Τρίτη, Ιουλίου 9

ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΑΛΗΤΗ

Γιώργος υπέρ Παπακωνσταντίνου

Πρώτη καταχώρηση: 09/07/2013 - 07:35
Τελευταία δημοσίευση: 07:39Πολιτική
Γιώργος υπέρ Παπακωνσταντίνου
Γιώργος υπέρ Παπακωνσταντίνου

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Μπορεί στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να τηρεί σιγή ιχθύος αναμένοντας την «μάχη των μαχών» στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα συζητείται το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στο εξωτερικό όμως σπάει τη σιωπή του και υπερασπίζεται με σθένος το έργο του.
H προκαταρκτική επιτροπή με το πόρισμά της προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Δικαστικό Συμβούλιο, με τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα). Την ίδια στιγμή, ο «δόλος» που αναζητείτο για να στηριχθούν οι κατηγορίες και εκτιμάται ότι βρέθηκε, ενισχύεται τώρα από τις μηνυτήριες αναφορές του ΣΔΟΕ εις βάρος δύο συγγενών του για φοροδιαφυγή, που έφτασαν χθες το απόγευμα στη Βουλή.
Ο λόγος για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον Ανδρέα Ρωσσώνη, που κατηγορούνται για «μη έκδοση Α.Π.Υ (σ.σ. Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών) ή άλλου φορολογικού στοιχείου εσόδου σε απροσδιόριστο πλήθος συναλλαγών και απροσδιορίστου αξίας εκάστου» για την χρήση του 2010 και ύψους 125.553,58 ευρώ ως προς την Ελένη Παπακωνσταντίνου και για τις χρήσεις 2010 και 2011 ως προς τον Ανδρέα Ρωσσώνη, ύψους 38.644,99 και 60.277,50 ευρώ, αντιστοίχως.
Ο πρώην «τσάρος της Οικονομίας» πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, έχοντας από το βήμα της Βουλής διαμηνύσει πως ό,τι έχει να πει, θα το πει στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ίδιο βεβαίως θα πράξει με κάποιον τρόπο και στο Δικαστικό Συμβούλιο, εφόσον παραπεμφθεί σε αυτό από τους εκπροσώπους του Έθνους.
Την ίδια ώρα πάντως, μιλώντας χθες στην ιταλική εφημερίδα “Corriere della sera”, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε τις «μεγάλες επιλογές» του ως υπουργός Οικονομικών, αποδίδοντας σε αυτές την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
«Δεν μετανιώνω για τις μεγάλες επιλογές. Αν είχα πράξει διαφορετικά, τώρα δεν θα ήμασταν στο ευρώ», είπε, σημειώνοντας πάντως πως λυπάται για επιμέρους αποφάσεις του, αφού «οι περικοπές στον δημόσιο τομέα έπρεπε να τύχουν πιο προσεκτικής εκτίμησης, η φοροδιαφυγή έπρεπε να καταπολεμηθεί πιο έγκαιρα και δεν έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να πεισθεί ο κόσμος ότι οι διάφορες παρεμβάσεις εμπνέονταν από την αρχή της ίσης κατανομής των βαρών».
Υποστηρίζοντας ότι το 2010 η Ελλάδα «θα χρεοκοπούσε αν δεν είχαμε βρει χρήματα», έκανε λόγο για έναν «αγώνα δρόμου» ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να ενισχύσουν την χώρα οικονομικά. Αναφερόμενος δε στο πρόγραμμα διάσωσης, σημείωσε ότι την ώρα που καταρτίστηκε, η χώρα διέθετε μηδενική αξιοπιστία, λόγω «ψευδών στοιχείων» που είχε παρουσιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά στις φοροεισπράξεις, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Υποστήριξε μάλιστα ότι «το όλο σχέδιο πέτυχε διότι επέτρεψε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να μειωθεί το έλλειμμά της», αν και παραδέχθηκε πως είχε λιγότερη επιτυχία σε σχέση με την βαθιά ύφεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ερωτηθείς για το μέλλον της χώρας, εκτίμησε ότι χάρη στις διαρθρωτικές αλλαγές «θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία», προβλέποντας πάντως «βαρύτατο» τίμημα. Χαρακτήρισε άλλωστε «χαμένη γενιά» τους σημερινούς τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, καθώς βιώνουν συνεχώς αρνητικές προσωπικές εμπειρίες που δεν τους αφήνουν να πεισθούν για το θετικό περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων στην χώρα.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου