Τελευταία ενημέρωση: 31.12.2014 | 10:35
Πρώτη δημοσίευση: 31.12.2014 | 10:34
Διαδώστε το:
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες εβδομάδες εγκατάλειψε την προηγούμενη δέσμευσή του να «σκίσει» το μνημόνιο και αντιθέτως δίνει έμφαση σε πιο μέτρια βήματα για να αντιμετωπιστεί το χρέος και στη βαθιά δέσμευση στο ευρώ, αναφέρουν οι Financial Times.
Διαβάστε όλο το δημοσίευμα των Financial Times.Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι ο «μπαμπούλας» για τις αγορές
Η πρόσφατη «επίθεση γοητείας» που ξεκίνησε ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι δεν θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας και τα δημοσιονομικά της εάν κατακτήσει την εξουσία, υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα τον προηγούμενο μήνα.
Ένας αναλυτής hedge fund, μετά από μία συνάντηση με οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, έγραψε ότι τα σχέδιά τους θα οδηγήσουν τη χώρα στο «απόλυτο χάος» και προειδοποίησε για μαζική φυγή καταθετών εάν το κόμμα βρεθεί στην εξουσία.
Καθώς αυτό το σενάριο πλησιάζει με το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και τις πρόωρες εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου, αυτό που θα προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση μπορεί να είναι η επιτυχία του κόμματος να διαλύσει κάποιους από τους φόβους των επενδυτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες εβδομάδες εγκατάλειψε την προηγούμενη δέσμευσή του να «σκίσει» το μνημόνιο και αντιθέτως δίνει έμφαση σε πιο μέτρια βήματα για να αντιμετωπιστεί το χρέος και στη βαθιά δέσμευση στο ευρώ.
Πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα φανεί πιο ρεαλιστής από ότι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξε κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη
Ο Krishna Guha της Evercore ISI προειδοποίησε ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τουλάχιστον «μία περίοδο 4 εβδομάδων ενισχυμένης αβεβαιότητας κατά την οποία οι τοποθετήσεις ρίσκου στην ευρωζώνη θα αντιμετωπίσουν προβλήματα».
Ο κ. Guha όμως προσέθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα φανεί πιο ρεαλιστής από ότι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξε κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη και έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σχετικά μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα πρώτα στάδια της ελληνικής ανάκαμψης αντί να την εκτροχιάσει».
Ο Nick Wall, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Invesco, επισημαίνει την πρόσφατη απόπειρα του κ. Τσίπρα να μιλήσει στα πολιτικά κέντρα. «Θα χρειαστούν επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, ειδικά εάν πρόκειται να αρχίσουν πάλι να καταγράφουν ελλείμματα».
Η ανησυχία των επενδυτών για την Ελλάδα ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς φαινόταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα αναγκαζόταν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός το έπραξε τελικά τη Δευτέρα, αφού ο υποψήφιος του κόμματός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να αποσπάσει αρκετές ψήφους.
Η είδηση έφερε ενδοσυνεδριακή πτώση 11% στο χρηματιστήριο, ενώ το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού, που είχε υποχωρήσει το καλοκαίρι στο 3,5%, εκτινάχθηκε πάνω από το 12%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρχικά έδειξαν αντοχές, αλλά την επόμενη ημέρα υποχώρησαν περισσότερο από 1%. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων – που θεωρούνται οάσεις ασφαλείας για τους επενδυτές – βρέθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,54%.
«Είναι σαφές. Η προοπτική νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών προβληματίζει τους επενδυτές και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν», δηλώνει ο Neil Mellor, της BNY Mellon.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αμφισβήτηση του δόγματος της λιτότητας στην ευρωζώνη»
Άλλοι όμως, θεωρούν τις εκλογές ως πιθανή αγοραστική ευκαιρία, υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λιγότερο προβληματική από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί θετική συνολικά για την ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αμφισβήτηση του δόγματος της λιτότητας στην ευρωζώνη» εξηγεί ο Krishna Memani, ChiefInvestment Officer στην Oppenheimer Funds. «Η λιτότητα στην Ευρώπη είναι αντιπαραγωγική και για να βγει η ευρωζώνη από το αποπληθωριστικό σπιράλ χρειάζεται ευελιξία στη δημοσιονομική πλευρά. Η Πορτογαλία δεν εγείρει το θέμα. Η Ισπανία δεν εγείρει το θέμα, ούτε η Ιταλία. Οι Έλληνες τελικά είναι τόσο απεγνωσμένοι που το φέρνουν στο προσκήνιο και μπορεί να συσπειρώσουν περισσότερη ενέργεια αυτή τη φορά».
Η Wellington Management ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αγόρασε ποσοστό 5% στην ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ +1,10%. Καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά, πολλοί επενδυτές στην ευρωζώνη επικεντρώνονται όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά επίσης στην Φρανκφούρτη και στο ερώτημα εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων τον επόμενο χρόνο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, ο Alberto Gallo, της Royal Bank of Scotland, φοβάται πως οι ίδιες λαϊκιστικές δυνάμεις που φέρνουν το ΣΥΡΙΖΑ κοντά στην εξουσία μπορεί να γίνουν πιο δυνατές ανά την Ευρώπη, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες σχετικά με αυτό που κάποτε φαινόταν ως εκκολαπτόμενη ανάπτυξη.
«Καθώς μπαίνουμε στο 2015, το ισοζύγιο κινδύνων δείχνει αρνητικό για την Ευρώπη», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Οι πραγματικές απαντήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης βρίσκονται στα χέρια των πολιτικών».
Πηγή Euro2day
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα του newsit.gr. Κάντε μας και στο twitter.
στη σελίδα του newsit.gr. Κάντε μας και στο twitter.
Διαβάστε επίσης
-
31.12.2014 | 10:14
Εκλογές και μετά πάλι εκλογές προβλέπουν οι Γερμανοί -
31.12.2014 | 09:46
Πεντακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ -
31.12.2014 | 09:04
Financial Times: Ο Ελληνικός κίνδυνος για χρεοκοπία και δραχμή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου