι «σημιτικοί» και οι «παπανδρεϊκοί» δεν επιτρέπουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ακολουθήσει την πολιτική του
Βενιζέλος: Εγκλωβισμένος στο ΠΑΣΟΚ και πολιορκημένος ως πρόεδρος

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες βδομάδες στον όροφο που εδρεύει το γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Ιπποκράτους. Άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν συχνά πυκνά στο γραφείο του, μιλούν για την σταδιακή αλλαγή συμπεριφοράς του κ. Eυάγγελου Βενιζέλου. Όσοι τον ξέρουν καλά λένε ότι "έχει χάσει το κέφι του. Έχει πάψει να είναι κοινωνικός όπως ήταν στο παρελθόν πριν αναλάβει την αρχηγία του κόμματος".

Πολλοί αποδίδουν την πεσμένη ψυχολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο γεγονός ότι "έχει παραδοθεί κατά κάποιον τρόπο στην ματαιότητα". Βλέπει τα ποσοστά του κόμματος να βαίνουν συνεχώς συρρικνούμενα, γεγονός που έχει κινητοποιήσει φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Στελέχη που κάποτε δήλωναν "σκληροί βενιζέλικοί" έχουν αρχίσει να αποφεύγουν να ταυτίζονται με τις δηλώσεις και την γραμμή που ακολουθεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο καθένας προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τον κ. Βενιζέλο, μέχρι να δει προς τα πού πάει το πράγμα και ποιος θα είναι ο πιθανός επικρατέστερος υποψήφιος που θα πάρει την πρωτοβουλία να "σπάσει τον φαύλο κύκλο ηττοπάθειας".

Ποιος όμως θα είναι αυτός; Κανείς δεν ξέρει.
Άλλοι βλέπουν την έντονη κινητικότητα του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο παρασκήνιο ενώ άλλοι προσβλέπουν στην κ. Άννα Διαμαντοπούλου, που μπορεί να βρίσκεται αυτήν την στιγμή εκτός κοινοβουλευτικής "αρένας", το βέβαιο είναι ότι διατηρεί τις αρχηγικές της φιλοδοξίες!
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος δείχνει να έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της αποδοχής που είχε παλαιότερα μέσα στο "Κίνημα" ενώ η μέχρι στιγμής αποτυχημένη προσπάθειά του να ηγηθεί του δικού του κόμματος έχει επηρεάσει αρνητικά την όλη του εικόνα. Από την μεριά του, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης θεωρείται αμελητέα δύναμη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ χωρίς αξιόμαχη εσωκομματική ομάδα.

Για όλα αυτά είναι φυσικά ενήμερος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Όμως η δικαιολογήμένη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει μεσαία και ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί διασπαστικά. Κάθε μήνας που περνά μεγαλώνει η ανασφάλεια του κ. Βενιζέλου για τον φόβο αποσκίρτησης στελεχών που μέχρι σήμερα τον στήριζαν.
Περιμένουν να... "ορμήξουν"!
Πληροφορίες του "Newsbomb.gr" λένε ότι οι ομάδες των κ.κ. Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένες από τον τρόπο που ο Βενιζέλος διαχειρίζεται τις εσωτερικές υποθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά και εκ των έσω τις ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ έλεγε χαρακτηριστικά ότι "ο πιθανός εξαναγκασμός της κυβέρνησης για λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων, δεν θα συμπαρασύρει στο πέρασμά του μόνο τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και την καρέκλα του Βενιζέλου στο κόμμα". Η φράση αυτή αποτυπώνει πλήρως την στάση αναμονής που κρατούν οι ομάδες στο ΠΑΣΟΚ περιμένοντας ακόμα ένα στραβοπάτημα του Βενιζέλου για να... "ορμήξουν".

Αυτό το πολύ βαρύ κλίμα είναι ίσως ο λόγος που- όπως λένε- "ο κ. Βενιζέλος περνάει μία περίοδο ελαφράς κατάθλιψης", γεγονός που έχει συντελέσει στην αύξηση του βάρους του, όπως έχουν παρατηρήσει πολλοί... 

ΦΤΟΥ ΣΑΣ

Μποναμάς για τα κόμματα

Πρώτη καταχώρηση: 30/03/2013 - 11:28
Τελευταία δημοσίευση: 11:28Οικονομία
Μποναμάς για τα κόμματα
Μποναμάς για τα κόμματα
Το ποσό-μαμούθ των 11 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν εντός της εβδομάδας τα πολιτικά κόμματα.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της υψηλής χρηματοδότησης, οι περισσότεροι κομματικοί οργανισμοί βρίσκονται σε κατάσταση στάσης πληρωμών, αφού αδυνατούν να είναι στοιχειωδώς έστω συνεπείς στις συμβατικές υποχρεώσεις τους απέναντι σε προμηθευτές και εργαζομένους, ενώ εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες, με ό,τι σημαίνει αυτό.
Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να χορηγήσει το 50% της ετήσιας χρηματοδότησης και όχι το 25-30% που δινόταν από τον προϋπολογισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: Παραπολιτικά

ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΗΝ ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΑΛΗΤΕΣ

''ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ 2013''...

...ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ...
Μέσω της ΔΕΗ θα εισπράττεται και το 2013 το χαράτσι, όπως προανήγγειλε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Σίμος Κεδίκογλου.
«Για τη χρήση του 2013 το χαράτσι θα είναι αισθητά...
χαμηλότερο, ο τρόπος είσπραξης θα είναι μάλλον ο ίδιος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η δέσμευσή μας ήταν ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερο το χαράτσι για το 2013, ο τρόπος είσπραξης μάλλον θα είναι ο ίδιος. Το σημαντικό είναι πόσο πληρώνεις και όχι το πώς πληρώνεις» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι είναι υγιές το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη. «Έχουμε θωρακίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τον καλύτερο τρόπο και προλάβαμε τα χειρότερα. Η ενσωμάτωση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό σύστημα προχωράει πολύ καλά. Έχουμε πάρει το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας» υπογράμμισε.
Για τα γκαζάκια στο σπίτι του αδερφού του, τόνισε: «Την πρώτη φορά που έγινε, υποστήριξαν ότι κατά λάθος πίστεψαν πως είναι δικός μου χώρος και ότι δε θα επαναλαμβανόταν ένα τέτοιο κρούσμα. Είναι εξωφρενικό η στοχοποίηση συγγενικών προσώπων, είναι φασιστικές πρακτικές».
Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων δε, τόνισε: «Όχι, δεν μας ανησυχεί η πιθανότητα νέων μέτρων, δεν θα υπάρξουν. Θα βαθμολογηθούμε θετικά στον έλεγχο των προόδων και στους στόχους μας για την ανάκαμψη της οικονομίας».    fimotro.gr

ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΤΩΡΑ

Με απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν

Σε κατάσταση πολέμου η Βόρεια Κορέα...

Web only
30/03/2013  08:34
6
 

  



Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η χώρα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ, εξ αιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει.

«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως», αναφέρεται σε βορειοκορεατική ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος.

Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου είναι σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.

πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

«Κούρεμα» 15% στα ενοίκια

Τελευταία ανανέωση: Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 08:25
Μειωμένα κατά 15% περίπου είναι τα ενοίκια κατοικιών σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως καταγράφει πανελλαδική έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου της εταιρείας RE/MAX. 
«Κούρεμα» 15% στα ενοίκια
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να προβούν σε γενναίες εκπτώσεις προκειμένου να βρουν μισθωτές, την ίδια ώρα που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 διαμερίσματα που είναι άδεια.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η εταιρεία προβλέπεται ότι στο εξής θα είναι περιορισμένη η πτώση στα μισθώματα, ενώ στις δημοφιλείς περιοχές οι τιμές θα σταθεροποιηθούν.
Η RE/MAX συνέκρινε τα ενοίκια που δίνονται το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και διαπιστώνει ότι παρατηρείται μία πτώση ύψους 14 - 15% σε όλη την Ελλάδα.
Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της χώρας οι μειώσεις των ενοικίων αγγίζουν και το 30%.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή όπου να έχει καταγραφεί η απειροελάχιστη έστω αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα:
Στην Αττική η πτώση έφτασε 12 - 13%. Τα ενοίκια κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5 έως 7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Κατώτερη τιμή παρουσιάζουν τα ενοίκια στα Καμίνια, τη Νεάπολη και τα Εξάρχεια, όπου κυμαίνεται στα 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Στη Θεσσαλονίκη η πτώση των τιμών κινήθηκε από 16 - 22% κατά μέσο όρο. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στις δυτικές συνοικίες, όπου φθάνουν τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα, στο «κόκκινο» βρίσκονται ακόμη οι τιμές στην Παλιά Παραλία, όπου αγγίζουν τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Στην περιφέρεια η πτώση κυμάνθηκε στο 14 - 17%.
Στις επαρχιακές πόλεις οι τιμές κυμαίνονται από 3 ευρώ έως 4,5 ευρώ/τ.μ. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία στα 2 ευρώ και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα 7 ευρώ/τ.μ.
Το προφίλ του ενοικιαστή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας για το προφίλ του ενοικιαστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται για διαμέρισμα, σχετικό νέο σε ηλικία, το οποίο να αποτελείται από δύο έως τρία υπνοδωμάτια.
Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται σε διαμερίσματα που κυμαίνονται από 70 έως 100 τ.μ. Το ύψος του μισθώματος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 500 ευρώ εκτός από κάποιες περιοχές που βάζουν πλαφόν τα 1.000 - 1.200 ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι ενοικιαστές προτιμούν τα διαμερίσματα με αυτόματη θέρμανση φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξία στο ακίνητο είναι η αυτόνομη θέρμανση (φυσικό αέριο αν υπάρχει) σε ποσοστό 76%, η ηλικία του ακινήτου (59% ευνοούνται τα νέα ακίνητα), η θέση του (53%), η ύπαρξη θέσης στάθμευσης (47%), η γενική κατάσταση του ακινήτου (35%), η ύπαρξη τζακιού (29%), ο όροφος και η θέα με ποσοστό 24% εξίσου.
Ωστόσο, στα βόρεια προάστια οι ενοικιαστές εξακολουθούν να θέτουν ψηλά τον πήχη των προδιαγραφών, καθώς αναζητούν, κυρίως, μεζονέτες και μονοκατοικίες.

Παρασκευή, Μαρτίου 29

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΝΔ:Η Πρωταπριλιά είναι τη Δευτέρα

Πρώτη καταχώρηση: 29/03/2013 - 18:01
Τελευταία δημοσίευση: 18:01Πολιτική
ΝΔ:Η Πρωταπριλιά είναι τη Δευτέρα
ΝΔ:Η Πρωταπριλιά είναι τη Δευτέρα

Νέα ανακοίνωση-απάντηση στη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη εξέδωσε η ΝΔ.
"Ο κ. Σταθάκης κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία, για παραποίηση δήλωσής του, την οποία επισυνάπτει ο ίδιος, μόνο και μόνο για να αυτοδιαψευστεί!
Ας μην βιάζονται τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ. Η Πρωταπριλιά είναι τη Δευτέρα...", αναφέρει η ΝΔ.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΝΔ αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη στη ΝΕΤ.   enikos.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΑΜ ΕΝΑΝΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Τσίπρας: Θα διεκδικήσουμε την αποκατάσταση αδικιών

29 Μαρτίου 2013 | 14:5919 α- α+
Τσίπρας: Θα διεκδικήσουμε την αποκατάσταση αδικιών
Με το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών συναντήθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, και ο βουλευτής και Υπεύθυνος Άμυνας της Κ.Ο. του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «από θέση αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εναντιώνεται στις περικοπές μισθών και συντάξεων, που επιβάλουν οι μνημονιακές πολιτικές και θεωρεί απαραίτητη την άμεση απεμπλοκή από αυτές. Αναγνωρίζουμε ότι, μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι απόστρατοι και οι εν ενεργεία αξιωματικοί έχουν υποστεί δυσανάλογα μεγάλες περικοπές. Οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να ανατραπούν και να αποτραπεί κάθε νέα περικοπή. Πρέπει να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, ώστε να αποκατασταθεί η δυνατότητα αξιοπρεπούς επιβίωσης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους. Δεσμευόμαστε ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις θα διεκδικήσουμε την αποκατάσταση όλων των αδικιών. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με όλες τις Ενώσεις των Αποστράτων και των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.»

Το συντονιστικό συμβούλιο εκπροσώπησαν ο Αντιστράτηγος ε.α. Π. Μαυροδόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο Αντιναύαρχος Σ. Περβαινάς Π.Ν. ε.α., Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, ο Αντιπτέραρχος ε.α. Κ. Ιατρίδης, Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και ο Ιωάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
Real.gr

ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ



ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

"Κύπριοι βουλευτές δεν κατέθεταν φορολογική δήλωση"

Πρώτη καταχώρηση: 29/03/2013 - 09:16
Τελευταία δημοσίευση: 09:16Οικονομία
Κύπριοι βουλευτές δεν κατέθεταν φορολογική δήλωση
"Κύπριοι βουλευτές δεν κατέθεταν φορολογική δήλωση"

"11 Κύπριοι βουλευτές δεν κατέθεταν φορολογική δήλωση για πολλά χρόνια", σχολιάζει στο twitter ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.
Θυμίζουμε ότι έχει ήδη αποκαλυφθεί πως οι κυπριακές τράπεζες διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη, παράγοντες της δημόσιας διοίκησης και εταιρείες.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


Πέμπτη, Μαρτίου 28

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς

Απεβίωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Νάκος

Web only
28/03/2013  14:32
 
 



Συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο, στη Βουλή αλλά και στη Μαγνησία προκαλεί η είδηση του αδόκητου θανάτου του β' αντιπροέδρου της Βουλής θανάση Νάκου. Ο 63 ετών βουλευτής Μαγνησίας νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο έπειτα από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί.

Αναπνευστική ανεπάρκεια είναι η αιτία θανάτου του σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Ο 63χρονος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου από την περασμένη Παρασκευή 22 Μαρτίου όπου είχε εισαχθεί μετά από καρδιολογική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί (κατά πληροφορίες επρόκειτο για επέμβαση by pass). Ωστόσο, στη διάρκεια της νοσηλείας του στη ΜΕΘ φέρεται να εκδήλωσε λοίμωξη η οποία οδήγησε στην αναπνευστική ανεπάρκεια.

O Θανάσης Νάκος γεννήθηκε στο Βόλο τον Ιανουάριο του 1950. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει δυο παιδιά.

Το 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία. Από τότε και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007, το 2009 και το 2012 επανεξελέγη πρώτος βουλευτής Μαγνησίας.

Μετά τις εκλογές του 1993, ανέλαβε Πρόεδρος του Τομέα κοινοβουλευτικού έργου της Γεωργίας και κατόπιν του Τομέα Βιομηχανίας.

Με την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Ν.Δ., τοποθετήθηκε αρχικά υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια του Τομέα Ανάπτυξης. Στο πρώτο Κυβερνητικό σχήμα της κυβέρνησης της Ν.Δ. ανέλαβε Υφυπουργός Εσωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009.

Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε τα καθήκοντα του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εξελέγη Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη κατόπιν των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012. protothema.gr

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Καζάνι που βράζει η Κ.Ο της ΝΔ

Τελευταία ανανέωση: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 14:53
Αμφισβητείται η στρατηγική Σαμαρά - Έντονο αντιγερμανικό κλίμα και σκέψεις για PLAN B.
Καζάνι που βράζει η Κ.Ο της ΝΔ
Μεταβολή του κλίματος και έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου αλλά και στη στάση που φαίνεται να έχει υιοθετήσει η Γερμανία.
Ακόμα και ακραιφνείς ευρωπαϊστές βουλευτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους βλέποντας τον αυταρχισμό και τη σκληρότητα με την οποία το Βερολίνο επιβάλλει τις απόψεις του.
Ο Πρωθυπουργός από την άλλη πλευρά είναι κυριολεκτικά εξαφανισμένος και αυτό επιτείνει την ανησυχία των βουλευτών για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους πέφτουν στο τραπέζι ζητήματα που άλλες εποχές θεωρούνταν ταμπού και αδιανόητο να τεθούν.
Οι Βουλευτές της Ν.Δ, στην πλειοψηφία τους, θεωρούν λανθασμένη την στρατηγική που επέλεξε ο Α. Σαμαράς να προσδέσει την Ελλάδα στο άρμα της Γερμανίας και να την απομακρύνει από τον φυσικό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ. Επισημαίνουν την προσέγγιση των ΗΠΑ πλέον με την Τουρκία, ως συνέπεια αυτής της επιλογής αλλά και την τιμωρητική διάθεση που επιδεικνύουν οι Γερμανοί έναντι της Ελλάδας και έναντι των χωρών του Νότου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων,ο κ.Σαμαράς είχε διαβεβαιώσει τους βουλευτές του ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα για να έρθει η ανάπτυξη και θα την βοηθήσει ακόμα περισσότερο μετά τις επικείμενες γερμανικές εκλογές.
Όσα έγιναν στην Κύπρο αλλά και η αμφισβήτηση της ασφάλειας των καταθέσεων, από το Βερολίνο, έχουν θορυβήσει τους Βουλευτές της Ν.Δ που εκτός των άλλων βλέπουν να μην έρχεται και η πολυπόθητη ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα γενικεύεται η στάση πληρωμών που έχουν κάνει ορισμένοι πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, στην υψηλή φορολογία και τα χαράτσια.
Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και καθημερινά προστίθενται νέοι άνεργοι, με τη χώρα να παραμένει σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά και με τους τροϊκανούς να έρχονται και να ζητούν διαρκώς νέα μέτρα αλλά και να προχωρήσει ταχύτατα η παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας.
Για πρώτη φορά, οι Βουλευτές της Ν.Δ κάνουν λόγο, ανοιχτά, για την ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου Β, βλέποντας ότι η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι αργά η γρήγορα θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Κάποιοι από αυτούς αναφέρονται ακόμα και σε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και υποστηρίζουν ότι η επιβίωση και η συμβίωση της Ελλάδας σε μία Γερμανική Ευρώπη είναι αδύνατες.
Καθοριστικός παράγοντας θα αποδειχθεί μία νέα κρίση στην Ιταλία ή στην Ισπανία, ενώ αν ζητήσει νέα μέτρα και νέες περικοπές η τρόικα, αυτά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα περάσουν στη Βουλή.
Ο Ιούνιος είναι καθοριστικός μήνας αφού εκεί θα φανεί το πραγματικό μέγεθος της υστέρησης εσόδων αλλά και της νέας αστοχίας του προγράμματος και του προϋπολογισμού.
Αν η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα, τότε είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι απρόβλεπτες μόνο αλλά καταιγιστικές.
Η εφημερίδα "Το Ποντίκι" 

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ CD

Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Πρώτη καταχώρηση: 28/03/2013 - 08:11
Τελευταία δημοσίευση: 08:11Πολιτική
Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ
Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ
«Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος κάνει ό,τι μπορεί για να θολώσει την κατάσταση. Μου δημιούργησε την αίσθηση ότι θέλει να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα» ήταν η πρώτη αντίδραση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα όσα είπε ο Ιωάννης Διώτης στην Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ.
Και πρόσθεσε: «Και μόνο το γεγονός ότι τρεις εβδομάδες μετά αφότου εγώ αποχώρησα από το υπουργείο, με βάση τα e-mail που έδωσε στη δημοσιότητα, δεν έχει κάνει τίποτε για τη λίστα τα λέει όλα. Μπλέκει κόσμο χωρίς να δίνει στοιχεία και νομίζω ότι το κάνει επίτηδες».

Πηγή: Τα Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 27

Η ΕΚΡΗΞΗ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα

Έκρηξη βόμβας στο σπίτι του εφοπλιστή Τσάκου

Web only
27/03/2013  20:42
 
 
  .



Έκρηξη σημειώθηκε στις 20:31 το βράδυ απέναντι από το Ηρώδειο κοντά στο σπίτι της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Τσάκου, στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλλι και Προπυλαίων στην περιοχή της Ακροπόλεως.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός φαίνεται να είχε τοποθετηθεί μέσα σε τσάντα, έξω από τη βίλα του εφοπλιστή Τσάκου. Η έκρηξη ήταν μικρής έντασης, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς η αστυνομία είχε προλάβει να αποκλείσει το χώρο.

Για την τοποθέτηση  βόμβας είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα από άγνωστο στις 20:10 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Ο άγνωστος έδωσε χρονικό περιθώριο είκοσι λεπτών και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για φάρσα.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ερευνούν το χώρο και έχουν αποκλείσει τη γύρω περιοχή.  protothema.gr

ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο με...αεροπλάνο

Πρώτη καταχώρηση: 27/03/2013 - 20:23
Τελευταία δημοσίευση: 20:23Οικονομία
Εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο με...αεροπλάνο
Εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο με...αεροπλάνο

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα, έφτασαν σήμερα με αεροπλάνο στην Κύπρο από την Φρανφούρτη και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Για την μεταφορά τους στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση από την Αστυνομία. Με τα χρήματα αυτά, θα τροφοδοτηθούν αύριο οι τράπεζες κατά την πρώτη μέρα ανοίγματος τους μετά από αρκετές ημέρες.

Πηγή:alithia.com.cy

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Ζάιμπερτ: Η Μέρκελ χαιρετίζει την επικοινωνία Νετανιάχου-Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: 27/03/2013 - 17:30
Τελευταία δημοσίευση: 17:30Διεθνή
Ζάιμπερτ: Η Μέρκελ χαιρετίζει την επικοινωνία Νετανιάχου-Ερντογάν
Ζάιμπερτ: Η Μέρκελ χαιρετίζει την επικοινωνία Νετανιάχου-Ερντογάν

"Σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των (διμερών) σχέσεων" χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ακόμη ότι τα σημάδια συμφιλίωσης των δύο πλευρών αποτελούν σημαντικό βήμα και για ολόκληρη την περιοχή.
Πηγή: AMΠΕ

ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Η επιστροφή - Η Σχολή που γεννήθηκε στην εφημερίδα «ΦΙΛΑΘΛΟΣ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΑΓΑΝΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Αυτή η ιστορία με την Κύπρο θα παίζει για 50 χρόνια. Θα βγουν αμέτρητες αποκαλύψεις από ένα ατελείωτο παρασκήνιο, θα γραφτούν πολλά βιβλία, και για δεκαετίες δεν θα σταματήσουν να βγαίνουν όλο καινούργια πράγματα που θα φωτίζουν (;) τι ακριβώς έγινε.

Προς το παρόν από πλευράς επίσημης Κύπρου, κυβέρνησης και κομμάτων, ουδείς, μιλάει για την ταμπακιέρα. Κουβέντα! Το ΑΚΕΛ, του Χριστόφια για να μην ξεχνιόμαστε, λέει τα τρελλά του ο δε άλλος που βάφει τα μαλλιά του με βερνίκι παπουτσιών σου λέει “Δεν γινόταν διαφορετικά, αποδεχθήκαμε τη συμφωνία, που είναι σκληρή, επώδυνη, μπλα μπλα, για το καλό της πατρίδος”. Φοβερά πράγματα. Να ξέρουν από πρώτο χέρι και ο ένας και ο άλλος, και ο πρώην και ο νυν, τι επρόκειτο να γίνει, να το έχουν αποδεχθεί εκ των προτέρων και να το ρίχνουν στην παλαβή.

Γι'αυτό σου λέω ότι αυτή η χοντρή ιστορία θα είναι σα τις λαγάνες που φτιάχνουν οι φουρναραίοι στον διαγωνισμό της Καθαρής Δευτέρας. Ποιος θα ψήσει τη μεγαλύτερη, άλλος τη φτιάχνει ολόκληρη πλατεία, άλλος κοτζάμ οικόπεδο αυθαίρετο. Μία λαγάνα που θα την τρώμε για μισό αιώνα τουλάχιστον θα προκύψει όλο το έργο της Κύπρου.

Ψηφίζει ο κοσμάκης. Ποιον ψηφίζει; Το τελευταίο που σκέπτεται ο ψηφοφόρος είναι αν ο εκλεκτός του είναι ικανός να διαχειρισθεί κρίσιμες καταστάσεις. “Πάρε δρόμο απ'εδώ...”, έτσι του ξηγήθηκε ο Πούτιν του Σαρρή, όχι αυτουνού της ΕΠΟ, του υπουργού οικονομικών της Κύπρου που έτρεξε σφενδόνα στη Ρωσία. Πού πας, κύριε, χωρίς να γνωρίζεις ποια είναι τα δικά σου συμφέροντα και ποια του αλλουνού; Και πριν πάρεις ραπόρτο από τις μυστικές υπηρεσίες, για να ξέρεις το νέο νταραβέρι Πούτιν-Ερντογκάν.

ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΚΟΥΝΑΕΙ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ,ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Εδώ ο κόσμος χάνεται, και ο Βενιζέλος ασχολείται με τον ανασχηματισμό!
Είχε το θράσος να κουνάει και το δάχτυλο, κάνοντας μαθήματα για το πώς η Κύπριοι θα ξεπεράσουν την κρίση!
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ξέρει να παριστάνει τον προφέσορα επί παντός επιστητού. Δεν ξέρει όμως να κρύψει τον εθισμό του για την εξουσία.
Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος εδώ και δύο βδομάδες δεν κάνει τίποτε άλλο στο γραφείο του στην Ιπποκράτους από το να σβήνει και να γράφει ονόματα στελεχών του προς υπουργοποίηση στον προσεχή ανασχηματισμό.
Άνθρωποι που κινούνται στο περιβάλλον του, λένε με νόημα "ο Βενιζέλος έχει σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί αυτήν την περίοδο. Και αυτά δεν είναι η Κύπρος αλλά η πίτα στην νομή της εξουσίας που περιμένει να του δώσει ο Σαμαράς".
Αυτοί που τα λένε αυτά, ανήκουν προφανώς στο περιβάλλον των δυσαρεστημένων στο ΠΑΣΟΚ, όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Ο Βενιζέλος αυτήν την στιγμή βλέπει ότι πιέζεται πολύ δημοσκοπικά. Φυσικά δεν θέλει εκλογές αλλά να παραμείνει η κυβέρνηση μέχρι τέλος της τετραετίας στην εξουσία. Μέχρι τότε αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να νέμεται την κυβερνητική εξουσία στον βαθμό που θα του επιτρέπει να παραμείνει μέσα στο παιχνίδι και να το παίζει ρυθμιστής των εξελίξεων.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λένε ότι περνάει μία περίοδο προσωπικής κατάθλιψης. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό- όπως ισχυρίζονται πρόσωπα που τον ξέρουν καλά- είναι γιατί έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έχει χάσει το τρένο της πρωθυπουργίας. Γι' αυτό περιορίζεται στο να προσπαθεί να ελέγξει τις εξελίξεις στο μέτρο που μπορεί, όσο το ΠΑΣΟΚ είναι ένας αναγκαίος πυλώνας για την λειτουργία της κυβέρνησης.
Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιμένει με αγωνία το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό για να τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Όσο ο Βενιζέλος δεν μπορεί να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, τάζει οφίτσια σε στελέχη ως δόλωμα για να τα κρατάει κοντά του ώστε να μην αποσκιρτήσουν.
Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ ώρες, η δίψα για εξουσία συνεχίζει να τους κρατάει ζωντανούς...

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Οι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: 27/03/2013 - 12:38
Τελευταία δημοσίευση: 13:22Οικονομία
Οι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ
Οι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ

Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Γνωστό και αποτυπωμένο πλέον στα στοιχεία της Eurostat για τους κατώτατους μηνιαίους μισθούς.
Στο Λουξεμβούργο είναι στα 1.801 ευρώ, στη Λετονία 132 ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του πίνακα.
Ιδού ο πίνακας (οι μισθοί είναι μεικτοί και καταγράφηκαν το α' εξάμηνο 2012):
  1. Λετονία 132
  2. Βουλγαρία 138
  3. Ρουμανία 162
  4. Λιθουανία 286
  5. Εσθονία 290
  6. Ουγγαρία 296
  7. Τσεχία 310
  8. Σλοβακία 327
  9. Πολωνία 336
  10. Πορτογαλία 556
  11. Ελλάδα 586
  12. Μάλτα 680
  13. Ισπανία 748
  14. Φινλανδία 763
  15. Βρετανία 1.202
  16. Γαλλία 1.398
  17. Βέλγιο 1.444
  18. Ολλανδία 1.447
  19. Ιρλανδία 1.462
  20. Λουξεμβούργο 1.800    enikos.gr

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Η Μονή Βατοπεδίου για το δάνειο από τη Λαϊκή

Πρώτη καταχώρηση: 27/03/2013 - 08:35
Τελευταία δημοσίευση: 08:39Οικονομία
Η Μονή Βατοπεδίου για το δάνειο από τη Λαϊκή
Η Μονή Βατοπεδίου για το δάνειο από τη Λαϊκή
Στις αποκαλύψεις του Μάριου Χατζηγιαννάκη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες η προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας παραχώρησε δάνειο πολλών εκατομμυρίων στη Μονή Βατοπεδίου, απάντησε στο elita.com.cy, ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Μονής, Άθως Κοιρανίδης.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Χατζηγιαννάκη, ο οποίος μίλησε για τα οικονομικά λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής, ανάμεσα σ' αυτά και το δάνειο των 175 εκατ. ευρώ που έδωσε στη Μονή Βατοπεδίου, ο κ. Κοιρανίδης διέψευσε κατηγορηματικά κάθε πληροφορία και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση.
«Πρόκειται για αναλήθειες, παραπληροφόρηση. Όντως δόθηκε ένα δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα στη Μονή Βατοπεδίου πριν πολλά χρόνια, τότε που έγινε το "σκάνδαλο Βατοπεδίου" -το ακριβές ποσό δεν το θυμάμαι, αλλά σίγουρα δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια-, το οποίο είχε εγκριθεί από όλες τις επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων και ήταν εξασφαλισμένο με καταθέσεις ύψους 60 εκατομμυρίων της Βουλής». Διερωτώμαι, ανέφερε, γιατί γίνεται αναφορά στο εν λόγω δάνειο τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα μέρος της πραγματικότητας.  enikos.gr

ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΩΣ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ,ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ,ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Οι ανατολικοευρωπαίοι ζουν λιγότερο

Πρώτη καταχώρηση: 27/03/2013 - 02:50
Τελευταία δημοσίευση: 02:50Ξεχωρίζουν
Οι ανατολικοευρωπαίοι ζουν λιγότερο
Οι ανατολικοευρωπαίοι ζουν λιγότερο
Μεγάλες ανισότητες στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανατολικοευρωπαίων και δυτικοευρωπαίων σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.
Το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων έχει αυξηθεί σε συνολική κλίμακα από το 1990, αλλά το χάσμα παραμένει πολύ σημαντικό μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Όπως σε ορισμένες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, σύμφωνα με μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο βρετανικό περιοδικό «Lancet».
Για να εξηγήσουν αυτό το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής, το οποίο μετρήθηκε επί του παρόντος, στα 12 χρόνια για τους άνδρες και στα 8 έτη για τις γυναίκες, οι ερευνητές αναφέρουν ως κύρια αίτια τον αλκοολισμό, το κάπνισμα και τα τροχαία ατυχήματα.
Με βάση τα ποσοστά θνησιμότητας, το 2010, ένας νεαρός 20 ετών από τη Ρωσία, είχε μόνο 63% πιθανότητες να φθάσει στην ηλικία των 60 ετών, ενώ αντίστοιχα ένας νέος άνθρωπος που ζει στη Δυτική Ευρώπη έχει πιθανότητες που φτάνουν το 90 %», επισημαίνει η μελέτη.
Το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για 4 στους 6 θανάτους στους άντρες στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και κατά το ένα τρίτο των θανάτων μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με ένα σκέλος της μελέτης που δημοσιεύεται στο Lancet.
Σχετικά με το κάπνισμα, το οποίο αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα από ότι ο αλκοολισμός σε αυτές τις χώρες, έχει συνέπειες για την υγεία στους άνδρες κάτω των 75 ετών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Όσων αφορά τους πρόωρους θανάτους αυτοί αυξήθηκαν τη δεκαετία του '90 σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ουκρανία, λόγω της ταχείας επιδείνωσης των συστημάτων υγείας.
Αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε ραγδαία σε πολλές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η τότε Τσεχοσλοβακία και η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Λίγο αργότερα αυτό παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αναφέρει η μελέτη.    enikos.gr

Τρίτη, Μαρτίου 26

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ


ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΑΛΗΤΕΣ

Δοξάζονται κρυπτόμενοι!

Τελευταία ανανέωση: Τρίτη 26 Μαρτίου 2013 09:01
Ωρέ μην τον είδατε, μην τον ακούσατε τον Έλληνα πρωθυπουργό, όλες τούτες τις μέρες που η κρίση στην Κύπρο εξελίσσονταν;
Δοξάζονται κρυπτόμενοι!
Μην τον είδατε, μην τον ακούσατε ακόμα και στην κορύφωση της κρίσης;
Φαίνεται ότι οι επικοινωνιολόγοι του τον συμβούλεψαν να... κρυφτεί. Και τους άκουσε!
Κι ας ήταν μέχρι τώρα οι χειρισμοί του στα εθνικά θέματα το γερό χαρτί της πολιτικής διαδρομής του!
Όμως τώρα... καλύτερα κρυπτόμενος!
Ωρέ μην τον είδατε, μην τον ακούσατε και τον Ευάγγελο του ΠΑΣΟΚ;
Κι αυτός πάει να δοξαστεί... κρυπτόμενος!
Και τι να πει, εδώ που τα λέμε; Μπερδεμένος είναι και του λόγου του. Κι απ' την άλλη πρέπει σε κάθε περίπτωση να στηρίζει την τρόικα, ε;
Ωρέ μην τον είδατε, μην τον ακούσατε τον άλλο τιτανοτεράστιο, τον «τσάρο» Στουρνάρα;
Είχε βαρεθεί να περιμένει να αποφασίσει η τρόικα για να συνυπογράψει άνευ αντιλόγου!
Ωρέ μην τον είδατε, μην τον ακούσατε τον έτερο της συμμαχίας των προθύμων, τον κυρ Φώτη;
Ούτε να... «προειδοποιήσει» την τρόικα δεν πρόκαμε!
Κι όλα αυτά τις μέρες της εθνικής επετείου, ε;
Αλλά θα μου πείτε, τι δουλειά έχουν οι σημερινοί κοτζαμπάσηδες με τους... εθνικιστές Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, Καραϊσκάκη και τους λοιπούς «ατάκτους»;
Αφήστε δηλαδή που ο γιός της καλογριάς ήταν και βωμολόχος!
Ούτε λοιπόν τους είδαμε, ούτε τους ακούσαμε!
Θα βγουν μόνο τώρα και θα μας πουν τα κλασικά, ότι «ναι μεν αλλά... η Κύπρος
απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία»!
Δοξάζονται κρυπτόμενοι...
Ο κουμπάρος

ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΟΙΜΩΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Τελευταία ανανέωση: Τρίτη 26 Μαρτίου 2013 15:14
-Στο στόχαστρο όλη η ιδιωτική ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία. Θέλουν να μειώσουν τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης.
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Όποιος νομίζει ότι το Βερολίνο έχει χορτάσει από το αίμα της Ελλάδας και της Κύπρου, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει αυτή την άποψη.
Η Γερμανική Ευρώπη είναι αποφασισμένη να βάλει στο χέρι την ακίνητη περιουσία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Η συνταγή πολύ απλή, επιβαρύνουν με δυσανάλογα υψηλούς φόρους την ακίνητη περιουσία για να καταστήσουν δυσβάσταχτη την κατοχή της, να ευτελίσουν την αξία της και να αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να την εκποιήσουν (όσοι μπορούν) σε χαμηλή τιμή.
Παράλληλα, με τον απόλυτο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την αγορά των ''κόκκινων δανείων'' από δικά τους funds, αρχίζουν να βάζουν μπροστά και το σχέδιο κατασχέσεων.
Αποκαλυπτικό των προθέσεων τους μία ,κυριολεκτικά και μεταφορικά, απίστευτη έκθεση της Bundesbank που θεωρεί πλουσιότερους τους Ισπανούς και τους Ιταλούς πολίτες από τους Γερμανούς.
Πως προκύπτει αυτό;
Μα φυσικά με έναν εξαιρετικά ταχυδακτυλουργικό τρόπο υπολογισμού, που περιλαμβάνει υψηλό συντελεστή για όσους έχουν ιδιόκτητα σπίτια.
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ισπανία είναι πολύ υψηλό ( 83%), όπως και στην Ιταλία (70%) ενώ στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τους έκανε μεγάλη εντύπωση το υψηλό ποσοστό ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.
Στόχος τους είναι να ελέγξουν και να πάρουν στην κατοχή τους ένα μεγάλο αριθμό ακινήτων στη Νότια Ευρώπη, τα οποία θα εκμισθώνονται σε Γερμανούς πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών του Βορρά.
Αυτό ακριβώς κάνει η έκθεση της Bundesbank, προετοιμάζει το έδαφος για όλα όσα θα ακολουθήσουν και ήδη προετοιμάζονται μεθοδικά.
Πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν προβλήματα στις ισπανικές τράπεζες από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και από τη φούσκα των ακινήτων και τότε υπάρχει το παράδειγμα της Κύπρου συν τις κατασχέσεις των ακινήτων.
Στην Ελλάδα, οι τράπεζες πωλούν αφειδώς ''κόκκινα'' στεγαστικά δάνεια εδώ και πολύ καιρό σε funds Γερμανικών συμφερόντων, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο και χωρίς να ενημερώνεται ο δανειολήπτης. Ο κ.Στουρνάρας και ο κ.Προβόπουλος , έχουν πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες για αυτό που γίνεται και θα το βρούμε μπροστά μας.
Πολύ σύντομα, θα πέσει στο τραπέζι και η άρση της απαγόρευσης κατασχέσεων για την πρώτη κατοικία και τότε θα αντιληφθούν όλοι τι συμβαίνει.