Δευτέρα, Οκτωβρίου 31


ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Συνεδριάζει το απόγευμα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Συνεδριάζει το απόγευμα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται με ενδιαφέρον να απαντήσει στα αγωνιώδη ερωτήματα για τις εξελίξεις μέσα στο επόμενο κρίσιμο διάστημα για τη χώρα. Μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου, ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και άμεσης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Για την απόφαση θα ενημερώσει αύριο ο πρωθυπουργός την Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια συνεδρίασης κατά την οποία θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αρχίζει το απόγευμα στις πέντε, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταδικάσει εκ νέου τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώθηκαν κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και να ζητήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Με αφορμή τα γεγονότα, ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα ενότητας, καταδικάζοντας αυταρχικές συμπεριφορές που τραυματίζουν τις δημοκρατικές παραδόσεις και επιχειρούν να διαιρέσουν το λαό.

«Αυταρχισμός είναι να θέλουν να διαιρούν το λαό σε εθνικόφρονες και μη. Και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Διότι αυτές οι συμπεριφορές δεν τραυματίζουν κάποιους αντιπάλους, τραυματίζουν βαθιά τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και το δημοκρατικό ήθος του λαού μας» δήλωσε και σε ανάλογο ύφος αναμένεται η παρέμβασή του τη Δευτέρα.

Παράλληλα, με τους επόμενους τρεις μήνες να θεωρούνται οι πλέον καθοριστικοί για το μέλλον της χώρας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την προσπάθεια για υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της χώρας.

Το κλίμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, ειδικά μετά και τα τελευταία επεισόδια και πολλοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να κληθούν να ψηφίσουν και νέα μέτρα.

Ορισμένοι θέτουν εκ νέου το ζήτημα πρωτοβουλιών, όπως ο Δημήτρης Λιντζέρης ο οποίος -μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 χθες  επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη μια εθνική συμφωνία για να βγει η χώρα από το τέλμα. Τόνισε, δε, ότι η Βουλή αυτή μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, δεν έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια.

«Η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη και αναγκαία, λόγω απόφασης της Συνόδου Κορυφής και λόγω των γεγονότων στην παρέλαση» επισήμανε ο κ. Λιντζέρης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αγωνία του για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου και τόνισε πως οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν στην άκρη τα μικροκομματικά συμφέροντα και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και υλοποίησης των συμφωνηθέντων προκειμένου η χώρα να βγει από το τέλμα.

«Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια εθνική συμφωνία, αν αυτό δεν γίνει τότε θα υπάρξει πραγματική χρεοκοπία. Είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος της κρίσης, που ξεπερνά μια κυβέρνηση. Αλλωστε, αυτή η Βουλή δεν έχει νομιμοποίηση μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια, ειδικά επειδή το ΠΑΣΟΚ εξελέγη με άλλο πρόγραμμα» υπογράμμισε.
tanea.gr

ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 1940 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ


«Να παρέμβει ή να παραιτηθεί ο Κ. Παπούλιας»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011, 08:49
Με δήλωσή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», με αφορμή τα όσα συνέβησαν κατά την παρέλαση της επετείου του ΟΧΙ, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει τα σημαντικά ΟΧΙ «στην προσβολή του ελληνικού λαού». Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Το Όχι του 1940 είναι μία από τις ιερότερες παρακαταθήκες του ελληνικού έθνους. Ένα ιδεώδες που θα πρέπει να το σεβόμαστε, όχι μόνο με γιορτές και παράτες, αλλά με την καθημερινή μας στάση και συμπεριφορά και που κυρίως θα πρέπει να το σέβεται και να το τιμά με τη στάση της και κάθε της πράξη η εξουσία. Το Όχι είναι κανόνας ζωής για τους κοινούς θνητούς και μέτρο αξίας και εντιμότητας για τους αξιωματούχους. Κυρίως όταν πρόκειται για θέματα και περιπτώσεις που αφορούν την τιμή και τα συμφέροντα του λαού.

Όχι στην εξαπάτηση του λαού.
Όχι στο ψέμα και στη διαφθορά.
Όχι στην ατιμωρησία υπουργών και άλλων ισχυρών.
Όχι στην παραβίαση του Συντάγματος.
Όχι στην εθελοντική παράδοση μέρους της εθνικής μας ακεραιότητας σε ξένους.
Όχι στην εξόντωση των εργαζομένων.
Όχι στην ερήμωση της χώρας.
Όχι στο πρόσφατο ''Ναι σε όλα'', που καθιστά τη χώρα υποτελή, αναγκασμένη να ξεπουλήσει τον εθνικό μας πλούτο.

Και τέλος,
Όχι στην προσβολή ενός ολόκληρου λαού. Γιατί προσβολή είναι το να τολμούν να του λένε ''σε πήραμε από το 120% του ΑΕΠ και αφού σου αλλάξαμε τα φώτα, σε ρεζιλέψαμε στους ξένους, σε φτωχύναμε, σε διαλύσαμε και σε εξοντώσαμε ολοκληρωτικά, μετά είπαμε το Ναι στη Μέρκελ, γιατί υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσει να σε οδηγήσουμε στο σημείο απ' όπου σε παραλάβαμε, δηλ. στο 120% του ΑΕΠ''.

Δηλαδή, σε βασανίζουμε δώδεκα ολόκληρα χρόνια (κι αν τελικά θα είναι δώδεκα), χωρίς κανένα λόγο. Εκτός φυσικά κι αν μέσα σ' αυτό το διάστημα καταφέρουν να μας ξεπουλήσουν και πάλι ολοκληρωτικά και να μας μεταβάλουν στο υπ' αριθμόν 1 προτεκτοράτο του Δ' Ράιχ. Μας τύλιξαν μέσα σε ένα ''Μηδενικό'', για ποιο λόγο; Ασφαλώς αυτοί και τα αφεντικά τους θα γνωρίζουν το λόγο, όμως δεν μας τον λένε, με την ελπίδα ότι έως τότε θα μας έχουν μεταβάλει σε φυτά...

Όχι, κύριε Πρόεδρε, να ανέχεστε να μας κυβερνά και να δεσμεύει το μέλλον της χώρας μια ομολογουμένως κυβερνητική μειοψηφία. Και εάν ακόμα το Σύνταγμα, μετά την αναθεώρησή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν σας δίνει το δικαίωμα να διαλύσετε τη Βουλή και να προκηρύξετε εκλογές, εν τούτοις έχετε το ηθικό - προσωπικό σας ανάστημα και λόγω του ανωτάτου αξιώματος που κατέχετε και λόγω της προσωπικής σας ιστορίας, να παρέμβετε για να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσας κυβέρνησης. Και στο κάτω κάτω, ως έσχατη λύση, υπάρχει πάντα ο έντιμος δρόμος της παραίτησης, που θα ήταν ένα ηχηρότατο ράπισμα στο πρόσωπο όλων αυτών που καταστρατηγούν το Σύνταγμα οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή της.

 Πώς είναι δυνατόν να ζητούν οι σημερινοί κυβερνώντες να τους σεβαστεί ένας λαός που περιμένει το παράδειγμά τους, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους αρνούνται να εφαρμόσουν και να επιβάλουν το ζωτικό Όχι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και την τιμή του λαού και του έθνους; Όταν τον εμπαίζουν έχοντας καταντήσει αυτό το μεγάλο Όχι μια τυπική φιέστα, όταν η καθημερινή τους συμπεριφορά βρίσκεται σε μια συνεχή διάσταση μαζί του;

Σέβομαι τους θεσμούς, όταν και εκείνοι σέβονται τα ιερά και τα όσια του λαού αναγνωρίζοντάς τον -με πράξεις και όχι μόνο με λόγια- ως υπέρτατη αξία ανώτερη κι από τον ανώτατο αξιωματούχο. Και ο λαός θέλει ειδικά οι κυβερνήτες του να είναι πιστοί θεματοφύλακες της εθνικής τιμής και ακεραιότητας και όχι φορείς τού Ναι και της υποταγής που μας επιβάλλεται εδώ και δύο χρόνια. Όσοι δεν κατάλαβαν ακόμα ότι αυτοί είναι οι λόγοι που μας κατεβάζουν στους δρόμους, θα είναι άξιοι της τύχης τους.

Η οργή του λαού οφείλεται στο γεγονός ότι η στάση τους απέναντι στα συμφέροντα του λαού και του έθνους βρίσκεται σε ριζική αντίθεση με το νόημα τού Όχι.

Εκείνοι τότε είπαν Όχι αψηφώντας τις θυσίες και το θάνατο. Αυτοί σήμερα υποτάσσονται με δειλία και ανικανότητα στο Ναι. Επομένως δεν έχουν σχέση με το Όχι του λαού των γενναίων αλλά εκφράζουν το Ναι των δειλών και των συμβιβασμένων.

 Εκείνοι αρνήθηκαν να δώσουν έστω και ένα τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης. Αυτοί τους προσφέρουν το σύνολο της εθνικής επικράτειας.

 Ανήκουν στο Ναι και όχι στο Όχι.

 Το Όχι ανήκει στους ελεύθερους και ανεξάρτητους Έλληνες.

 Αθήνα, 29.10.2011
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩΜΕ ΠΟΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΟΥΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΛΕΥΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ


ΣΚΙΤΣΟ ΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ



ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

 

Το δικό της «ΟΧΙ» είπε η κοινωνία. Ματαιώθηκαν παρελάσεις, φυγαδεύτηκαν κακήν κακώς υπουργοί, βουλευτές και επίσημοι- Βίντεο και φωτογραφίες από τις παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα
Η φωτογραφία της ημέρας του ΟΧΙ

ΛΑΡΙΣΑ

Κυριακή, Οκτωβρίου 30

ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΑΙΩΡΕΙΤΟ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Η ακροδεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ στην επίθεση...



Του Γιώργου Δελαστίκ

Κλίμα επικείμενων πολιτικών εξελίξεων αιωρείτο στην ατμόσφαιρα τη Δευτέρα, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Καταρχάς και πάνω απ’ όλα, η 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη, συνοδευόμενη από το κλείσιμο των καταστημάτων την Τετάρτη, αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη και πολιτικά σημαντικότερη απεργία της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας, προκαλώντας ταραχή και δέος στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Η έκβαση της απεργίας εθεωρείτο βέβαιο, πάντως, ότι θα οδηγήσει σε επανεκτίμηση από....
τους κύκλους επιρροής του κατεστημένου ακόμη και του θέματος της κυβέρνησης της χώρας, με θετική ή αρνητική απόφαση για τη .......συνέχιση της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ήδη από το Σάββατο το απόγευμα, όταν κυκλοφόρησε στο κέντρο της Αθήνας το Βήμα της Κυριακής, προκάλεσε αμέσως αίσθηση η ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, του εκδότη της εφημερίδας, Σταύρου Ψυχάρη. Πυρετώδεις πολιτικές διαβουλεύσεις άρχισαν αμέσως.
«Στις λίγες ημέρες που απομένουν»
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η μορφή της «ανοιχτής επιστολής» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί πρόσχημα, με μοναδικό στόχο να προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο άρθρο και να προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή.
Όλη η ουσία του άρθρου, άλλωστε, είναι η τελευταία του φράση, η οποία προαναγγέλλει πολιτικές εξελίξεις.
«Οι πολίτες δικαιούνται να περιμένουν πρωτοβουλίες σας», γράφει ο εκδότης τουΒήματος, «στις λίγες ημέρες που απομένουν, καθώς πιθανολογείται ότι η κρίση οσονούπω θα κορυφωθεί»! Εδώ βρίσκεται όλη η ουσία: «Στις λίγες ημέρες που απομένουν... η κρίση θα κορυφωθεί»!
Νέος «χαμός» στους πολιτικούς κύκλους και στα δημοσιογραφικά γραφεία την Κυριακή. Δημοσιεύεται το άρθρο-μανιφέστο των τριών υπουργών, Ανδρέα Λοβέρδου, Άννας Διαμαντοπούλου και Γιάννη Ραγκούση, το οποίο εκφράζει τις σκληρές θέσεις της ακραίας δεξιάς πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ.
Η «λογική των τανκς» της προδικτατορικής Δεξιάς, που οδήγησε στη χούντα των συνταγματαρχών, διαπερνά την ιδεολογία του μανιφέστου αυτού. Αναφερόμενοι στους διεκδικητικούς αγώνες και στις κατακτήσεις των εργαζομένων στα μεταπολιτευτικά χρόνια που επέτρεψαν την ουσια­στική βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου μέχρι την αποφράδα, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, ημέρα της ανόδου στην εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου, στις 4 Οκτωβρίου 2009, οι υπουργοί Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης τονίζουν, μεταξύ πολλών άλλων:
«Αυτή η εξαιρετικά αντιδημοκρατική και αντικοινωνική κουλτούρα και συμπεριφορά επενδύθηκε με το μανδύα του προοδευτισμού και της επαναστατικότητας».
Ο αμερικανικός πόλος
Έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι συγκαταλέγονται στους πιο μισητούς από το λαό υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις «κινηματίες» επιτίθενται με έμμεσο, αλλά σαφέστατο τρόπο και εναντίον των υπόλοιπων... υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, που αποφεύγουν να ασκήσουν τόσο λυσσώδη αντιλαϊκή πολιτική όσο αυτοί: «Αντίπαλοι είναι και όσοι αντιδρούν χλιαρά και για το “θεαθήναι”», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά στο κείμενό τους.
Η κίνηση των τριών υπουργών έχει ιδιαίτερη σημασία και από μια άλλη σκοπιά: Είναι πασίγνωστο ότι και οι τρεις τους αποτελούν ηγετικά στελέχη του «αμερικανικού» πόλου του ΠΑΣΟΚ, είναι άνθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης των ΗΠΑ.
Το γεγονός ότι, ενώ ήταν διασπαρμένοι σε διαφορετικές φατρίες του ΠΑΣΟΚ, ξαφνικά συνενώνονται και βγαίνουν με κοινό μανιφέστο, υπονομεύοντας αντικειμενικά τον εξίσου «Αμερικανό» Γιώργο Παπανδρέου προκαλεί πολλές σκέψεις για το μέλλον που επιφυλάσσεται στον τελευταίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χιλιάδων λέξεων μανιφέστο τους αναφέρουν τη λέξη «πρωθυπουργός» μία και μοναδική φορά, στο τέλος, και μάλιστα δεν αναφέρουν καν το όνομα του πρωθυπουργού! Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπάρχει στο κείμενό τους!
Δεν λένε κάτι εχθρικό εναντίον του, αλλά αυτοπροβάλλονται ως ικανότεροι από αυτόν να εφαρμόσουν με πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο την ίδια και ακόμη σκληρότερη πολιτική.
«Πολύ καλός οιωνός» κατά Βενιζέλο
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η κίνηση των τριών έρχεται σε μετωπική αντιπαράθεση με τις ηγετικές φιλοδοξίες του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, όμως, δεν είχε κανένα πρόβλημα να συμφωνήσει με τις θέσεις τους:
«Είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα», δήλωσε την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας «πολύ θετική την πρωτοβουλία των τριών υπουργών να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη».
Το γεγονός, όμως, ότι και ο αντιπρόε­δρος της κυβέρνησης υπογράμμισε στη δήλωσή του ότι αυτή την εβδομάδα «κρίνονται πολλά, ίσως όλα» επέτεινε την εντύπωση πως στο παρασκήνιο τεκταίνονται διεργασίες που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε μείζονες πολιτικές εξελίξεις.
Διάχυτη, πάντως, ήταν η εντύπωση ότι τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν τη βεβαιότητα πως έχουν πλέον ξεγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου εκείνοι οι ισχυροί κύκλοι που τον έφεραν στην εξουσία και καθορίζουν ανάλογα τη στάση τους, λαμβάνοντας θέσεις για τη μετα-παπανδρεϊκή εποχή. Αυτό, όμως, μένει να αποδειχτεί και στην πράξη, πράγμα καθόλου βέβαιο.
Ύστατη άμυνα;
Η έκβαση αυτών των υπόγειων εσωκομματικών αναμετρήσεων ενέχει πάντα το στοιχείο της αβεβαιότητας, καθώς οι προσωπικές φιλοδοξίες πάντα σχεδόν υπερτερούν των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών, με αποτέλεσμα το προσωπικό πολιτικό συμφέρον των πρωταγωνιστών να προτάσσεται του κομματικού – ούτε λόγος, βεβαίως, για πρόταξη του εθνικού συμφέροντος...
Ο Ευ. Βενιζέλος, όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, είχε την ελπίδα ότι σύντομα ο Γ. Παπανδρέου θα υποχρεωνόταν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και έτσι ο αντιπρόεδρος θα αντικαθιστούσε τον Γ. Παπανδρέου μετά την ήττα του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ίδιος δεν θα είχε φθαρεί.
Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν έτσι. Ο πρωθυπουργός δεν προκήρυξε εκλογές και ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε προσωπικά το πολιτικό κόστος για τα πιο αντεργατικά και αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα, βέβαια, να «καεί» ολοσχερώς πολιτικά. Η μοίρα Βενιζέλου - Παπανδρέου ταυτίστηκε και έτσι ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να εκβιάσει τώρα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν τα επαίσχυντα οικονομικά μέτρα του.
«Αν τολμάτε, ρίξτε μας!» τους είπε ουσιαστικά την περασμένη εβδομάδα, εξευτελίζοντάς τους. Σήμερα, Πέμπτη, θα αποδειχτεί, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή, αν ο εκβιασμός του απέδωσε ή αν οι συνειδήσεις κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εξεγέρθηκαν, έστω και με εξαιρετική βραδύτητα.
Η αποσύνθεση του κράτους
Το σημαντικότερο στοιχείο, πάντως, των πολιτικών εξελίξεων δεν είναι τα σχέδια κύκλων του κατεστημένου ή κατά φαντασίαν δελφίνων του ΠΑΣΟΚ. Είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Στο δημόσιο τομέα ειδικά, το ενιαίο μισθολόγιο του Βενιζέλου προκάλεσε καθολική «ανταρσία» στο εργασιακό επίπεδο του κρατικού μηχανισμού εναντίον της κυβέρνησης. Μέρες τώρα δεν δουλεύει κανένας και έχουν παραλύσει τα πάντα. Μέχρι και πάμπολλα υπουργεία τελούν υπό καθεστώς καταλήψεων. Όταν ακούει κανείς ότι μέχρι και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν... δεκαήμερη (!) απεργία, αντιλαμβάνεται ότι πλέον η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου δεν έχει παρά μόνο εχθρούς στον κρατικό μηχανισμό.
Έτσι, όμως, δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα. Ακόμη κι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωθούν να επιστρέψουν ηττημένοι στις δουλειές τους, για μήνες ή για χρόνια ολόκληρα θα αρνούνται ουσιαστικά να δουλέψουν. Όπως η κυβέρνηση θα υποκρίνεται ότι τους πληρώνει έχοντας κόψει από αυτούς το μισό μισθό, έτσι κι αυτοί θα υποκρίνονται ότι δουλεύουν, κατά το γνωστό παλιό ανέκδοτο που τότε αναφερόταν στον «υπαρκτό σοσιαλισμό» και σήμερα θα αναφέρεται στο σύγχρονο καπιταλισμό της... «Δανίας του Νότου», που υποσχόταν ότι θα κάνει την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου, πριν την καταντήσει... «Ινδία του Βορρά»!

