Παρασκευή, Νοεμβρίου 30

Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΘΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Ελλάδα/Κόσμος

OHE: Η Παλαιστίνη αναγνωρίστηκε ως κράτος - παρατηρητής

OHE: Η Παλαιστίνη αναγνωρίστηκε ως κράτος - παρατηρητής
Ημέρα + ώρα δημοσίευσης 30.11.2012 - 02.45
​Η Παλαιστίνη απέκτησε θέση «κράτους παρατηρητή» στον ΟΗΕ, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην έδρα του στη Νέα Υόρκη. Με συντριπτική πλειοψηφία, το παλαιστινιακό αίτημα έγινε δεκτό. Συγκεκριμένα, 138 χώρες ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς, ενώ υπήρχαν και 41 που ψήφισαν «αποχή».
Η θετική ψηφοφορία αποτελεί συμβολικό ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων.
Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη.
«Έχουμε ήδη κάνει σαφές ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν», είπε η κ. Κλίντον.
Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, κάλεσε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών όσο το δυνατόν πιο σύντομα και άνευ όρων.
«Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
Η ημέρα που επιλέχθηκε για την κατάθεση του αιτήματος από τον Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι τυχαία καθώς την Πέμπτη ήταν η «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό».star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου