Τρίτη, Ιουνίου 5
Λαγκάρντ: Ελλάδα κάντο όπως η Λετονία
Η Ελλάδα θα πρέπει να παραδειγματιστεί από τη Λετονία, υποστήριξε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Διαβάστε τα επιχειρήματά της
news247 Ιούνιος 05 2012 16:54
Να πάρουν μαθήματα από τη Λετονία και το επιτυχημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προέτρεψε την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη σουηδική Svenska Dagbladet, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire.
"Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ανήκει στους Λετονούς πολιτικούς. Συνειδητοποίησαν ότι οι δομικές αλλαγές ήταν αναγκαίες και πήραν κάποιες πολύ γενναίες αποφάσεις», τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εμφανίζεται θετική στην ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης, στην οποία η ΕΕ θα έχει συλλογική ευθύνη στη διασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών της περιοχής, χωρίς όμως να εξειδικεύσει περαιτέρω τις σκέψεις της για το θέμα αυτό.
Στην ίδια συνέντευξη, η κυρία Λαγκάρντ, υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια, ενώ αρνείται για ακόμη μία φορά ότι το Ταμείο έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Ισπανία για ενίσχυση.
Να σημειώσουμε πως η Λετονία ζήτησε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2008 και το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους παρά το γεγονός ότι η χώρα αποπληρώνει ακόμη τα δάνεια στο Ταμείο.
H κυρία "Lagaffe"
Πριν από λίγο καιρό, το παράδειγμα της Λετονίας είχε καταστεί και πάλι αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση, όταν ο Εύάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός των Οικονομικών τότε, είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει Λετονία... Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν στους μισθούς των Λετονών οι οποίοι ανέρχονται στα περίπου 200 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο...
Τώρα, η κυρία Λαγκάρντ επαναλαμβάνει τις προτροπές της προς τους Έλληνες, "κραδαίνοντας" το παράδειγμα της Λετονίας ως τον αναγκαίο δρόμο για την επιστροφή σε συνθήκες "δημοσιονομικής" σταθερότητας και ανταγωνιστικότητας.
Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Γάλλοι, στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, αποκαλούν την κυρία Λαγκάρντ "Lagaffe news47
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου