Τρίτη, Αυγούστου 26

Η ΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΥΠΟΨΙΕΣ,ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

Αμφίπολη: Σε μια εβδομάδα οι απαντήσεις στο μυστήριο με το άνοιγμα στον τάφο

Μέγεθος κειμένου
Αμφίπολη: Σε μια εβδομάδα οι απαντήσεις στο μυστήριο με το άνοιγμα στον τάφο

Διαδώστε αυτό το άρθρο

Τελευταία ενημέρωση: 26.08.2014 | 13:34
Πρώτη δημοσίευση: 26.08.2014 | 13:20
Διαδώστε το:

Κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για το εάν επιβλητικός τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί ή όχι πριν οι επιστήμονες φτάσουν στον ταφικό θάλαμο. Η οπή στην αριστερή πλευρά του μαρμάρινου τοίχου μπορεί να δημιουργεί υποψίες, όμως οι αρχαιολόγοι είναι αισιόδοξοι.

Ένα κακό σημάδι είναι το ότι το τμήμα του τοίχου που λείπει δεν έχει εντοπιστεί, δεν μιλάμε δηλαδή για διάβρωση ή κάποια φυσική φθορά. Θα έπρεπε ίσως να έχουν βρεθεί κάποια θραύσματα ώστε να μπορούν οι αρχαιολόγοι να πουν με βεβαιότητα ότι είναι “φυσιολογικό” να λείπει το τμήμα αυτό και έτσι πως δεν είναι έργο τυμβωρύχων.

Η οπή στα αριστερα μοιάζει έργο τυμβωρύχων
Η οπή στα αριστερα μοιάζει έργο τυμβωρύχων
Όπως και να 'χει όμως οι απαντήσεις θα δοθούν εντός ολίγων ημερών. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η απομάκρυνση των χωμάτων αλλά και τα έργα στήριξης του μνημείου θα διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εργασία οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μπουν στο... ιερό με το μεγάλο μυστικό του τάφου.

Ο νεκρικός θάλαμος είναι αυτός που θα αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό. Το ποιος είναι δηλαδή ο νεκρός που τιμήθηκε με αυτή τη μοναδική ταφή.

Και εδώ μπαίνει και πάλι το ερώτημα. Εαν τελικά έχει συληθεί ο τάφος θα μπορέσουν οι επιστήμονες να “δουν” ποιος είναι; Θα μπορέσουν να τον αναγνωρίσουν;

Εδώ η πιο αισιόδοξη απάντηση λέει ότι συνήθως οι τυμβωρύχοι αφαιρούν τα κτερίσματα που είναι κατασκευασμένα από πολύτιμα υλικά. Δεν ενδιαφέρονται για οστά και επιγραφές ή κτερίσματα όπως ξίφη, λόγχες ασπίδες, οικιακά σκεύη κλπ
Έτσι είναι πολύ πιθανό να έχουν μείνει πολλά και μάλιστα ισχυρά στοιχεία για την αναγνώριση του νεκρού.

Ωστόσο ενώ απ' τα έως τώρα ευρήματα ο τάφος δείχνει να έχει διατηρήσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του (διάκοσμος, τοιχοποιία κλπ) υπάρχει το ενδεχόμενο οι υπόλοιποι χώροι στο εσωτερικό να έχουν καταστραφεί.

Διαβάστε επίσης:
Μπήκαν άλλοι στον τάφο! Συναγερμός από στοιχεία που δείχνουν ότι ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί να έχει συληθεί από τυμβωρύχους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου