Παρασκευή, Οκτωβρίου 31

ΠΟΙΗΣΗ


  
 
Ο Nikolas Saliveros δημοσίευσε στο Χρονολόγιο σας
 
   
Nikolas Saliveros
31 Οκτωβρίου στις 7:35 μ.μ.
 
Ψολόεις Κεραυνός*
(Στάχτη στα μάτια)

Η βροχή με άμμο, όπως ειδήμονες μας λένε ,
έρχεται από τις χώρες που φοράνε κελεμπία.
Όμως στ’αλήθεια πιότερο μας καίνε
Οι «λογομπόρες» πούναι γεμάτες ψολοκομπία**.

Ψεκάστηκαν τα μάτια με «τάφων» στάχτη,
όχι από τον ουρανό μήτε απ’τη φύση,
μα από «ανθρώπους» που το δίκιο έχουν άχτι
και ισότητα επιβάλουν μόνο.. «παρά φύσει»

Φαίνεται πάλι ο Θεός έχει για σύμβουλό του
το άδικο, και έριξε τον άφιλο κεραυνό του
ψολόεντα, πάνω στου δίκαιου το κεφάλι.
Κι’ο Έλληνας, μέσα στη Δαιδαλώδη αιθάλη
έχασε πάλι τον αληθή προορισμό του;
η μήπως και ο καψερός δεν έχει το..Θεό του;

Πάντα οι άλλοι φταιν, εμείς ποτέ δεν φταίμε…
Το πρόσχημα μας εσαεί.. η μέλανα Σηπία.
Εκλέγουμε ανίκανους, μεθύστερα όμως κλαίμε
κι’αντί να πιάσουμε ραβδί, ζητάμε τη θωπεία.

Το αποτέλειωμα;

Στο ένα στρατόπεδο
«Δημοκοπία»=Καιροσκοπία

Και στο αντίπαλο κι’επίπεδο
Αμβλυωπία=Χρεοκοπία
============================
*Ψολόεις= Αιθαλώδης//καπνισμένος (Ομηρική έκφραση για τον μαυροκίτρινο (θολό)- κεραυνό)
**ψολομπία= καυχησιολογία/κομπασμός

Σάλος=

Υπ. Πολιτισμού: Ναι, υπάρχει υπόγειος θάλαμος 8,2 τ.μ. στην Αμφίπολη

13:37 |

Υπ. Πολιτισμού: Ναι, υπάρχει υπόγειος θάλαμος 8,2 τ.μ. στην Αμφίπολη
 0
Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη υπογείου κάτω από τον τρίτο θάλαμο στην Αμφίπολη. Συγκεκριμένα η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου), διαπιστώθηκε κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου, όπου επικεντρώνεται τα τελευταία 24ωρα το ανασκαφικό έργο στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης.Η ανασκαφή έχει προχωρήσει σε βάθος περίπου 1,40 μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου.
Συνεχίζονται οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες στον λόφο Καστά, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων στον τέταρτο χώρο μετά την απομάκρυνση χωμάτων.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση «η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος -κερματισμένος σχιστόλιθος».
Κατά την ανασκαφή διαπιστώθηκε ακόμη η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους, όπου τα τμήματα του δαπέδου σώζονται και βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι προχωρεί η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.
Ακόμη, κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα.
Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.
Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.
Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.
Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.
Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώθηκε πως συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

Τασούλας: Η Αμφίπολη μιλάει - Σκάβουν πίσω από το μωσαϊκό

14:09 |

Τασούλας: Η Αμφίπολη μιλάει - Σκάβουν πίσω από το μωσαϊκό
 0
Για τις νέες αποκαλύψεις στην Αμφίπολη μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.
«Πίσω από το μωσαϊκό διαπιστώθηκε τεχνητό όρυγμα και αποκαλύφθηκε δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο (πόρτα) πεσμένο μέσα στο όρυγμα διαστάσεων δύο μέτρων σε ύψος και ενός μέτρου σε πλάτος και βάρους ενάμιση τόνου»,  τόνισε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1.
Τόνισε ότι η ανασκαφή γίνεται στο χώρο πίσω από το μωσαϊκό, ενώ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον ένοικο του τάφου σημειώνοντας ότι πολλές φορές η πραγματικότητα συντρίβει τις εικασίες, ενώ επανέλαβε ότι όταν έρθει η ώρα θα μιλήσει ο τάφος.
«Η ανασκαφή μιλάει με πιο εντυπωσιακό τρόπο απ' ότι οι εικασίες μας. Δεν ανακαλύψαμε μόνο ένα σημαντικό μνημείο, αλλά παράλληλα ανακαλύψαμε και την αρχαιολογία που είναι μια συναρπαστική επιστήμη και κάνει καταπληκτική δουλειά σε όλη την χώρα.
Το καλύτερο σενάριο το έχουμε δει και είναι αυτό που ξεδιπλώνεται καθημερινά από τον Αύγουστο, μπροστά στα μάτια μας. Όλα τα ευρήματα αποκαλύπτουν ένα μοναδικό θέαμα.
Είναι εμφανές ότι υπήρξαν «επισκέψεις» στον τάφο, αλλά υπήρξαν και ζημιές.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του κενού στο ψηφιδωτό, έχουν βρεθεί και θα αποκατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος» τόνισε.

Αμφίπολη: Ελπίδες και οστά ή θρόνο στο χώμα που κοσκινίζουν

09:47 |

Αμφίπολη: Ελπίδες και οστά ή θρόνο στο χώμα που κοσκινίζουν
 0
Στο χώμα που ακόμη σκεπάζει το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου θαλάμου βρίσκονται οι ελπίδες για νέα ευρήματα στην Αμφίπολη που θα ρίξουν φως στην ταυτότητα του νεκρού.
Οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μιλάμε για τον νεκρικό θάλαμο, αν και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει υπόγειο, όπως έχει γίνει και σε άλλο Μακεδονικό τάφο.
Μετά την ανακάλυψη της κεφαλής της Σφίγγας, αλλά και τμημάτων των φτερών και του λαιμού της άλλης Σφίγγας φαίνεται πως στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί να υπάρξουν και άλλα ευρήματα.
Αυτό που θέλουν να βρουν οι αρχαιολόγοι είναι τα οστά του νεκρού. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν οι τυμβωρύχοι να πήραν τα πολύτιμα κτερίσματα και να έχουν αφήσει τα κόκαλα του νεκρού.
Οι αρχαιολόγοι περιμένουν είτε μια νεκρική κλίνη ή ένας θρόνος είτε έστω μια λάρνακα που θα περιέχει τα οστά του νεκρού.


Το σύμπαν έχει τα μέρη του,
ο έρωτας το ταίρι του,
ο άνθρωπος τ’αστέρι του
κι’ο Χάρος το μαχαίρι του.

Αμφίπολη: Γιατί η ελπίδα μένει ζωντανή - Ένας τάφος αναζητά νεκρό

08:53 |

Αμφίπολη: Γιατί η ελπίδα μένει ζωντανή - Ένας τάφος αναζητά νεκρό
 0
Ζωντανή μένει η ελπίδα στην Αμφίπολη καθώς Άαρχαιολόγοι αναφέρουν ότι στο λόφο Καστά υπάρχουν κι άλλοι τάφοι.
Ο επίτιμος Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιος Νακάσης προχώρησε σε αυτή την εκτίμηση, μετά τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Παναγιώτη Φάκλαρη.
Ο κύριος Νακάσης συνεχίζει και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε σωστά η ανασκαφή.
"Αυτό το μνημείο είναι τυπικός Μακεδονικός Τάφος. Έτσι είναι σχεδόν όλοι. Αν είναι οικογενειακός τάφος πρέπει να έχουν βάλει και άλλους μέσα. Θα μπορούσαμε αν κάναμε τομές στους τοίχους και συγκεκριμένα, στα θεμέλιά τους να βρουμε πότε χτίστηκε ο κάθε ένας από αυτούς. Τα όστρακα που θα βρίσκονταν εκεί θα έδιναν την χρονολογία που χτίστηκε ο τοίχος", υπογράμμισε ο κ. Νακάσης.

"Μην ξεχνάμε ότι η Αρχαιολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και μετράει με εκρίβεια 2 ετών. Έτσι θα μπορούσαμε να εικάσουμε ποιός είναι θαμμένος εκεί. Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από ένα στρώμα", πρόσθεσε.

"Αν ψάξουμε στον τύμβο Καστά ίσως βρεθούν και άλλοι τάφοι μεγαλύτεροι και ίσως ο Λέων να συνδέεται με κάποιο άλλο μνημείο της Αμφίπολης", είπε.

"Δεν υπάρχει προηγούμενο καμαροσκέπαστου Μακεδονικού τάφου με υπόγειο. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι από κάτω να σας πω την αλήθεια. Είναι ό,τι βλέπουμε. Η εκτίμηση αυτή υπήρχε και από την προηγούμενη εβδομάδα", σημείωσε ακόμη ο κ. Νακάσης.

Ο επίτιμος Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων εκτίμησε επίσης ότι έχουν γίνει πολλαπλές απόπειρες σύλησης του τάφου.
"Οι πρώτοι πήραν τα πολύτιμα και οι επόμενοι έψαχναν θησαυρούς κάτω από τα δάπεδα. Τρύπησαν το μωσαϊκό μπας και βρούν κάτι. Πιθανότατα χτύπησαν το δάπεδο και εκεί που άκουσαν να είναι σαν κούφιο τρύπησαν μήπως είναι κάτι κρυμμένο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες είπε ότι "θα μπορούσαν να είχαν γίνει σε κάποια ανακαίνιση του τάφου".

"Αν δεν βρεθεί μια επιγραφή, αν δεν υπάρξει επιγραφικό δεδομένο, ίσως δεν μάθουμε ποτέ για ποιον φτιάχτηκε το μνημείο. Ο τάφος πρέπει να έχει σχέση με κάποιον που έζησε και μεγάλωσε στην Αμφίπολη", ανέφερε.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 29

ΠΟΙΗΣΗ

Μη σας ξεγελά παιδιά μου (Ναυτική ποίηση)
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 09:15 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Μη σας ξεγελά παιδιά μου (Ναυτική ποίηση)
Κατηγορία Αρθρογραφία
Μάνο αξίζει...............
Μη σας ξεγελά παιδιά μου..., ο καλός καιρός,
έρχονται κρύα, παγωνιά, χειμώνας βαρύς, χιόνια,
βροχές.
του Δημήτρη Βόϊκου
Δεν χρειάζεται και δεν ωφελεί να συμβουλεύεστε
τα μετεωρολογικά, τους δορυφόρους
και τα δελτία ειδήσεων.
Αιώνες τώρα ..., το χιόνι πέφτει..., μας πλακώνει,
μας λειώνει..., λειώνει χειμώνα και καλοκαίρι.
Ποιος..., τώρα θα σηκωθεί το πρωί,ν'ανάψει τη
σόμπα, το καλοριφέρ;
Ποιος ..., θα τραβήξει τις κουρτίνες;
Ποιος θα συμμαζέψει το σπίτι;
Ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια;
Ποιος θα ρωτήσει για τον καιρό;
Ποιος θα απαντήσει;
Ποιος θα ανοίξει το ραδιόφωνο να κυλήσει
στο διάδρομο η μουσική;
Ποιος θα φτιάξει την πορτοκαλάδα, το γάλα, τον καφέ;
Τι κάνεις εσύ Γιώργο; Τι κάνεις Χρυσάνθη;
Είναι στη θέση της η ομπρέλα; Οι γαλότσες για τη
βροχή; Το πανωφόρι, το αδιάβροχο, το κασκόλ,
τα γάντια, ο σκούφος;
Σε ποιον θα διηγηθείτε το όνειρο σας, τον
εφιάλτη σας, το πρόβλημά σας;
Ποιος θα μαζέψει τις πέτρες απ' τον ύπνο σας;
Ποιος θα σας το εξηγήσει, θα σας καθησυχάσει,
θα μαζέψει τα δάκρυά σας, τα αναφιλητά σας;
Εγώ δεν ξέρω, δεν μπορώ, συγχωρήστε με...!
Ποιος ..., θα σας σταυρώσει κρυφά, καθώς
φεύγατε για τη δουλειά, για το ταξίδι;
Ποιος θα σκουπίσει τη σκόνη, το σαράκι;
Ποιος θα χτίσει ότι γκρέμισε η ζωή, ότι πήρε,
ότι έφαγε η βροχή;
Εγώ..., εγώ δεν ξέρω, δεν μπορώ...!
Ποιος θα φέρει λουλούδια μέσα στο σπίτι;
Θα φέρει τη δροσιά τους;
Ποιος θα κρύψει το κλειδί για να το βρείτε,
όταν γυρίσετε στο σπίτι;
Ποιος θα βγει ξυπόλητος τη νύχτα ...,
που βρίσκει τα χρήματα να πληρώσει το ταξί;
Ποιος ..., ποιος θ' ακούσει τα προβλήματά σας,
με το γέλιο, με τη χειρονομία, με την αγάπη,
με τη σιωπή, με την υπομονή, με τη σοφία;
Ποιος είναι αυτός, που δεν ρωτά ποτέ ..., γιατί...
πότε ..., ποιος, ποιοι, τι ώρα ..., τι ώρα ήρθες,
τι ώρα φεύγεις, τι ώρα είναι αυτή ..., τι δάκρυα,
τι φωνές, γιατί παρακαλάς, γιατί κλαις...!
Εγώ ...; εγώ δεν ξέρω ...!
Εγώ ξέρω από καράβια, από θάλασσες,
από μπάρκα, να παλεύω με τα κύματα,
να παίζω τη ζωή μου κορώνα - γράμματα κάθε στιγμή.
Που είναι εκείνη; Γιατί έφυγε;
Ποιος θα την αναπληρώσει; Ποιος της έδειξε την έξοδο ...,
ποιος την έδιωξε απ' την ζωή ...;
Ποιος στερεύει τις πηγές που τρέφουν τέτοιους ανθρώπους ...;
Ποια αφροσύνη, ποιος εγωισμός, ποια τρέλα,
ποια ανικανότητα, ποια αναπηρία ψυχής
ξεριζώνει μια ζωή ...;
Ποιος...;
10/10/09
Emmanouil Mainas

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ

Αμφίπολη: Η απογοήτευση και η ελπίδα για καταπακτή στον τρίτο θάλαμο
 0
Μεγάλη είναι η απογοήτευση που διακατέχει όλους όσους περίμεναν σημαντικά ευρήματα που θα αποκαλύψουν ότι κάποιος μεγάλος βασιλιάς ή στρατηγός είναι ο νεκρός της Αμφίπολης.
Οι αρχαιολόγοι φαίνεται ότι βρίσκονται στον τελευταίο θάλαμο του τάφου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι που να αποκαλύπτει την ταυτότητα του νεκρού.
Μάλιστα ήδη αρκετοί αρχαιολόγοι τονίζουν ότι δεν πρόκειται να βρεθεί τίποτα άλλο μέσα στον τάφο...
Ωστόσο η ελπίδα παραμένει. Εντοπίζεται στον τρίτο θάλαμο και στο γεγονός ότι το δάπεδο είναι φτωχό σε σχέση με τον υπόλοιπο τάφο. Έτσι η ανασκαφική ομάδα δεν αποκλείει να υπάρχει ένα είδος καταπακτής στο πάτωμα που να οδηγεί στο υπόγειο.
Βέβαια δεν αποκλείεται οι τυμβωρύχοι να έχουν σκάψει απλά τον τρίτο θάλαμο αναζητώντας χρυσό...
Στο μεταξύ την πεποίθηση ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι σίγουρα βασιλικός εξέφρασε ο Αθανάσιος Νακάσης, Πρόεδρος Τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών.
Δε θα επέτρεπαν οι Μακεδόνες κάποιος από τη δυναστεία να ταφεί "εκτός Μακεδονίας", εξηγεί ο καθηγητής.
Κατά τον κ. Νακάση, που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πιθανότερος ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι ο Νέαρχος, επειδή ήταν Αμφιπολίτης.
Την εκτίμηση ότι ο τάφος δεν είναι βασιλικός εξέφρασε και ο Π. Φάκλαρης.

ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΡΟΣ

...στην καθημερινή ενημέρωση του news.gr στέλνοντας φωτογραφίες, video, στιγμιότυπα ή ένα μήνυμα.