Πέμπτη, Οκτωβρίου 20

ΕΣΤΗΣΑΝ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΦΡΑΧΤΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Για δεύτερη μέρα κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σφίγγει ο κλοιός των διαδηλωτών
γύρω από τη Βουλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2011 12:03
Web-Only
Περίπου 15.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στο Σύνταγμα και ακόμη 3.000 είναι στην οδό Σταδίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Το κέντρο της Αθήνας είναι αποκλεισμένο για τα αυτοκίνητα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και δύο συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στο Πολεμικό Μουσείο, από όπου οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Στη Βασιλίσσης Σοφίας, έχει στηθεί σιδερένιος φράχτης από τα ξημερώματα εν όψει της νέας συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αυτή τη φορά στο Σύνταγμα.

Από νωρίς το πρωί έχει αρχίσει και συγκεντρώνεται κόσμος στο Σύνταγμα, όπου χθες πραγματοποιήθηκε είμαι από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Αθήνα.

Παράλληλα κορυφώνεται σήμερα και το απεργιακό μέτωπο.

Για δεύτερη μέρα απεργούν οι υπάλληλοι του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία και τοπική αυτοδιοίκηση, οι καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι δάσκαλοι, καθώς και οι διπλωματούχοι μηχανικοί.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς απεργούν για δεύτερη ημέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις υπηρεσίες πρόνοιας, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.
Απεργία πραγματοποιούν για δεύτερη ημέρα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στα λιμάνια, ενώ συνεχίζονται οι 48ωρες απεργίες των εφοριακών. Επαναλαμβανόμενες απεργίες πραγματοποιούν από την αρχή της εβδομάδας και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα.
Και σήμερα θα πραγματοποιήσουν 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι των Αθηνών, δίνοντας παράταση στην πενθήμερη αποχή ενώ η Ένωση Διοικητικών Δικαστών έχει αποφασίσει ημίωρη διακοπή κατά την έναρξη των συνεδριάσεων.
Αντί για τις 9 π.μ. θα ανεβαίνουν στην έδρα στις 9.30 π.μ.
Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα ενημέρωσης (ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΡΤ).

Και η μάχη εντός Βουλής καλά κρατεί

Για τις εξελίξεις εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Κυριακής θα ενημερώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι ενώ η ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ.

Στο μεταξύ, σε μία μάχη χωρίς αύριο εξελίσσεται η σημερινή κατ’ άρθρο ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, με κύριο θέμα το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις.

Η κυβέρνηση μπορεί να ξεπέρασε αργά χθες το βράδυ τον σκόπελο επί της αρχής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με ψήφους 154 υπέρ και 141 κατά, τα προβλήματά της όμως όχι μόνο παραμένουν αλλά και αυξάνονται.

Πολλοί βουλευτές σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και στον «πονοκέφαλο» της κυρίας Λούκας Κατσέλη προστέθηκε ήδη και αυτός της κυρίας Βάσως Παπανδρέου η οποία διαμήνυσε ότι προβηματίζεται για το αν ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Στην κυβέρνηση υπάρχουν επίσης ανησυχίες για απρόβλεπτες αντιδράσεις από βουλευτές που δεν εκδηλώνονται και έχουν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους, οι οποίοι μπορεί να αναθαρρήσουν από τη στάση των δύο κυριών και να προβούν σε ανάλογη αντίδραση.

Η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, ουσιαστικά θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης καθώς αν ψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία θα την αποδυναμώσει και θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις μετά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, που αναμένεται να δρομολογήσει νέες εξελίξεις στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα έχει σήμερα ιδιαίτερες συναντήσεις με βουλευτές του κόμματός του, ενώ το βράδυ της Τετάρτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βάσω Παπανδρέου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει στο γραφείο του στη Βουλή την πρώην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη ενώ δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του ως προς την κυρία Παπανδρέου.

Να σημειωθεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζονται και σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησής τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.

Επίσης, σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο 37 έχουν διατυπώσει και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Καρτάλης Δημήτρης Λιντζέρης, Αννα Νταλάρα, Σούλα Μερεντίτη και Δημήτρης Βαρβαρίγος.ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου