Τετάρτη, Δεκεμβρίου 31

ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ Μ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ

Σε γυναίκα 54 ετών ανήκει ο σκελετός της Αμφίπολης - Είναι η Ολυμπιάδα;



Χρονολογήθηκε ο σκελετός που ανακαλύφθηκε από την ανασκαφική ομάδα της Αικατερίνης Περιστέρη και το αποτέλεσμα ήταν ότι ανήκε σε άτομο ηλικίας 54 ετών και απ'ότι φαίνεται σε γυναίκα!
Αν συνδυάσουμε την ηλικία, το φύλο, την χρονολόγηση του σκελετού, αλλά και το σπάσιμο στην περιοχή της λεκάνης, τότε είναι πιθανότατο ο σκελετός να ανήκει στη μητέρα του Μ.Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας, η οποία είχε δολοφονηθεί διά λιθοβολισμού, αλλά εν συνεχεία είχε ταφεί με τιμές από τον Κάσσανδρο, του επιγόνου που είχε καταφέρει να ελέγξει την Μακεδονία και να εμφανιστεί ως διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε δολοφονηθεί με λιθοβολισμό στην Πύδνα με εντολή του Κάσσανδρου το έτος 316 π.Χ. και μαζί της είχε δολοφονηθεί και ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μαζί με την γυναίκα του, Ρωξάνη
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο ακόμη εισόδους που φαίνεται να εντοπίστηκαν στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης.
Η μία από αυτές βρίσκεται στα βορειοδυτικά κάτι που φαίνεται από τη νέα ηλεκτρική διασκόπηση.
Μια νέα αλληλουχία θαλάμων φαίνεται να εντοπίστηκε στη δεύτερη είσοδο του ταφικού μνημείου. Οι πηγές αναφέρουν ότι οι νέοι θάλαμοι παρουσιάζουν κάποια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τους προηγούμενους θαλάμους, καθώς είναι ανηφορικοί σε αντίθεση με τους θαλάμους που έχουν ήδη ανασκαφεί κι έχουν κατηφορική κλίση.
Τον Ιούνιο του 323 π.Χ. ο Αλέξανδρος πέθανε κι ενώ η ασιατικής καταγωγής (κόρη Σογδιανού ηγεμόνα) σύζυγός του Ρωξάνη ήταν έγκυος 6 ή 8 μηνών. Το μέλλον της ωστόσο ήταν πολύ αβέβαιο.
Ο Αλέξανδρος εκτός απ’ αυτή είχε νυμφευτεί και τη Στάτειρα (η οποία επίσης ήταν έγκυος), κόρη του Δαρείου Γ΄, ενώ εικάζεται ότι είχε και μια τρίτη σύζυγο, την Παρυσάτιδα, κόρη του Αρταξέρξη Γ΄. Τελικά η Σογδιανή πριγκίπισσα έφερε στον κόσμο αγόρι το οποίο έλαβε το όνομα του πατέρα του. Η μητέρα του έπρεπε να του εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την ζωή και τη διαδοχή στον θρόνο.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο η Ρωξάνη με τη βοήθεια του αντιβασιλέα Περδίκκα, εξόντωσε τη Στάτειρα καθώς και την αδερφή της Δρύπετη, καταγόμενες από βασιλική γενιά και πιθανές αντίζηλους της στο θρόνο. Η τύχη της Παρυσάτιδας, που ήταν επίσης πριγκίπισσα, είναι άγνωστη αν και σύμφωνα με μια σύγχρονη θεωρία, ίσως ήταν εκείνη που σκότωσε η Ρωξάνη, και όχι η Δρύπετη.
Εν τω μεταξύ ο μακεδονικός στρατός της Ασίας αναγόρευσε βασιλιά τον προβληματικό γιο του Φιλίππου Β΄ (ετεροθαλή αδελφό του Μεγάλου Αλεξάνδρου) Αριδαίο.
Παράλληλα ο γιος της Ρωξάνης αναγορεύτηκε συμβασιλέας με το όνομα Αλέξανδρος Δ΄.
Ο Αριδαίος παντρεύτηκε μια πριγκίπισσα την Ευριδίκη. Η φιλοδοξία της τελευταίας να μείνει ο άνδρας της μόνος στο θρόνο ανησύχησε την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη διαβόητη Ολυμπιάδα.
Η Ολυμπιάδα φυγαδεύει τον εγγονό της Αλέξανδρο Δ' και γίνεται στόχος του Μακεδόνα στρατηγού Κάσσανδρου. Προσπάθησε να προστατέψει ανεπιτυχώς τη ζωή του εγγονού της Αλέξανδρου Δ΄.
Η Ολυμπιάδα φοβούμενη για τη ζωή του εγγονού της έπεισε τη Ρωξάνη να καταφύγει στην Ήπειρο. Εκεί η Ολυμπιάδα θα μεγάλωνε απρόσκοπτα τον Αλέξανδρο Δ΄, τον νέο κατακτητή του κόσμου όπως πίστευε.
Ωστόσο η ιστορία δεν είχε τόσο φιλόδοξα σχέδια για το παιδί.
Μετά τους πολέμους των Επιγόνων, ο Κάσσανδρος, ορκισμένος εχθρός της Ολυμπιάδας, κυριάρχησε στη Μακεδονία. Ο Αριδαίος και η Ευριδίκη συμμάχησαν μαζί του και τον ανακήρυξαν σε τοποτηρητή του θρόνου.
Αμέσως η Ολυμπιάδα εκστράτευσε στην Μακεδονία. Νίκησε το βασιλικό ζεύγος και το θανάτωσε με φρικτό τρόπο.
Με τον Κάσσανδρο όμως δεν είχε την ίδια τύχη. Όταν ο Μακεδόνας στρατηγός κατευθύνθηκε εναντίον της, η Ολυμπιάδα κατέφυγε στην οχυρωμένη Πύδνα, έχοντας μαζί της τον μικρό Αλέξανδρο και τη Ρωξάνη.
Μετά από επτάμηνη στενή πολιορκία η Ολυμπιάδα παραδόθηκε (316 π.Χ) ζητώντας από τον Κάσσανδρο να σεβαστεί τη ζωή του εγγονού της.
Η γηραιά βασίλισσα δεν ήταν όμως πια σε θέση να ζητά οτιδήποτε.
Ο Κάσσανδρος την σκότωσε δια λιθοβολισμού. Οι ιστορικές πηγές διίστανται ως προς την κατάληξη του πτώματος. Αλλοι ιστορικοί αναφέρουν ότι θάφτηκε με τιμές και άλλοι ότι την άφησε να σαπίσει.
Η Ρωξάνη είχε χάσει πλέον την προστάτιδά της.
Πέρασε έξι χρόνια επιθανάτιας αβεβαιότητας μέχρι ο Κάσσανδρος να διατάξει τον θάνατο της ίδιας και του γιου της στην Αμφίπολη το 310 π.Χ.
Μαζί της εξοντώθηκε η γραμμή αίματος του μεγαλύτερου στρατηλάτη της Ιστορίας.
Η ομάδα ειδήσεων του amfipolinews.blogspot.gr

Εκλογές 2015: Τι ισχύει για ετεροδημότες, κατοίκους εξωτερικού και ενστόλους

Πρώτη καταχώρηση: 31/12/2014 - 15:44
Τελευταία δημοσίευση: 15:44Πολιτική
Εκλογές 2015: Τι ισχύει για ετεροδημότες, κατοίκους εξωτερικού και ενστόλους
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστό ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών, στον τόπο διαμονής τους, κατά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εκλογική νομοθεσία, δηλαδή όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών, αλλά και όσοι είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής τους μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014.
Σημειώνεται ότι δεν καταχωρούνται εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους με βάση τις αιτήσεις ετεροδημοτών που υποβλήθηκαν μετά την 31η Οκτωβρίου 2014.
Οι εκλογείς αυτοί, δηλαδή, στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 θα ψηφίσουν στον τόπο εγγραφής τους.
Επισημαίνεται δε ότι για τους Έλληνες εκλογείς κατοίκους εξωτερικού, αλλά και για όσους την ημέρα της ψηφοφορίας θα είναι εκτός Ελλάδος, σε οποιαδήποτε χώρα, δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο που θα βρίσκονται.
Επίσης, με εγκύκλιό του, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστή τη δυνατότητα εγγραφής σε ειδικούς καταλόγους όσων εργάζονται σε σώματα ασφαλείας.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και να πληρούνται ειδικά κριτήρια προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις, στο Λιμενικό Σώμα, στην Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα, υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν συνεχώς καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές.
Οι καταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραμμένοι σ' αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στον τόπο που υπηρετούν.
Διαβάστε επίσης
Ανακαλούνται οι άδειες των αστυνομικών λόγω εκλογών

Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία ζουν στο 2015 – ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 31/12/2014 - 15:44
Τελευταία δημοσίευση: 15:44Διεθνή
Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία ζουν στο 2015 – ΒΙΝΤΕΟ
Στη μία το μεσημέρι η Νέα Ζηλανδία «αποχαιρέτησε» με πυροτεχνήματα το 2014 και οι πολίτες της πλέον ζουν το 2015, εδώ και λίγες ώρες. Παρόμοιο το σκηνικό και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν προκειμένου να καταγράψουν το θέαμα των πυροτεχνημάτων.
Με ένα σόου πυροτεχνημάτων δεκάδες ΝεοΖηλανδοί γιόρτασαν πρώτοι στον κόσμο την έλευση του νέου έτους με πολύχρωμα πυροτεχνήματα από τον φημισμένο Sky Tower στην πρωτεύουσα του  Όκλαντ.
Το Σίδνεϊ εγκαινίασε το πέρασμα του πλανήτη στο έτος 2015 με ένα εντυπωσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων, αψηφώντας τους φόβους για "τρομοκρατικές" επιθέσεις σε μια πόλη που εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το σοκ μιας φονικής σύλληψης ομήρων.
Τόνοι πολύχρωμων πυροτεχνημάτων φώτισαν τον ουρανό της Αυστραλίας πάνω από τον κόλπο. Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι παρευρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, όπου στις 15 Δεκεμβρίου ένας παράφρων, ιρανικής καταγωγής, με παρελθόν βίας και εξτρεμισμού συνέλαβε ομήρους 17 ανθρώπους σε μια καφετέρια.
Η δήμαρχος του Σίδνεϊ Κλόβερ Μουρ εξήγησε πως στεφάνια από άνθη θα κατατεθούν προς τιμήν του Τόρι Τζόνσον και της Κατρίνα Ντόσον, των δύο ομήρων που βρήκαν το θάνατο μέσα στην καφετέρια όπου έκανε έφοδο η αστυνομία, κατά την οποία σκοτώθηκε και ο δράστης, ο Μαν Χαρόν Μόνις.
"Θα γιορτάσουμε το γεγονός ότι είμαστε μια πολυπολιτισμική και αρμονική κοινότητα, αλλά θα έχουμε στο μυαλό μας αυτό που συνέβη", δήλωσε η δήμαρχος.
Τις ημέρες που ακολούθησαν τη σύλληψη των ομήρων, οι αυστραλιανές αρχές έκαναν λόγο για μια εντατικοποίηση των "τρομοκρατικών" επικοινωνιών, είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ. "Το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής παραμένει αυξημένο και, όπως καταλαβαίνετε, στο επίπεδο αυτό, μια επίθεση είναι δυνατή", είχε εξηγήσει.
Ωστόσο η Μουρ απέρριψε τους φόβους αυτούς. "Είμαστε σίγουροι πως οι εορτασμοί θα είναι ασφαλείς", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στην Ασία, η έλευση του νέου έτους της χριστιανικής εποχής θα εορτασθεί στο Χονγκ Κονγκ με ένα θέαμα πυροτεχνημάτων που θα φωτίσει επί οκτώ λεπτά τους εμβληματικούς ουρανοξύστες της πρώην βρετανικής αποικίας.
Στην Ταϊβάν, ο τεράστιος ουρανοξύστης Ταϊπέι 101 θα βρεθεί στο κέντρο των εκδηλώσεων με παραστάσεις από τραγουδιστές της ποπ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα θαυμάσουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξευθούν τα μεσάνυχτα.
Στο Πεκίνο, η υποψηφιότητα της πόλης για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 θα βρεθεί στο κέντρο των εορτασμών στο ολυμπιακό πάρκο της πρωτεύουσας, παρουσία πολυάριθμων αθλητών και του πιανίστα Λανγκ Λανγκ.
Στην Ιαπωνία, τρία εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να παρελάσουν μέσα σε τρεις ημέρες από τον πιο πολυσύχναστο τόπο προσευχής, το ιερό Μεϊτζί Τζινγκού στο Τόκιο.
Στο Αφγανιστάν, το νέο έτος γυρίζει τη σελίδα της αποστολής μάχης του ΝΑΤΟ, έστω κι αν η εξέγερση των Ταλιμπάν δεν λέει να εξασθενήσει έπειτα από 13 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης. Τη σκυτάλη πρόκειται να πάρει μια αποστολή εκπαίδευσης και αρωγής του αφγανικού στρατού.
Στην Ευρώπη, ο Αμερικανός σταρ Ντέιβιντ Χάσελχοφ θα συμμετάσχει σε μια γιγάντια υπαίθρια συναυλία στην πύλη του Βραδεμβούργου, στο ίδιο μέρος που είχε δώσει την περίφημη συναυλία του το Δεκέμβριο του 1989, κοντά στο Τείχος που κατέρρεε.
Στο Παρίσι, τα Σανζ Ελιζέ θα υποδεχθούν για πρώτη φορά ένα μεγάλο οπτικό θέαμα, με την προβολή ενός βίντεο πάνω στην Αψίδα του Θριάμβου που θα απεικονίζει την παρισινή ζωή και θα προβάλει τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η γαλλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει στα τέλη του 2015 τη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή.
Στην Ισπανία, εκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να συγκεντρωθούν στην Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη για να φάνε 12 ρώγες σταφυλιού, σύμφωνα με την παράδοση, ενώ στη Βαρκελώνη θα εκτοξευθεί ένα τεράστιο πυροτέχνημα.
Στη Βρετανία, πυροτεχνήματα θα εκτοξευθούν στην όχθη του Τάμεση, όμως το θέαμα θα έχει εισιτήριο για λόγους δημόσιας ασφάλειας μετά τη τεράστια προσέλευση των προηγούμενων ετών.
Για τη Λιθουανία, το πέρασμα στο 2015 θα σημάνει επίσης το πέρασμα στο ευρώ, ενώ η γειτονική της Λετονία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, γεγονός που θα την θέσει στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στην κρίση με την Ουκρανία.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλαζ Κοπακαμπάνα του Ρίο για το περίφημο θέαμα πυροτεχνημάτων που θα σηματοδοτήσει επίσης την 450η επέτειο από την ίδρυση της πόλης.
Στη Νέα Υόρκη, ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται ότι θα συνοδεύσουν στην Τάιμς Σκουέρ την παραδοσιακή κάθοδο μιας πολύχρωμης κρυστάλλινης σφαίρας. Η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ θα βρίσκεται εκεί.
εκτύπωση


  • Αμφίπολη: Η «διασκόπηση» έδειξε ίχνη νέων τάφων στο λόφο Καστά

  • Οι αρχαίοι επέλεξαν το φυσικό λόφο στην Αμφίπολη

Λεπτό προς λεπτό το μεγάλο μυστικό

Αμφίπολη τάφος Καστά Μακεδονία Μέγας Αλέξανδρος ανασκαφές τύμβος αρχαία Ελλάδα amfipoli amphipoli peristeri
«Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και είναι πάντα το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα». Τάδε έφη, λίγους μήνες πριν, η Κατερίνα Περιστέρη, η εκ Καβάλας αρχαιολόγος που συνδέθηκε με την σπουδαιότερη, ίσως, ανασκαφή από την εποχή του Ανδρό...
Περισσότερα...

NBC News: Η Αμφίπολη είναι ο μεγαλύτερος γρίφος παγκοσμίως για το 2014

Αμφίπολη τάφος Καστά Μακεδονία Μέγας Αλέξανδρος ανασκαφές τύμβος αρχαία Ελλάδα amfipoli amphipoli peristeri
Η Αμφίπολη αποτελεί τον σημαντικότερο γρίφο για το 2014 σύμφωνα με το NBC News. Το δίκτυο NBC παρουσίασε τις 10 υποθέσεις που την περασμένη χρονιά απασχόλησαν τους επιστήμονες και είτε απάντησαν παλιούς γρίφους είτε ήρθαν αντιμέτωποι με νέους γρίφους και γρίφους «ζωής και θανάτου». Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η υπόθεση της ανασκαφής της Αμφίπολης και το αναπάντητο ερώτημα ...
Περισσότερα...

Αμφίπολη: Η «διασκόπηση» έδειξε ίχνη νέων τάφων στο λόφο Καστά

Αμφίπολη τάφος Καστά Μακεδονία Μέγας Αλέξανδρος ανασκαφές τύμβος αρχαία Ελλάδα amfipoli amphipoli peristeri
Αμφίπολη: Η «διασκόπηση» έδειξε ίχνη νέων τάφων στο λόφο Καστά Δίπλα από τον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου Καστά στην Αμφίπολη εντοπίστηκε, όπως όλα δείχνουν, καίριο σημείο ενδιαφέροντος για την αρχαιολογική σκαπάνη. Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη επιβεβαίωσε επισήμως ότι υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη και άλλων κατασκευών πέραν...
Περισσότερα...

Οι αρχαίοι επέλεξαν το φυσικό λόφο στην Αμφίπολη

Αμφίπολη τάφος Καστά Μακεδονία Μέγας Αλέξανδρος ανασκαφές τύμβος αρχαία Ελλάδα amfipoli amphipoli peristeri
Αποσπασματικά, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, συνεχίζονται η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη. Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες, οι αρχαίοι αρχιτέκτονες επέλεξαν να κατασκευάσουν το ταφικό μνημείο πάνω σε ένα φυσικό λόφο, ενώ εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το ανάγλυφο του τοπίου και τους γεωλογικούς σχηματισμούς. Σύμφωνα με τη νεότερ...
Περισσότερα...

Το Α.Π.Θ στο τιμόνι και άλλων ανασκαφών στην Αμφίπολη

Αμφίπολη τάφος Καστά Μακεδονία Μέγας Αλέξανδρος ανασκαφές τύμβος αρχαία Ελλάδα amfipoli amphipoli peristeri
του Γιώργου Ροδάκογλου Χρηστικό πλεονέκτημα για μετέπειτα ανασκαφές σε άλλες περιοχές της Αμφίπολης αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας στο λόφο Καστά μπορεί να γίνει οδηγός διεξαγωγής ερευνών και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής. Τα πρώτα αποτελέσματα τ...
Περισσότερα...

Αμφίπολη: Νέους τάφους μπορεί να κρύβει ο λόφος Καστά

Αμφίπολη τάφος Καστά Μακεδονία Μέγας Αλέξανδρος ανασκαφές τύμβος αρχαία Ελλάδα amfipoli amphipoli peristeri
Μέσα στις επόμενες 25 ημέρες οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να πουν το φύλο και την ηλικία του νεκρού που βρέθηκε στον κιβωτιόσχημο τάφο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης όμως αυτό φαίνεται πως θα είναι η αρχή σε μια σειρά νέων αποκαλύψεων Οι νέες αποκαλύψεις έχουν να κάνουν με νέους τάφους, λένε οι επιστήμονες. Την Άνοιξη, όταν το επιτρέψει ο καιρός η ανασκαφές θα συ...
Περισσότερα...

Αμφίπολις: Ενδείξεις για ύπαρξη τέταρτου θαλάμου στο ταφικό μνημείο

Αμφίπολη τάφος Καστά Μακεδονία Μέγας Αλέξανδρος ανασκαφές τύμβος αρχαία Ελλάδα amfipoli amphipoli peristeri
Η διασκόπηση δίνει «υποσχέσεις» για συνέχιση των ανασκαφών   Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης Τρείς γεωλογικές δομές, ενδεχομένως οικοδομήματα, διακρίνονται στην απεικόνιση της τομογραφίας που δόθηκε χθές στην δημοσιότητα από το ΥΠΠΟΑ, χωρίς να συνοδευτεί από κανέναν σχολιασμό. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η ανακοίνωση είναι πολύ προσεκτικά γραμμένη, αυστηρά σε επιστημονικ...
Περισσότερα...

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο σκελετός της Αμφίπολης

Αμφίπολη τάφος Καστά Μακεδονία Μέγας Αλέξανδρος ανασκαφές τύμβος αρχαία Ελλάδα amfipoli amphipoli peristeri
Εδώ και λίγες μέρες το σκελετικό υλικό του ταφικού μνημείου του τύμβου Καστά της Αμφίπολης βρίσκεται στα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έχει ανατεθεί η μελέτη του σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Μέσα από την ειδική επεξεργασία που θα γίνει σ' αυτούς τους χώρους θα δωθούν απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ερωτήματα: 'Ηταν άνδρας ή γυναίκα ο νεκρός;...
Περισσότερα...

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ

Αμφίπολη τάφος Καστά Μακεδονία Μέγας Αλέξανδρος ανασκαφές τύμβος αρχαία Ελλάδα amfipoli amphipoli peristeri
γράφει ο empedotimos...   Σήμερα, 22/12/2014, το ΥΠΠΟ εξέδωσε μια ανακοίνωση με κάποια πρωταρχικά δεδομένα από την γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά. (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59552)   Οι αξιοποιήσιμες πληροφορίες που δίνονται είναι πολύ λίγες, υποθέτουμε ότι με την πρόοδο των εργασιών θα ανακοινωθούν περισσότερα.   Τα βα...
Περισσότερα...

Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Αμφίπολη τάφος Καστά Μακεδονία Μέγας Αλέξανδρος ανασκαφές τύμβος αρχαία Ελλάδα amfipoli amphipoli peristeri
Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη ξεκίνησαν την 11η Νοεμβρίου 2014 και διεξήχθησαν με αποσπασματικό χαρακτήρα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Την ερευνητική ομάδα αποτελούν ο επικεφαλής καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ, ο καθηγητής Παναγιώτης Τσούρλος, ο αν. καθηγητής Γιώργος Βαργεμέζης, μεταπ...
Περισσότερα.


ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Financial Times: Ο Τσίπρας εγκατέλειψε το σκίσιμο του Μνημονίου

Μέγεθος κειμένου
Financial Times: Ο Τσίπρας εγκατέλειψε το σκίσιμο του Μνημονίου

Διαδώστε αυτό το άρθρο

Τελευταία ενημέρωση: 31.12.2014 | 10:35
Πρώτη δημοσίευση: 31.12.2014 | 10:34
Διαδώστε το:

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες εβδομάδες εγκατάλειψε την προηγούμενη δέσμευσή του να «σκίσει» το μνημόνιο και αντιθέτως δίνει έμφαση σε πιο μέτρια βήματα για να αντιμετωπιστεί το χρέος και στη βαθιά δέσμευση στο ευρώ, αναφέρουν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα των Financial Times.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι ο «μπαμπούλας» για τις αγορές

Η πρόσφατη «επίθεση γοητείας» που ξεκίνησε ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι δεν θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας και τα δημοσιονομικά της εάν κατακτήσει την εξουσία, υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα τον προηγούμενο μήνα.

Ένας αναλυτής hedge fund, μετά από μία συνάντηση με οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, έγραψε ότι τα σχέδιά τους θα οδηγήσουν τη χώρα στο «απόλυτο χάος» και προειδοποίησε για μαζική φυγή καταθετών εάν το κόμμα βρεθεί στην εξουσία.

Καθώς αυτό το σενάριο πλησιάζει με το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και τις πρόωρες εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου, αυτό που θα προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση μπορεί να είναι η επιτυχία του κόμματος να διαλύσει κάποιους από τους φόβους των επενδυτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες εβδομάδες εγκατάλειψε την προηγούμενη δέσμευσή του να «σκίσει» το μνημόνιο και αντιθέτως δίνει έμφαση σε πιο μέτρια βήματα για να αντιμετωπιστεί το χρέος και στη βαθιά δέσμευση στο ευρώ.

Πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα φανεί πιο ρεαλιστής από ότι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξε κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη

Ο Krishna Guha της Evercore ISI προειδοποίησε ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τουλάχιστον «μία περίοδο 4 εβδομάδων ενισχυμένης αβεβαιότητας κατά την οποία οι τοποθετήσεις ρίσκου στην ευρωζώνη θα αντιμετωπίσουν προβλήματα».

Ο κ. Guha όμως προσέθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα φανεί πιο ρεαλιστής από ότι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξε κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη και έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σχετικά μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα πρώτα στάδια της ελληνικής ανάκαμψης αντί να την εκτροχιάσει».

Ο Nick Wall, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Invesco, επισημαίνει την πρόσφατη απόπειρα του κ. Τσίπρα να μιλήσει στα πολιτικά κέντρα. «Θα χρειαστούν επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, ειδικά εάν πρόκειται να αρχίσουν πάλι να καταγράφουν ελλείμματα».

Η ανησυχία των επενδυτών για την Ελλάδα ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς φαινόταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα αναγκαζόταν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός το έπραξε τελικά τη Δευτέρα, αφού ο υποψήφιος του κόμματός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να αποσπάσει αρκετές ψήφους.

Η είδηση έφερε ενδοσυνεδριακή πτώση 11% στο χρηματιστήριο, ενώ το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού, που είχε υποχωρήσει το καλοκαίρι στο 3,5%, εκτινάχθηκε πάνω από το 12%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρχικά έδειξαν αντοχές, αλλά την επόμενη ημέρα υποχώρησαν περισσότερο από 1%. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων – που θεωρούνται οάσεις ασφαλείας για τους επενδυτές – βρέθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,54%.

«Είναι σαφές. Η προοπτική νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών προβληματίζει τους επενδυτές και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν», δηλώνει ο Neil Mellor, της BNY Mellon.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αμφισβήτηση του δόγματος της λιτότητας στην ευρωζώνη»

Άλλοι όμως, θεωρούν τις εκλογές ως πιθανή αγοραστική ευκαιρία, υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λιγότερο προβληματική από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί θετική συνολικά για την ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αμφισβήτηση του δόγματος της λιτότητας στην ευρωζώνη» εξηγεί ο Krishna Memani, ChiefInvestment Officer στην Oppenheimer Funds. «Η λιτότητα στην Ευρώπη είναι αντιπαραγωγική και για να βγει η ευρωζώνη από το αποπληθωριστικό σπιράλ χρειάζεται ευελιξία στη δημοσιονομική πλευρά. Η Πορτογαλία δεν εγείρει το θέμα. Η Ισπανία δεν εγείρει το θέμα, ούτε η Ιταλία. Οι Έλληνες τελικά είναι τόσο απεγνωσμένοι που το φέρνουν στο προσκήνιο και μπορεί να συσπειρώσουν περισσότερη ενέργεια αυτή τη φορά».

Η Wellington Management ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αγόρασε ποσοστό 5% στην ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ +1,10%. Καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά, πολλοί επενδυτές στην ευρωζώνη επικεντρώνονται όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά επίσης στην Φρανκφούρτη και στο ερώτημα εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων τον επόμενο χρόνο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, ο Alberto Gallo, της Royal Bank of Scotland, φοβάται πως οι ίδιες λαϊκιστικές δυνάμεις που φέρνουν το ΣΥΡΙΖΑ κοντά στην εξουσία μπορεί να γίνουν πιο δυνατές ανά την Ευρώπη, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες σχετικά με αυτό που κάποτε φαινόταν ως εκκολαπτόμενη ανάπτυξη.

«Καθώς μπαίνουμε στο 2015, το ισοζύγιο κινδύνων δείχνει αρνητικό για την Ευρώπη», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Οι πραγματικές απαντήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης βρίσκονται στα χέρια των πολιτικών».

Πηγή Euro2day

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα του newsit.gr. Κάντε μας και στο twitter.
Περί Μνημονιακού Ετους
Αντί πίτας εφέτος θα έχομε κοπή του μνημονίου,
γι’αυτό ζητούνται εισαγόμενα μαχαίρια ζιρκονίου.
Με ΝΑΙ γεμάτο έρχεται το νέο σε, κλειστές, κασέλες
για να τρώμε «Γλυκές Αλχημείες» με απλές μασέλες....
Δείτε περισσότερα
Emmanouil Mainas
Γράψτε ένα σχόλιο...

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Debate Σαμαρά - Τσίπρα ζήτησε ο Παπαδημούλης - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 30/12/2014 - 21:50
Τελευταία δημοσίευση: 30/12/2014 22:01Πολιτική
Debate Σαμαρά - Τσίπρα ζήτησε ο Παπαδημούλης - ΒΙΝΤΕΟ

Υπέρ της διεξαγωγής προεκλογικού debate ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι την τηλεοπτική αυτή μονομαχία ο Αντώνης Σαμαράς, την αποφεύγει δυόμιση χρόνια.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπαδημούλης, ζήτησε τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν από την 25η Ιανουαρίου, ώστε να συμφωνηθούν οι όροι των εκλογών.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1

Τρίτη, Δεκεμβρίου 30


ΠΗΓΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Γ.Καψής: Απευθύνω έκκληση στον Παπανδρέου να μην διασπάσει το ΠΑΣΟΚ

Πρώτη καταχώρηση: 30/12/2014 - 15:42
Τελευταία δημοσίευση: 15:42Πολιτική
Γ.Καψής: Απευθύνω έκκληση στον Παπανδρέου να μην διασπάσει το ΠΑΣΟΚ
Έκκληση στον Γιώργο Παπανδρέου να μην διασπάσει το ΠΑΣΟΚ απευθύνει με δήλωσή του ο Γιάννης Καψής.
«Στις  κρίσιμες  αυτές  στιγμές για  το  ΠΑΣΟΚ  και για τη χώρα μου έρχονται  στον νου  τα  λόγια  του  ιδρυτού  του, του Ανδρέα Παπανδρέου, προς  τον γιό  του Γιώργο  «.δεν  φτιάξαμε  ένα κόμμα  για  καρέκλες  και οφίκια. Φτιάξαμε  ένα  κίνημα  που  θα  ζήσει για  πολλά.., πολλά..πολλά  χρόνια», υπογραμμίζει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:
«Της  κείνου ρήμασι πειθόμενος  απευθύνω  υστάτη  έκκληση  να μη διασπάσει κανείς το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο γιός του ιδρυτή του. Βαριά η  ευθύνη όλων μας απέναντι  στην  Ιστορία».

Διαβάστε επίσης:
Βενιζέλος: Περιμένω τον Παπανδρέου να ανταποκριθεί στο αυτονόητο καθήκον
Λαλιώτης: Ολέθριο λάθος η διάσπαση 
Πάγκαλος: Να συμμετάσχει στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 29


ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  
Ο Nikolas Saliveros δημοσίευσε στο Χρονολόγιο σας
   
Nikolas Saliveros
29 Δεκεμβρίου στις 3:11 μ.μ.
Πρωινός είναι επισκέπτης ο Εφιάλτης ,
στο ξύπνημα επάνω.
Κουβαλά δρόμου το δίλημμα σε κάθε του χέρι.
Πρέπει να αποφασίσεις σε ποιο θα καθίσεις,
προτού αφήσεις το κρεβάτι.
Αν περιμένεις να περπατήσεις θα έχει ακρωτηριαστεί
το ένα του χέρι.
Το κενό πάντα είναι αδηφάγο.
Ο Εφιάλτης δεν κοιμάται ποτέ.
Σάλος

168 "NAI" και εκλογές στις 25 Ιανουαρίου

Πρώτη καταχώρηση: 29/12/2014 - 11:58
Τελευταία δημοσίευση: 12:38Πολιτική
168 NAI και εκλογές στις 25 Ιανουαρίου
Άκαρπη απέβη και η τρίτη και τελική ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 29/12/2014 στις 12 το μεσημέρι με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Στη δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας είχαν ψηφίσει 168 βουλευτές  "Σταύρο Δήμα", 131 "παρών" και υπήρχε 1 απουσία.
Στην πρώτη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει 160 "Σταύρο Δήμα" και 135 "παρών".  Πέντε βουλευτές ήταν απόντες.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να συγκαλέσει σήμερα στις δύο το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο.
Κατά το Σύνταγμα, ο Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση οφείλει να κηρύξει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του κοινοβουλίου.
Οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. enikos.gr

ΞΕΒΡΩΜΙΖΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΟΙ ΤΥΡΑΝNΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΞΕΚΟΥΜΠΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝΑΣΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΞΩ ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥS ΝΥΧΤΑ


Ο Μέγας Κωνσταντίνος φαίνεται δεν έπραξε καλώς που σήκωσε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και την έφερε στην Ανατολή..............Ούτε καν ο Μεγας Αλέξανδρος που εξεστράτευσε προς Ανατολάς.....Οι Αρχαίοι Ελληνες φτιάξανε σοφία και μαθηματικά κοιτάζοντας στην Ανατολή... Οι κρατούντες των 2 τελευταίων αιώνων γίνανε FAN του Νέρωνα ,ενώ οι Αμερικανοί πιάσανε πρώτο τραπέζι πίστα στη πετρελαιοφόρα Ανατολή.
  • Emmanouil Mainas
    Γράψτε ένα σχόλιο...
Προτεινόμενη δημοσίευση
Δες σε ποιες περιοχές θα ρίξει χιόνι το ερχόμενο τριήμερο
Χιόνι ή χιονόνερο θα πέσει τις επόμενες ημέρες. Διάλεξε την περιοχή που θες και δες τι καιρό θα κάνει.
deltiokairou.gr
Ο Μέγας Κωνσταντίνος φαίνεται δεν έπραξε καλώς που σήκωσε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και την έφερε στην Ανατολή..............Ούτε καν ο Μεγας Αλέξανδρος που εξεστράτευσε προς Ανατολάς.....Οι Αρχαίοι Ελληνες φτιάξανε σοφία και μαθηματικά κοιτάζοντας στην Ανατολή... Οι κρατούντες των 2 τελευταίων αιώνων γίνανε FAN του Νέρωνα ,ενώ οι Αμερικανοί πιάσανε πρώτο τραπέζι πίστα στη πετρελαιοφόρα Ανατολή.
  • Emmanouil Mainas
    Γράψτε ένα σχόλιο...
Ο Μέγας Κωνσταντίνος φαίνεται δεν έπραξε καλώς που σήκωσε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και την έφερε στην Ανατολή..............Ούτε καν ο Μεγας Αλέξανδρος που εξεστράτευσε προς Ανατολάς.....Οι Αρχαίοι Ελληνες φτιάξανε σοφία και μαθηματικά κοιτάζοντας στην Ανατολή... Οι κρατούντες των 2 τελευταίων αιώνων γίνανε FAN του Νέρωνα ,ενώ οι Αμερικανοί πιάσανε πρώτο τραπέζι πίστα στη πετρελαιοφόρα Ανατολή.
  • Emmanouil Mainas
    Γράψτε ένα σχόλιο...
Φωτογράφισαν φάντασμα σε κάστρο στον Άγιο Ιλαρίωνα στην Κύπρο: Το σκοτεινό παρελθόν και οι δολοφονίες
Ανατρίχιασαν ο Michael και η Wendy Holmes όταν εμφάνισαν τις φωτογραφίες από τις διακοπές τους στη...
allaksogolies.gr
Άνεμος αντίστασης-Αντίσταση μέχρι την τελική νίκη του λαού μας
anemosantistasis.blogspot.com|Από Άνεμος Αντίστασης-Αντίσταση μέχρι την τελική νίκη του λαού μας
  • Emmanouil Mainas
    Γράψτε ένα σχόλιο...