Παρασκευή, Αυγούστου 29

ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΜΑΧΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ


«Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία θυμίζει την πολιορκία του Λένινγκραντ»

«Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία θυμίζει την πολιορκία του Λένινγκραντ»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014, 15:40
 
 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο κυβερνητικός στρατός μάχεται εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών ανταρτών γύρω από τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, θυμίζουν την πολιορκία του Λένινγκραντ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μικρά χωριά και μεγάλες πόλεις είναι περικυκλωμένα από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος βάλλει εναντίον κατοικημένων περιοχών με στόχο να καταστρέψει τις υποδομές (…) Δυστυχώς, αυτό μου θυμίζει γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν Γερμανοί φασίστες (…) πολιορκούσαν τις πόλεις μας» ανέφερε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μια κατασκήνωση νεολαίας έξω από τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των αυτονομιστών των περιοχών της ανατολικής Ουκρανία για να επιτευχθεί ειρήνευση.

«Είναι απαραίτητο να αναγκάσουμε ουσιαστικά τις ουκρανικές Αρχές να ξεκινήσουν αυτές τις συνομιλίες -όχι για τεχνικά ζητήματα. Αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι ουσιαστικές» είπε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «ποια θα είναι τα δικαιώματα του λαού του Ντονμπάς, του Λουχάνσκ, του νοτιοανατολικού τμήματος» της Ουκρανίας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η ουκρανική κρίση είναι μια τραγωδία και ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι «ουσιαστικά ένας λαός».

«Οι άνθρωποι που έχουν δικές τους απόψεις για την ιστορία και την ιστορία της χώρας μας ενδέχεται να διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά μου φαίνεται ότι ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός είναι ουσιαστικά ένας» ανέφερε χαρακτηριστικά

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα του θα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της στην πλούσια σε πόρους περιοχή της Αρκτικής, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, την ώρα που και άλλες χώρες επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους.

«Τα συμφέροντά μας είναι συγκεντρωμένα στην Αρκτική. Και φυσικά θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στα θέματα ανάπτυξης της Αρκτικής και της ενίσχυσης της θέσης μας (εκεί)» τόνισε.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου