Δευτέρα, Μαρτίου 25

ΣΕ ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΤΟ EYROGROYP

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο

Πρώτη καταχώρηση: 25/03/2013 - 01:38
Τελευταία δημοσίευση: 01:38Οικονομία
Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο
Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο

Σε κατ' αρχήν συμφωνία φέρεται ότι κατέληξε το Eurogroup, όπως μεταδίδει ανταποκριτής της Real News, Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες. Για τη Λαϊκή τράπεζα προβλέπεται ο διαχωρισμός της σε "καλή" και "κακή". Η τράπεζα Κύπρου διασώζεται, ενώ αυτή την ώρα συζητούν το ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100.000. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 32% και 40%. Επίσης, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο δεν θα υπάρξει κανένας άλλος φόρος σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, δεν θα ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου το ακριβές ποσοστό του κουρέματος, αλλά, όπως ανέφερε κοινοτική πηγή, θα περιγραφεί και θα είναι αρκετό για επιτευχθούν οι σκοποί του προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ το πρακτορείου Reuters,που επικαλείται κοινοτικές πηγές. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το κείμενο της τελικής συμφωνίας το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προβλέπει τη δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας (σ.σ. Λαϊκή).
Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση περιλαμβάνει την μεταφορά των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου για τη δημιουργία μιας «καλής» τράπεζας.
Οι πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει βαθύ «κούρεμα» σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή αυτές κάτω των 100.000 ευρώ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποσοστό του "κουρέματος". Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι δεν θα υπάρξει φόρος στις καταθέσεις σε άλλες τράπεζες. Η Τράπεζα Κύπρου θα αναλάβει όλη την έκτακτη ρευστότητα (ELA) που έχει πάρει η Λαϊκή από την ΕΚΤ, η οποία αντιστοιχεί σε 9 δισ. ευρώ.

Όπως είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές από τη Λευκωσία, η συμφωνία επήλθε κατά τη διάρκεια δείπνου στο οποίο παρακάθισαν περίπου τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η συμφωνία προβλέπει -μεταξύ άλλων- την επιβολή μιας έκτακτης φορολόγησης ύψους 30% για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο παρέμενε ανοικτό το εάν το εάν η χορήγηση έκτακτης ρευστότητας προς τη Λαϊκή Τράπεζα θα ανακατευθυνόταν στην Τράπεζα Κύπρου, όπως φερόταν να ζητεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.   enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου