Σάββατο, Ιουνίου 9
Νίκος Μιχαλολιάκος Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νίκος Μιχαλολιάκος
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αυτό το λήμμα ή η ενότητα δεν αναφέρει τις πηγές του ή δεν περιέχει επαρκείς παραπομπές. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια προσθέτοντας κατάλληλες πηγές και παραπομπές που να υποστηρίζουν το λήμμα.
Η σήμανση τοποθετήθηκε στις 11/04/2012.
Νικόλαος Μιχαλολιάκος NikolaosMichaloliakos.jpeg
Έμβλημα.jpg
Γενικός Γραμματέας του
Χρυσής Αυγής
Ανέλαβε Ιανουάριος 1985
Βουλευτής
Ελληνικού Κοινοβουλίου
Θητεία
17 Μαΐου 2012 – 18 Μαΐου 2012
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
Ανέλαβε 01 Ιανουαρίου 2011
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 11 Δεκεμβρίου 1957
Αθήνα
Εθνικότητα Ελληνική
Πολιτικό Κόμμα Έμβλημα.jpg Χρυσή Αυγή
Σύζυγος Ελένη Ζαρούλια
Παιδιά 2
Επάγγελμα Μαθηματικός[εκκρεμεί παραπομπή]
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος του Γεωργίου (γενν. στις 11 Δεκεμβρίου 1957), είναι ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χρυσή Αυγή. Έχει εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Η συμμετοχή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, όπως συνέβη στις 17 Ιανουαρίου 2011, με τον ναζιστικό χαιρετισμό προς δημοτικό σύμβουλο που τον αποκάλεσε φασίστα.[1][2]
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, η Χρυσή Αυγή του Νίκου Μιχαλολιάκου μπήκε στην Βουλή, κερδίζοντας ποσοστό αρκετά πάνω από το όριο εισόδου 3%. Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις, τα exit polls έδιναν στη Χρυσή Αυγή ποσοστό από 6,5 έως 7,5% [3]. Τελικά, η Χρυσή Αυγή πήρε ποσοστό 7% και κατέλαβε 21 έδρες.
Κατά την πρώτη του δήλωση για το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, μέλος του κινήματος απαίτησε να εγερθούν οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι.[4]
Πίνακας περιεχομένων
1 Βιογραφία
1.1 Περιοδικό «Χρυσή Αυγή»
1.2 Ίδρυση και δράση της «Χρυσής Αυγής»
1.3 Η δολοφονία Καντάρη και οι επιθέσεις ακροδεξιών κατά αλλοδαπών
2 Η Χρυσή Αυγή στις εκλογές
3 Παραπομπές
Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μαθητής ακόμα, σε ηλικία 16 ετών, το 1973, εντάχθηκε στην άκρο δέξια οργάνωση του Κωνσταντίνου Πλεύρη «4η Αυγούστου», στην οποία δραστηριοποιείται και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, στο Μαθηματικό της Αθήνας.
Για πρώτη φορά η δράση του γίνεται ευρύτερα γνωστή όταν συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1974 έξω από την Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι, διαμαρτυρόμενος για τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Το 1976, συλλαμβάνεται και πάλι για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του δολοφονημένου από τη 17 Νοέμβρη βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου. Κρατήθηκε για ένα διάστημα στον Κορυδαλλό, αλλά δεν δικάστηκε ποτέ λόγω τυπικών κωλυμάτων κατά τη διαδικασία της σύλληψης. Στον Κορυδαλλό φέρεται να συναντήθηκε και με τους πραξικοπηματίες.
Μετά το τέλος των σπουδών του κατατάσσεται στο στρατό, ως κομάντο των ειδικών δυνάμεων.
Στις 31 Ιουλίου 1978, ανακοινώθηκε η σύλληψή του μαζί με άλλους για σειρά βομβιστικών ενεργειών στην Αθήνα. Αρχικά παραπέμφθηκε στον ανακριτή για παράβαση του νόμου 774/78 "περί καταστολής της τρομοκρατίας" σε βαθμό κακουργήματος. Με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου παραπέμφθηκε στο πενταμελές εφετείο για παράβαση του νόμου 495/76 "περί όπλων και εκρηκτικών υλών". Μετά από μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών.[5]
Περιοδικό «Χρυσή Αυγή»
Λίγο μετά την αποφυλάκισή του, το 1980, εκδίδει το περιοδικό Χρυσή Αυγή. Η έκδοση του περιοδικού σταμάτησε τον Απρίλιο του 1984, όταν ο κ. Μιχαλολιάκος εντάχθηκε στην ΕΠΕΝ και, σύμφωνα με τις φήμες της εποχής, ανέλαβε την ηγεσία νεολαίας, μετά από προσωπική εντολή του φυλακισμένου αρχιπραξικοπηματία Γεώργιου Παπαδόπουλου.
Ίδρυση και δράση της «Χρυσής Αυγής»
Τον Ιανουάριο του 1985, φεύγει από την Εθνική Πολιτική Ενωση και ιδρύει το Εθνικό Λαϊκό Κίνημα - Χρυσή Αυγή, το οποίο από το 1993 δραστηριοποιείται ενεργά.
Το 1993, η οργάνωση συμμετείχε ενεργά στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Το 1994, μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν σε παραστρατιωτικά εθελοντικά σώματα στο πλευρό των Σέρβων της Βοσνίας, ενώ ορισμένοι από αυτούς βρίσκονταν στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, κατά την κατάληψή της από τον στρατό των Σέρβων της Βοσνίας και την επακόλουθη μαζική σφαγή 8.000 άοπλων μουσουλμάνων Βοσνίων (ένα γεγονός που έχει χαρακτηριστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ως γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)[6]. Η δράση τους αυτή δεν προβάλλεται και δεν αντιμετωπίζεται θετικά από την ηγεσία της, ενώ αργότερα όλοι τους ήρθαν για διαφορετικούς λόγους σε ρήξη με αυτήν και αποχώρησαν. Από την εποχή της ίδρυσης της οργάνωσης, έχει αποχωρήσει από αυτή μεγάλο ποσοστό μελών της, όπως και αρκετά από τα πρώτα της ηγετικά στελέχη.
Το 1997, διοργάνωσε την πρώτη της εκδήλωση για τα Ίμια και από τότε και κάθε χρόνο, μέλη της Χρυσής Αυγής καταθέτουν στεφάνι στη μνήμη των τριών αξιωματικών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου.
Τον Ιούνιο του 2007, μέλη της συμμετείχαν στην πρώτη πανευρωπαϊκή εθνικιστική κινητοποίηση εναντίον της συνόδου των G8 στη Γερμανία, στο πλευρό του γερμανικού νεοναζιστικού NPD κι άλλων εθνικιστικών οργανώσεων.
Στις 9 Μαΐου 2009, μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν συγκέντρωση κατά της μετανάστευσης, η οποία κατέληξε σε συμπλοκές μελών της οργάνωσης, που είχαν την κάλυψη της Αστυνομίας, με μετανάστες και αντιφασίστες.
Η Χρυσή Αυγή συμμετέχει εδώ και χρόνια στην εκδήλωση για την επέτειο της ήττας του Δημοκρατικού Στρατού στον Εμφύλιο πόλεμο, την 29η Αυγούστου 1949.
Η δολοφονία Καντάρη και οι επιθέσεις ακροδεξιών κατά αλλοδαπών
Με αφορμή τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη την 10η Μαΐου 2011 στο κέντρο της Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου) η Χρυσή Αυγή στις 12 Μαΐου προγραμμάτισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αφορμή το τρισάγιο του θανάτου. Στην πορεία που ακολούθησε Εθνικιστές έκαναν επιθέσεις σε καταστήματα αλλοδαπών και ξυλοκόπησαν δεκάδες λαθρομετανάστες. Επίσης, έγινε απόπειρα να πλησιάσουν την κατάληψη της Βίλας Αμαλίας (στην συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών) όπου βρίσκονται αντιεξουσιαστές. Η αστυνομία έκανε προσαγωγή 48 ατόμων (Εθνικιστών).
Τον Δεκέμβριο του 2005, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Γ. Μιχαλολιάκος, ανακοίνωσε την παύση των αυτόνομων πολιτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης.
Η Χρυσή Αυγή υπήρξε συνιδρυτής του εθνικιστικού κόμματος «Πατριωτική Συμμαχία», η ενίσχυση του οποίου υπονοείται πως είναι ο λόγος παύσης της πολιτικής της δραστηριότητας. Τον Μάρτιο του 2007, τα μέλη και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής απέσυραν την υποστήριξή τους στην Πατριωτική Συμμαχία, η οποία με τη σειρά της οδηγήθηκε σε αναστολή κάθε δραστηριότητάς της. Ισχυρίστηκαν πως η Πατριωτική Συμμαχία ξεκίνησε ως ένας εθνικιστικός φορέας και πως τελικά η συνεργασία με διάφορες προσωπικότητες την οδήγησαν στην εξαγωγή ενός θολού ιδεολογικοπολιτικού τοπίου, το οποίο έπρεπε να παύσει.
Η Χρυσή Αυγή στις εκλογές
Στις 7 Ιουνίου 2009, η Χρυσή Αυγή συμμετείχε στις ευρωεκλογές, όπου έλαβε ποσοστό 0,46% και 23.564 ψήφους.
Στις εθνικές εκλογές του 2009, ο Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό 0,29% και 19.636 ψήφους.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, η οργάνωση κέρδισε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, λαμβάνοντας εκλογικό ποσοστό 5,29%, με τον πρόεδρό της, Νικόλαο Μιχαλολιάκο, να εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.
Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, η Χρυσή Αυγή πήρε ποσοστό 6,97% με 21 έδρες.
Το 2004, σε έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Τα Νέα» σημειωνόταν ότι «τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενοι όπλα από βουλευτές (σύμφωνα με την έκθεση οι βουλευτές προέρχονται από τη Ν.Δ.) και παρουσιάζονται ως συνοδοί τους» αλλά και ότι «η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμη και σήμερα πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς του στρατού, αλλά και με απόστρατους»[7].
Παραπομπές
↑ Και ναζιστικός χαιρετισμός στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας in.gr
↑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 17ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ηλεκτρονική εφημερίδα του Λαϊκού Συνδέσμου
↑ Επικαιροποιημένο Exit Poll: Κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στο 13,5%
↑ Νίκος Μιχαλολιάκος: «Προδότες, φοβηθείτε – Ερχεται η Χρυσή Αυγή» [βίντεο]
↑ Φυλάκιση 13 και 10 μηνών σε δύο νεοφασίστες για κατοχή εκρηκτικών υλών Μακεδονία 19/1/1979
↑ Για τη Λευκή Φυλή και την Ορθοδοξία Ελευθεροτυπία, 16/7/2005
↑ Στην επιφάνεια οι σχέσεις «στοργής» ΕΛ.ΑΣ. - Χρυσής Αυγής, Τα Νέα 2/6/2011
Κατηγορίες:
Βουλευτές εκλεγμένοι με την Χρυσή Αυγή
Έλληνες αρχηγοί κομμάτων
Γεννήσεις το 1957
Αθηναίοι πολιτικοί
Σύνδεση
Εγγραφή
Λήμμα
Συζήτηση
Ανάγνωση
Επεξεργασία
Προβολή ιστορικού
Κύρια πύλη
Κατάλογος λημμάτων
Αξιόλογα λήμματα
Τρέχοντα γεγονότα
Τυχαία σελίδα
Συμμετοχή
Πύλη Κοινότητας
Αγορά
Πρόσφατες αλλαγές
Βοήθεια
Επικοινωνία
Δωρεές
Εκτύπωση/εξαγωγή
Εργαλειοθήκη
Άλλες γλώσσες
English
Español
Français
Italiano
Nederlands
Svenska
Türkçe
Українська
Τελευταία τροποποίηση 02:13, 8 Ιουνίου 2012.
Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την Creative Commons Attribution/Share-Alike License· μπορεί να ισχύουν και πρόσθετοι όροι. Δείτε τους Όρους Χρήσης για λεπτομέρειες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου