Τρίτη, Φεβρουαρίου 26

980000 ΑΠ0ΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Ψεύτικες

Εάν δοκιμάσετε να γράψετε στο Google τις λέξεις «Σαμαράς, Ολάντ, άστεγος», θα βρεθούν στην οθόνη σας περίπου 98.000 αποτελέσματα. Όλες έχουν ως κεντρική φωτογραφία αυτή. Με μια διαφορά, με μια προσθήκη. Αυτή, δηλαδή. Για τους παρατηρητικούς, η αλλαγή δεν είναι μόνο στον χρωματισμό, ούτε στην υπογραφή, κάτω-αριστερά. Είναι η προσθήκη ενός αστέγου, πίσω από τους δύο πολιτικούς. Αρκετές ελληνικές ιστοσελίδες προχώρησαν στην αναδημοσίευση της εικόνας. Άλλες υιοθετώντας την ως αληθινή, άλλες σχολιάζοντας: «Δεν ξέρουμε εάν είναι πραγματική ή όχι, αποτυπώνει - όμως - την πραγματικότητα».
Παλιά ιστορία που η τεχνολογία επιτρέπει, πλέον, να την αφηγηθούν και οι απλοί άνθρωποι. Ο Oscar Rejlander ήταν ο υπεύθυνος για το πρώτο φωτογραφικό μοντάζ σε τόσο μεγάλη κλίμακα (The Two Ways of Life, 1857), ενώ το κολάζ στην επεξεργασία εικόνων χαρακτηρίστηκε σε άρθρο των NY Times, το 1997, ως η «πιο σημαντική καινοτομία στην τέχνη για τον 20ό αιώνα». Παλαιότερα, ήταν υπόθεση μόνο των ισχυρών και μάλιστα όχι όλων, με τους Στάλιν και Γκέμπελς να αφαιρούν και να προσθέτουν φίλους και αντιπάλους στο πλευρό τους.
Υπάρχουν πολλά προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών, πάρα πολλά. Το πρόγραμμα Photoshop, της εταιρείας Adobe, υπάρχει εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια και είναι ένα από τα πιο εύκολα στη χρήση τους, λόγος που εξηγεί - εν μέρει - και την ευρεία χρήση του, παγκοσμίως. Στην ιστοσελίδα του, μπορεί κάποιος να βρει 60 βίντεο «μαθημάτων» για το πώς μπορεί να γίνει επεξεργασία φωτογραφικών παραστάσεων. Όπως, για παράδειγμα, το να προσθέσεις ένα άτομο σε μια οικογενειακή φωτογραφία. Δεν είναι δύσκολο, απαιτεί λιγότερο από 10 λεπτά και μπορείτε να δείτε πώς γίνεται, εδώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται από επαγγελματίες και μη, ειδικά για εξώφυλλα περιοδικών, αφίσες, κ.λπ. Αρκετές φορές το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, κάτι που έχει οδηγήσει τα media σε αφιερώματα με τις αποτυχημένες απόπειρες.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών   protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου