Κυριακή, Ιουνίου 10
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Αλέξης Τσίπρας
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλέξης Τσίπρας Alexis Tsipras Komotini cropped.jpg
Ο Αλέξης Τσίπρας το 2008
SYRIZA simvolo.png
Επικεφαλής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Ανέλαβε 2008
Προκάτοχος Αλέκος Αλαβάνος
Synaspismos logo.svg
Πρόεδρος Συνασπισμού
Ανέλαβε 2008
Προκάτοχος Αλέκος Αλαβάνος
Βουλευτής Αχαΐας
Ανέλαβε 6 Μαΐου 2012
Βουλευτής Α' Αθηνών
Θητεία
4 Οκτωβρίου 2009 – 11 Απριλίου 2012
Euroleftparty logo.png
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Αριστεράς[1]
Ανέλαβε 5 Δεκεμβρίου 2010
Μαζί με Maite Mola, Marisa Matias, Grigore Petrenco
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 28 Ιουλίου 1974 (37 ετών)
Αθήνα
Εθνικότητα Flag of Greece.svg Ελληνική
Πολιτικό Κόμμα SYRIZA.png Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Σύζυγος Περιστέρα Μπαζιάνα (σύντροφος εκτός γάμου, με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης)
Κατοικία Αθήνα
Σπουδές Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας. Εξελέγη σε αυτό το αξίωμα από το 5ο Συνέδριο (7-10 Φεβρουαρίου 2008) με ποσοστό 70%, το μεγαλύτερο που έχει λάβει υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος (δεν προσμετράται η επανεκλογή του Ν. Κωνσταντόπουλου από το 2ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1996, όταν δεν υπήρχε συνδιεκδικητής). Εκλεγμένος βουλευτής Α' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Εκτός από πρόεδρος είναι και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που γεννήθηκε μετά την μεταπολίτευση (συγκεκριμένα μόλις τέσσερις ημέρες μετά την πτώση της χούντας).
Πίνακας περιεχομένων
1 Πρώτα χρόνια και πορεία στην πολιτική
2 Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ και κριτική
3 Υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από Gay ζευγάρια
4 Στρατιωτική Θητεία
5 Εξωτερικές συνδέσεις
6 Παραπομπές
Πρώτα χρόνια και πορεία στην πολιτική
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου του 1974 και η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη της Καβάλας.[2]Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Από πολύ μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στην ΚΝΕ. Πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991. Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία.
Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση μέσω του σχήματος «Εγκέλαδος», το οποίο συμμετείχε στην ομοσπονδία των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (πρόγονος του σημερινού ΔΑΡΑΣ). Με τα ΕΡΑΣ εκλέχθηκε στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.
Την ίδια περίοδο ήταν Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας ΣΥΝ (τότε Ένωσης Αριστερών Νέων). Το 1999 εξελέγη Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης και διατήρησε τη θέση αυτή έως το 2003.
Πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Έλαβε μέρος στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.
Το Δεκέμβριο του 2004, κατά το 4ο συνέδριο του Συνασπισμού, αποχώρησε από τη Νεολαία και εξελέγη με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά) στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και εν συνεχεία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε αρμόδιος για θέματα παιδείας και νεολαίας.Στις εκλογές που έγιναν στη Ελλάδα στις 6/5/2012 εξελέγη ως πρόεδρος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δεύτερο κόμμα σε ψήφους και με μικρή διαφορά απ΄το πρώτο. ΅
Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει λόγο στο πέμπτο Συνέδριο του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα σε διαδηλωτές.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2006, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη». Έλαβε ποσοστό 10,5% και ήλθε τρίτος πίσω από το Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ ο συνδυασμός κατέλαβε συνολικά 4 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.
Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 εξελέγη[3] πρόεδρος του κόμματος, διαδεχόμενος τον Αλέκο Αλαβάνο που δεν επιθυμούσε να ανανεώσει τη θητεία του για αδιευκρίνιστους λόγους. Ο Τσίπρας συγκέντρωσε 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 ψήφων του Φώτη Κουβέλη (28,67%). Στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος στην Αχαΐα όπου και εξελέγη[4].
Στο 3ο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο διεξήχθη στο Παρίσι από 3 έως 5 Δεκεμβρίου 2010, εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος.[1]
Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ και κριτική
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε από πολλούς κομματικούς αντιπάλους του για τις τακτικές και τις θέσεις του κόμματος, ότι εκφράζει λαϊκιστικές απόψεις. [5] Τα αποτελέσματα των πρώτων βουλευτικών εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία, το 2009, θεωρήθηκαν μεγάλη αποτυχία για το κόμμα, το οποίο συγκέντρωσε μόλις 4.6% και ήταν το τελευταίο κόμμα που μπήκε στη βουλή με μόλις 13 έδρες.[6]
Τα αποτελέσματα και οι χειρισμοί του Τσίπρα οδήγησαν σε μεγάλες ανακατατάξεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκαν πολύ μεγάλες αλλαγές εντός του κόμματος με τέσσερις βουλευτές του κόμματος να αποχωρούν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσα τους και ο Φώτης Κουβέλης[7]). Οι συγκεκριμένες κινήσεις αποτέλεσαν ιστορικό γεγονός για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μέλη αυτά αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της Κ.Ο. Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα ήταν άμεσες, χαρακτηρίζοντας τις αποχωρήσεις ως «παραδοξότητες». [8]
Από το 2010 ξέσπασε κόντρα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος αντέδρασε στις συνεχείς κριτικές του Αλέξιου Τσίπρα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο Πάγκαλος τάχθηκε επίσης εναντίον ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του είναι καταδικασμένοι να έχουν ποσοστό της τάξεως του 3%.[9]
Υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από Gay ζευγάρια
Είναι φανατικός υποστηρικτής του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και ακόμη υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια[10].
Στρατιωτική Θητεία
Σε συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2008, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε γνώριμό του από το χώρο του ΠΑΣΟΚ για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο στρατό.[11] Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παρότι αρχικά είχε επιλεγεί να υπηρετήσει στον Στρατό Ξηράς, σύντομα μετατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετώντας στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αμέσως μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσης το 2003.[12] Επιπλέον αξιοποίησε διάταξη που επέτρεπε στους υποψήφιους βουλευτές να διακόπτουν τη θητεία τους, με αφορμή τις εκλογές του 2004.[12]
Εξωτερικές συνδέσεις
Commons logo
Τα Κοινά έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Αλέξης Τσίπρας
Βιογραφικό στην ιστοσελίδα του Συνασπισμού
Παραπομπές
↑ 1,0 1,1 "Executive Board of the Party of the European Left". Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ανακτήθηκε την 8 Μαΐου 2012.
↑ Kavala Net.gr
↑ Σκάι, Νέος πρόεδρος του ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας, 10 Φεβρουαρίου 2008
↑ The Best, <Αυτοί είναι οι 300 της Βουλής- Οι βουλευτές που εκλέγονται στη Δυτική Ελλάδα και σε όλη τη χώρα
↑ http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=362719
↑ http://national09.ekloges.dolnet.gr/
↑ http://tvxs.gr/news/ελλάδα/αποχώρηση-του-από-την-εκπροσώπηση-του-συριζα-προαναγγέλλει-ο-κουβέλης
↑ http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=171449
↑ http://tvxs.gr/news/ελλάδα/συνεχίζεται-το-«γαϊτανάκι»-τσίπρα-πάγκαλου-και-κυβέρνησης
↑ http://www.lesbian.gr/scene.php?t=politics&id=265
↑ "Συνέντευξη: Αλέξης Τσίπρας". Schooligans.gr. 23 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε την 6 Ιουνίου 2012.
↑ 12,0 12,1 "Επιστροφή στον τόπο του… βύσματος". Η Άποψη. 31 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε την 6 Ιουνίου, 2012.
Κατηγορίες:
Γεννήσεις το 1974
Αρχηγοί του Συνασπισμού
Απόφοιτοι Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Βουλευτές εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ
Βουλευτές Α' Αθηνών
Αθηναίοι πολιτικοί
Βουλευτές Αχαΐας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου