Κυριακή, Αυγούστου 30


 
   
   
 
Ο Nikolas Saliveros δημοσίευσε στο Χρονολόγιο σας
 
   
Nikolas Saliveros
30 Αυγούστου στις 6:46 μ.μ.
 
Αείζωος Στάχτη..

Αντίθετες είναι οι ροπές που κυβερνούν την κτίση,
σ’ αυτές ακούει όλη η γη και γύρω της η φύση.
Άνιση η ζωή φυτών, σ’ όλους χτυπά τους τόπους
άνισα είν’και τα μυαλά , σε ζώα και ανθρώπους
///
Ο άνθρωπος σαν στάθηκε όρθιος στα ποδάρια
και στο μυαλό του άναψαν της «λογικής» φανάρια,
σε κοινωνίες ένωσε μονάχους και ζευγάρια,
ν’ αμύνονται για τη ζωή, στα λαίμαργα λιοντάρια.
///
Της κτίσης δεν απέφυγε τους άρρηκτους κανόνες,
γιατί ο νους σταμάτησε σε άλυτες κορδέλες.
Τις κοινωνίες μάντρωσε σ’ αγρίων τους λιμένες,
το φόβο του, μετακινεί σ’ αμνών παχιές αγέλες.
///
Ο άνθρωπος πορεύεται πάνω σε ζούγκλας χνάρια
και στο μυαλό έχει σβηστά του δίκιου τα λυχνάρια.
Οι κοινωνίες μένουνε γυμνές κι’ από τομάρια,
κι’ είναι η στάχτη τους σπορά για Λιονταριών βλαστάρια.

Σαλος
 
   Μου αρέσει!
   Σχολιάστε

ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ 180000 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΚ


Τα ιστολόγιά μου

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ  ·  Στατιστικά  ›  Κοινό

Μάιος 2010 – Αύγουστος 2015

Προβολές σελίδων ανά χώρα

Γράφημα με τις πιο δημοφιλείς χώρες μεταξύ των αναγνωστών του ιστολογίου
ΚαταχώρισηΠροβολές σελίδας
Ελλάδα
138559
Ηνωμένες Πολιτείες
18011
Ρωσία
6209
Αυστραλία
5497
Γερμανία
4370
Ουκρανία
924
Σερβία
301
Πολωνία
293
Γαλλία
265
Πορτογαλία
265

ΑΛΕΞΗ ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΜΗΠΩΣ ΒΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΩ

Εξαρση εισβολών στα σπίτια για μετρητά

© Provided by kathimerini.grΑγνωστους φακέλους ερευνών της Ασφάλειας Αττικής για αιματηρές ληστείες και διαρρήξεις με λεία εκατομμύρια ευρώ που διαπράχθηκαν εν μέσω capital controls αποκαλύπτει η «Κ». Ταυτόχρονα, φέρνει στο φως κρίσιμα δικαστικά έγγραφα που αφορούν τη δολοφονία του 67χρονου εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Υδρα και τη ληστεία, λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, σε βάρος 89χρονης στο σπίτι της στον Κάλαμο.
Ενδεικτικά, το τμήμα «Διαρρηκτών» της Ασφάλειας ερευνά ληστεία που διαπράχθηκε στα μέσα Ιουλίου σε βάρος 90χρονης συνταξιούχου δικηγόρου με λεία ποσό που ξεπερνά τις 700.000 ευρώ. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι της 13ης Ιουλίου σε ισόγειο διαμέρισμα επί της οδού Ρηγίλλης, στο κέντρο της Αθήνας. Από τα πρώτα ευρήματα προκύπτει ότι γυναίκα, πιθανόν Ελληνίδα, παρουσιάστηκε στην ηλικιωμένη προσποιούμενη την οικιακή βοηθό και αφού απέσπασε την προσοχή της έδωσε τη δυνατότητα σε συνεργό να μπει στο διαμέρισμα και να αφαιρέσει από ντουλάπα βαλίτσα με 700.000 ευρώ και ένα κουτί με κοσμήματα μεγάλης αξίας.
Ελέγχοντας την κίνηση του λογαριασμού της 90χρονης αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι η ηλικιωμένη είχε, λίγες ημέρες πριν από τη ληστεία, κάνει ανάληψη των χρημάτων της λείας από υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας. Η Ασφάλεια Αττικής ερευνά, ταυτόχρονα, διάρρηξη που έγινε την 17η Ιουλίου σε διαμέρισμα 5ου ορόφου επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στο Π. Φάληρο. Από τον φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι οι δράστες μπήκαν στο διαμέρισμα 62χρονου και χωρίς να αφήσουν ίχνη παραβίασης πήραν 151.000 ευρώ σε μετρητά, τρία κουτιά με 500 χρυσές λίρες και 18.000 δολάρια, που ο 62χρονος κρατούσε κρυμμένα στο σπίτι του.
Αλλο παρόμοιο συμβάν κατεγράφη αρχές Ιουλίου σε διαμέρισμα της οδού Σπευσίππου, στο Κολωνάκι. Οι διαρρήκτες χρησιμοποίησαν κλειδί «πασπαρτού» και το Σαββατοκύριακο 3 με 5 Ιουλίου παραβίασαν το διαμέρισμα 71χρονης και από εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιο στο υπνοδωμάτιο αφαίρεσαν χρήματα και κοσμήματα αξίας πάνω από 100.000 ευρώ. Το ίδιο διάστημα, χρηματοκιβώτιο με διαμάντια αξίας 700.000 αφαίρεσαν άγνωστοι από το σπίτι επιχειρηματία στον Αγ. Στέφανο.
Αστυνομικοί που μετέχουν στις έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η λεία από τις ληστείες των τελευταίων εβδομάδων ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς είναι αρκετοί όσοι μετέφεραν σπίτι τους αποταμιεύσεις ετών φοβούμενοι τραπεζική κατάρρευση. Οι ίδιοι αστυνομικοί αποδίδουν κεντρικό ρόλο στα μέλη της γεωργιανής μαφίας, τα οποία δρουν οργανωμένα και ασκούν υπέρμετρη βία στα θύματά τους.
Η πιο χαρακτηριστική από τις περιπτώσεις αυτές δεν είναι άλλη από τη πρόσφατη δολοφονία του άτυχου εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου κατά τη διάρκεια ληστείας στο σπίτι του στην Υδρα. Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση που έδωσε λίγες μόλις ώρες μετά το συμβάν η 58χρονη σύζυγος του θύματος και συνιδιοκτήτρια της ταβέρνας «Το γειτονικό» στην Υδρα. «Στις 2.30 π.μ. είχα ήδη ξαπλώσει και με πήρε ο ύπνος. Ξαφνικά ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι δύο άνδρες με κρατούσαν και με πίεζαν για να μη σηκωθώ από το κρεβάτι, δένοντάς μου το στόμα και τα μάτια με πανί λέγοντάς “μη φωνάζεις, μη φωνάζεις, πού έχεις τα λεφτά”.
Ταυτόχρονα, κατάλαβα ότι ο σύζυγός μου που κοιμόταν στο σαλόνι προσπαθούσε να φωνάξει και να αμυνθεί. Στο σπίτι υπήρχε ένα αμυδρό φως από το καντήλι της κουζίνας και δεν πρόλαβα να δω πρόσωπα». Η 58χρονη ολοκλήρωσε την κατάθεσή της λέγοντας στους αστυνομικούς ότι «όταν κατάφερα να λυθώ διαπίστωσα ότι στον καναπέ ήταν ο σύζυγός μου, αναίσθητος, δεμένος χειροπόδαρα, με το πανί στο στόμα και τα μάτια. Κατάλαβα ότι ήταν νεκρός». Για την υπόθεση συνελήφθησαν επτά σεσημασμένοι Γεωργιανοί και αναζητούνται δύο.
Παρόμοια υπόθεση με διαφορετική ωστόσο κατάληξη εκτυλίχθηκε δύο εικοσιτετράωρα αργότερα στον Κάλαμο. Σπείρα Γεωργιανών λήστεψε μέσα στο εξοχικό της στον Κάλαμο 89χρονη που περιέγραψε ως εξής όσα έζησε στα χέρια των ληστών: «ήρθε κάποιος άγνωστος πάνω από το κεφάλι μου και άρχισε να με χτυπάει στο πρόσωπο και στο σώμα. Επειδή αντιστεκόμουν, μου δέσανε αρχικά τα χέρια και μετά τα πόδια.
Αυτός που με χτυπούσε είχε το χέρι του στο στόμα μου και δεν μπορούσα να φωνάξω». Ενδείξεις συμμετοχής στη ληστεία προέκυψαν σε βάρος της Γεωργιανής οικιακής βοηθού της ηλικιωμένης.

Σάββατο, Αυγούστου 29

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ


Τραγικογραφίες
Ο «Μπακλαβάς»
Φωτός , επρόσταξε ο Θεός για την Ελλάδα ,δάδες
και στους αιώνες άσβεστη νά’χει μαθές τη μοίρα.
Όμως τύχη της έταξε , ίδια με..μπακλαβά…,
που τον φτιάνει ζηλευτό, σε λεύτερο χαβά.
Μα πάντα αφήνει ανοιχτή του «μπακλαβά» τη θύρα,
και ντόπιοι τον αρπάζουνε κι’οθνείοι μασκαράδες.

Παρασκευή, Αυγούστου 28

Αφιέρωμα στους Αγίους των Εξαρχείων Π.Σιδηρόπουλος 2-3

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΔΗΨΟ

enikos.gr -Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον ΣΚΑΙ

enikos.gr -

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ


Δήλωση στήριξης στον Τσίπρα από 50 βουλευτές

Πρώτη καταχώρηση: 28/08/2015 - 11:17
Τελευταία δημοσίευση: 11:17Εκλογές 2015
Δήλωση στήριξης στον Τσίπρα από 50 βουλευτές
Δήλωση στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα κάνουν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο που υπογράφουν σημειώνοντας πως «η βούληση της ισχυρής πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας είναι ξεκάθαρη. Η δημοκρατία δε φοβάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, αντίθετα την επιδιώκει όποτε χρειάζεται».
Επίσης δηλώνουν την αντίθεσή τους σε εκφυλιστικά φαινόμενα «όπως προσωπικές στρατηγικές, κατάχρηση των πολιτειακών ρόλων, αξιοποίηση των διερευνητικών εντολών, κωλυσιεργία και ακρότητες για προσωπικά και εκλογικά οφέλη» φωτογραφίζοντας τη στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη κι άλλων στελεχών της Λαϊκής Ενότητας καθώς και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ολόκληρο το κείμενο αναφέρει:
Η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της. Η οικονομία και η κοινωνία έχουν βάναυσα πληγωθεί από τις πολιτικές του δικομματισμού και των μνημονίων. Ολοκληρώσαμε μια επίπονη διαπραγμάτευση, στα όρια της ρήξης με την Ε.Ε., σε καθεστώς πολιτικής και οικονομικής ασφυξίας και αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία που θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία για το λαό της χώρας μας. Καταλήξαμε σε ένα συμβιβασμό, αναντίστοιχο με τη συμφωνία που επιθυμούσε η Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός. Παράλληλα, όμως, κατακτήσαμε τη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους, διεθνοποιήσαμε το ελληνικό πρόβλημα και ανοίξαμε τη συζήτηση για αλλαγές στη φυσιογνωμία της Ε.Ε.. Μέσα σε ένα εξάμηνο θεσπίσαμε νόμους και μέτρα προς όφελος των πληττόμενων από την κρίση κοινωνικών τάξεων και επαγγελμάτων ακόμα και με «μονομερείς» ενέργειες (ανθρωπιστική κρίση, 100 δόσεις, 5ευρω νοσοκομείων, επαναπρόσληψη απολυθέντων, κλπ.)
Σήμερα χρειάζεται να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Πρώτη προτεραιότητα είναι να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε άμεσα τα αντίμετρα για τα κοινωνικά και επαγγελματικά στρώματα που πλήττονται από τα μέτρα, να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, να υλοποιήσουμε δημοκρατικές τομές με πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και να ξηλώσουμε το παλιό σύστημα και τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες, με κοινωνική δικαιοσύνη, υπηρετώντας τις αξίες της Αριστεράς. Πάνω από όλα, όμως, απαιτείται να προχωρήσουμε στην πραγματική μεταρρύθμιση του κράτους και στην επανεκκίνηση της οικονομίας, βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, προστασίας της εργασίας, υποστήριξης των παραγωγικών κοινωνικών δυνάμεων, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά.
Η αλλαγή αυτή απαιτεί ενεργή και συμμέτοχη την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού, αποφάσεων και ελέγχου.  Απαιτεί ισχυρή και αδέσμευτη κυβέρνηση που θα έχει το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να αγωνιστεί και να συγκρουστεί, να μεταρρυθμίσει, να στηρίξει την κοινωνία και να εκκινήσει την οικονομία. Απαιτεί καθαρή εντολή για συμπαγή και ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο οι εκλογές να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε η χώρα να προχωρήσει με αποφασιστικά, προοδευτικά βήματα.
Εκφυλιστικά φαινόμενα όπως προσωπικές στρατηγικές, κατάχρηση των πολιτειακών ρόλων, αξιοποίηση των διερευνητικών εντολών, κωλυσιεργία και ακρότητες για προσωπικά και εκλογικά οφέλη, αντίκεινται στη θέληση και στα συμφέροντα του λαού και της κοινωνίας.
Η βούληση της ισχυρής πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας είναι ξεκάθαρη. Η δημοκρατία δε φοβάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, αντίθετα την επιδιώκει όποτε χρειάζεται.
Εμείς δηλώνουμε παρούσες και παρόντες με όλες μας τις δυνάμεις στην επόμενη ημέρα της πατρίδας μας!
Ακριώτης Γεώργιος
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττας Δημήτρης
Γάκης Δημήτρης
Γιαννακίδης Στάθης
Γκαρά Αναστασία
Γρηγόρης Σταύρος
Δέδες Γιάννης
Δημητριάδης Μίμης
Εμμανουηλίδης Δημήτρης
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καϊσας Γεώργιος
Καματερός Ηλίας
Κάτσης Μάριος
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καραγιάννης Γιάννης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κωνσταντινέας Πέτρος
Καφαντάρη Χαρά
Μανιός Νίκος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλλής Συμεών
Μπάρκας Κώστας
Μουσταφά Μουσταφά
Ουρσουζίδης Γιώργος
Πάντζας Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παραστατίδης Θεόδωρος
Ρίζος Δημήτρης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σέλτσας Κωνσταντίνος
Σηφάκης Γιάννης
Σκούφα Ελισάβετ
Σμίας Χρήστος
Στέφος Γιάννης
Συρίγος Αντώνης
Συρμαλένιος Νίκος
Τεκτονίδου Βούλα
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίρκας Βασίλης
Φάμελλος Σωκράτης

Δείτε επίσης
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα πάει μόνο μπροστά
FT: Ο Τσίπρας τζογάρει στην αυτοδυναμία
Στελέχη του Ρέντσι ζητούν πρόωρες εκλογές αλά Τσίπρα

 
   
   
 
Ο Nikolas Saliveros δημοσίευσε στο Χρονολόγιο σας
 
   
Nikolas Saliveros
28 Αυγούστου στις 11:45 π.μ.
 
Τραγικογραφίες
Έλληνες Σύγχρονοι Επαναστάτες
.....................
Γέμισε η πατρίδα λογιώνε επαναστάτες
κι’ όλοι στους δρόμους απαιτούνε φανοστάτες.
Μ’ ασφάλεια, από τον καναπέ, γυναίκες, νέοι, γέροι
ή με κραυγές στην ύπαιθρο με το φραπέ στο χέρι.
Διαμαρτύρονται,
Οδύρονται,
Βρίζουν κι’ αλληλοβρίζονται…
και άλλοι πάντα ευθύνονται.,,..
///
Αντάρτες της ασφάλειας και της αναισθησίας,
της σύγκρουσης , «υπέρ εαυτού» και της περι-ουσίας.
Επαναστάτες της «Αρχής» και της υποκρισίας,
της δόλιας ιδιοτέλειας και ατιμωρησίας.
Οχυρώνονται,
Μάχονται,
Σκοτώνουν δεν σκοτώνονται…
Σαν πόντικες πάντα κρύβονται.,,..
///
Γέμισε η πατρίδα μας λόγων επαναστάτες,
σωτήρες πατριώτες κι’ αλλοεθνείς προστάτες.
Από τηλεοράσεως αντάρτες καρεκλοπαπαγάλοι,
δαημοσύνες φτύνουνε και ανθρωπιάς τα κάλλη.
Ιδιοποιούνται,
Καθοδηγούνται,
Περιφρουρούνται,
Ξεχνούνε και ξεχνιούνται.
///

Ήγουν, επαναστατών συμπερασμός,
στη χώρα ολούθε μαρασμός.
Κι’ αντί τροπαίου ιαχής ,
από το ρήμα θάλλω,
θλίψης βροντά ,φωνή παραδοχής
«Η Πατρίς εάλω»

Σαλος
 
   Μου αρέσει!
   Σχολιάστε

Λιβύη- Τραγωδία με τουλάχιστον 30 νεκρούς μετανάστες και δεκάδες αγνοούμενους

Πρώτη καταχώρηση: 28/08/2015 - 01:36
Τελευταία δημοσίευση: 01:36Διεθνή
Λιβύη- Τραγωδία με τουλάχιστον 30 νεκρούς μετανάστες και δεκάδες αγνοούμενους
Ξεπερνούν τους 30 οι νεκροί, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι στα ανοικτά της Λιβύης, μετά το ναυάγιο ενός πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί περίπου 200 άνθρωποι, όπως δήλωσε ένα αξιωματούχος του τοπικού Λιμενικού Σώματος.

«Έχουμε ανασύρει 30 σορούς μέχρι στιγμής και διασώσαμε δεκάδες ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι αγνοούνται, αφού ένα πλεούμενο με περίπου 200 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά της πόλης Ζουάρα», περίπου 160 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος.

«Οι άνθρωποι που σώθηκαν και εκείνοι τις σορούς των οποίων ανασύραμε προέρχονταν όλοι από αφρικανικές χώρες», συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος, που πρόσκειται στην κυβέρνηση της Λιβύης η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και εδρεύει στην Τρίπολη, δήλωσε ακόμη ότι το λιμενικό θα συνεχίσει την επιχείρηση διάσωσης το πρωί της Παρασκευής.

«Εργαζόμαστε με πολύ περιορισμένα μέσα, τα περισσότερα σκάφη που χρησιμοποιούμε είναι ψαρόβαρκες που τις δανειζόμαστε από τους ιδιοκτήτες τους», εξήγησε ο ίδιος.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:

Δεκάδες μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο στη Μεσόγειο


εκτύπωση
Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

e-mail: info@enikos.gr
Tηλ: 210 87 88 006-007-008
Fax: 210 87 88 200
Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:
όνομα
e-mail
σχόλιο
 
*To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.
Σχόλια (0)

Πέμπτη, Αυγούστου 27

Υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου



Από 16 μέλη θα αποτελείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία ορκίζεται την Παρασκευή το πρωί, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και θα την ορκίσει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργό με σκοπό τη διενέργεια εκλογών την 20ή Σεπτεμβρίου.

Προηγήθηκε τηλεφώνημα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για την αποτυχία των διερευνητικών εντολών να σχηματισθεί κυβέρνηση, ενώ το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν συγκλίθηκε καθώς οι κ.κ. Τσίπρας, Καμμένος, Μιχαλολιάκος, Κουτσούμπας απάντησαν αρνητικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της προεδρίας:



Μετά το πέρας της διαδικασίας των κατά το Σύνταγμα διερευνητικών εντολών –η πρώτη παρασχέθηκε στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, αμέσως μετά την παραίτησή του και επιστράφηκε επίσης αμέσως, και με δημόσια δήλωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δεύτερη παρασχέθηκε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 και αξιοποιήθηκε πλήρως και η τρίτη στον Πρόεδρο της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 και επίσης αξιοποιήθηκε πλήρως- οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε, κατά δέσμια αρμοδιότητα, στην διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά τις οποίες:

«… ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών…».

Προς τούτο, από τις 14:45 της Πέμπτης 27ης Αυγούστου 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαδοχικώς τηλεφωνική επικοινωνία –όπως άλλωστε ισχύει κατά την κοινοβουλευτική μας πρακτική προκειμένου περί σύγκλησης σύσκεψης των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- με όλους τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, κατά την κοινοβουλευτική τους δύναμη, στους οποίους πρότεινε την εντός της ημέρας σύγκληση σύσκεψης, υπό την προεδρία του, προκειμένου να γίνει ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή, εφόσον τούτο δεν καταστεί δυνατόν, προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης από όλα τα Πολιτικά Κόμματα της Βουλής για την διενέργεια εκλογών.

Κατά τις ως άνω τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως είχε ήδη καταστήσει σαφές και με τις δηλώσεις του κατά την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του (20.8.2015), η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να προσέλθει σ’ αυτήν.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη. Ο

Πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.

Ο Γενικός Γραμματέας του «Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή» κ. Νικόλαος Μιχαλολιάκος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ’ αυτήν.

Ο επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.

Ο Γενικός Γραμματέας του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ’ αυτήν.

Ο Πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτης Καμμένος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ’ αυτήν.

Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος» κα Φώφη Γεννηματά απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.

Κατ’ ακολουθία της υπό τις ανωτέρω συνθήκες άρνησης του Πρωθυπουργού και Προέδρου του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, του Γενικού Γραμματέα του «Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή» κ. Νικολάου Μιχαλολιάκου, του Γενικού Γραμματέα του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και του Προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτη Καμμένου να δεχθούν την σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσέλθουν στην σύσκεψη αυτή, η σύγκλησή της, κατά το γράμμα και το πνεύμα των προμνημονευόμενων διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος και την, ως σήμερα, διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε, και ως προς τις δύο εκδοχές της, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως.
Κατά τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται, κατά δέσμια αρμοδιότητα, να προχωρήσει αμέσως στην διαδικασία εφαρμογής των λοιπών διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «…και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

Με δεδομένο το γεγονός ότι, μετά την λήξη της θητείας των Προέδρων των ως άνω τριών Ανώτατων Δικαστηρίων, μόνον η θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει πληρωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα, υποχρεούται ν’ αναθέσει την εντολή, για τον σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διενεργήσει εκλογές, στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου.

Τούτο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την κα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, της οποίας η ορκωμοσία ως Πρωθυπουργού θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:00.

Ενώ η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015, σε ώρα που θα καθορισθεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της νέας Πρωθυπουργού.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, θα είναι η νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Η Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, ΠανεπιστήμιοParis ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα. Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.

Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016 ) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).

Ποια ονόματα ακούγονται για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Τα ονόματα που ακούγονται είναι:

Υπουργός Εξωτερικών: Π. Μολυβιάτης

Yπουργός Οικονομικών: Γ. Χουλιαράκης

Υπουργός Οικονομίας: Ν. Χριστοδουλάκης

Υπουργός Εσωτερικών: Αντ. Μανιτάκης

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Μιχ. Σπουρδαλάκης

Υπουργός Άμυνας: πτέραρχος ε.α. Ι. Γιάγκος,

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Α. Μακρυδημήτρης

Υπουργός Παιδείας: Φρόσω Κιάου

Υπουργός Ναυτιλίας: Χρ. Ζώης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015, 17:03

Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές

Πρώτη καταχώρηση: 27/08/2015 - 16:00
Τελευταία δημοσίευση: 16:54Κοινωνία
Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές
Μεικτό θα είναι το εξεταστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων του ερχόμενου εκπαιδευτικού έτους, καθώς εκτός από τους μαθητές που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες την Γ' Λυκείου και θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές θα έχουν και όσοι υποψήφιοι δεν εισήχθησαν φέτος σε κάποια σχολή ή τη σχολή που επιθυμούσαν.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε: «Όσα παιδιά δεν πέτυχαν ή θέλουν να ξαναπροσπαθήσουν του χρόνου, θα έχουν τη δυνατότητα».
Ειδικότερα, όσοι από τους υποψηφίους που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις επιθυμούν να δώσουν και του χρόνου, έχουν την επιλογή να εξεταστούν είτε με το παλιό εξεταστικό σύστημα που ίσχυε μέχρι φέτος, δίνοντας έξι  μαθήματα, είτε να εξεταστούν με το νέο σύστημα που θα ισχύσει από τη φετινή σχολική περίοδο, δίνοντας τέσσερα μαθήματα. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να κρατήσουν τη φετινή τους βαθμολογία και να συμμετέχουν με το 10%, συμπληρώνοντας μόνο το μηχανογραφικό τους του χρόνου.
Από τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι την ερχόμενη χρονιά θα υπάρχουν δύο είδη μηχανογραφικών δελτίων (ή ένα διπλό), καθώς όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα, θα συμπληρώσουν το παλιό μηχανογραφικό, ενώ όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το νέο σύστημα, θα συμπληρώσουν το καινούριο μηχανογραφικό, με τις αλλαγές που έχουν γίνει στα επιστημονικά πεδία και την κατανομή των σχολών σε αυτά.
Εξάλλου, από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι η εξεταστική διαδικασία θα είναι ίδια για όλους τους υποψηφίους, δηλαδή τα κοινά μαθήματα που θα δοθούν πανελλαδικά θα έχουν κοινή μέρα και ώρα εξέτασης και κοινά θέματα. Ωστόσο, λόγω του ότι με βάση το παλιό σύστημα τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι περισσότερα, ίσως να προστεθούν επιπλέον κάποιες μέρες στο πρόγραμμα των εξετάσεων.
Σημειώνεται ότι αυτή η πρόβλεψη υπάρχει και στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 58 αναφέρεται ότι όσοι υποψήφιοι θελήσουν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα, θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, ποσοστό, το οποίο προβλέπεται να ορισθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Εναλλακτικά, εάν οι υποψήφιοι επιλέξουν το νέο σύστημα εισαγωγής, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό, ενώ θα πρέπει να καταθέσουν εντός προθεσμίας που θα ισχύσει για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ' λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την ομάδα προσανατολισμού που επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.
Αν και το σχέδιο νόμου, γνωστό και ως «πολυνομοσχέδιο», δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από τη Βουλή, τα παραπάνω που προβλέπονται από το άρθρο 58 αναμένεται να δημοσιευθούν, όπως επεσήμανε ο κ. Χασάπης, σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, όπου θα καθοριστεί και το συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων που θα προβλέπεται για όσους υποψηφίους θελήσουν να ξαναπροσπαθήσουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το παλιό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:
Βάσεις εισαγωγής- Ποιοι παράγοντες καθόρισαν τη γενική πτώση
Αυτές είναι οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

katsimixaioi-gyrizw tis plates mou sto mellon

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ


εκτύπωση
Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

e-mail: info@enikos.gr
Tηλ: 210 87 88 006-007-008
Fax: 210 87 88 200
Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:
όνομα
e-mail
σχόλιο
 
*To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.
Σχόλια (0)

  • Αθήνα25°CΥψηλή:32°C
    Χαμηλή:23°C
  • Θεσ/νίκη24°CΥψηλή:32°C
    Χαμηλή:19°C
  • Πάτρα28°CΥψηλή:33°C
    Χαμηλή:20°C
  • Ηράκλειο26°CΥψηλή:27°C
    Χαμηλή:22°C
  • Λάρισα23°CΥψηλή:33°C
    Χαμηλή:16°C
Παπαδημούλης για εκλογές