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 200 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ


Συμφωνία για φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011, 13:13
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας, που θα βασίζεται στο πλαίσιο αντίστοιχων συμφωνιών της Ελβετίας με Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανίας, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν με τη μορφή προσύμφωνου στα τέλη του έτους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, την περασμένη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Βέρνη σχετική συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ελβετίας με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, Ηλ. Πλασκοβίτη και M. Αμπούλ.

Μεταξύ άλλων το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι ανάλογες διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν την άνοιξη του 2010 και ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή των συμφωνιών το Σεπτέμβριο του 2011.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο σε μεγάλο ποσοστό χαρακτηρίζεται «μαύρο χρήμα».

Η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, είτε να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.

Στις εν λόγω συμφωνίες, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 10 ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.  zougla.gr

ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Λούκα Κατσέλη: "To κούρεμα δεν είναι αρκετό"

Λούκα Κατσέλη: "To κούρεμα δεν είναι αρκετό"
Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με την Λούκα Κατσέλη.

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αναφέρει πως θα υπάρξουν πρόσθετες επιπτώσεις από την απομείωση του χρέους.

«Πρόσθετες μειώσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων ή και η αύξηση των φόρων που βαθαίνουν την ύφεση αντιστρατεύονται την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη μελλοντική ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», είναι οι κίνδυνοι που διατρέχει η χώρα μας σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη.

Τέλος, η πρώην υπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας πως «αντιμετωπίζει διευρυμένη κρίση αξιοπιστίας και αμφισβήτησης του ιδεολογικού προσανατολισμού του. Σημαντικές κοινωνικές συμμαχίες έχουν διαρραγεί». star,gr

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ


«Απαγορευμένη ζώνη για πολιτικούς τα Τρίκαλα»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011, 09:58
Σε «απαγορευμένη ζώνη» για τους πολιτικούς έχουν εξελιχθεί τα Τρίκαλα. Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν η προχθεσινή επίθεση εναντίον του βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Χ. Μαγκούφη, αλλά είχαν προηγηθεί και άλλες ενέργειες, με τις οποίες οι κάτοικοι διεμήνυαν στους πολιτικούς ότι είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη τους. Τον Ιούνιο, είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε πλατεία της πόλης τα… απαγχονισμένα ομοιώματα των βουλευτών του νομού.

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, «υπάρχει αντίδραση στον κόσμο και έχουμε και εμείς ευθύνη ως πολίτες για τους ποιους επιλέγουμε».
Πηγή: newsbeast.gr

ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΠΟ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

axeiropoihtosΕμπρηστικό μηχανισμό τοποθέτησαν άγνωστοι στον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη.
Λίγο πριν τις πέντε τα ξημερώματα άγνωστοι τοποθέτησαν στην είσοδο του ναού αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελούνταν από 4 γκαζάκια.
Προκλήθηκε έκρηξη και πυρκαγιά με αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές η είσοδος του ναού.
Η πυροσβεστική έσπευσε στο σημείο και κατέσβησε την πυρκαγιά και διενεργεί προανάκριση μαζί με την ασφάλεια θεσσαλονίκης.

Σάββατο, Οκτωβρίου 29

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Μία ώρα πίσω τα ρολόγια από τα ξημερώματα

Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2011 19:02

Μία ώρα ύπνου θα «κερδίσουμε» την Κυριακή, καθώς από τα ξημερώματα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέρχονται στη χειμερινή ώρα.  Συγκεκριμένα, στις 4 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 3.ΤΑ ΝΕΑ

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Η χθεσινή λαική εξέγερση των ελλήνων πολιτών σε όλες σχεδόν τις πόλεις θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά όλους μας.Και πρώτα οι πολιτικοί πρέπει να σκεφθούν ότι σε αυτή την κρίση η κυβέρνηση έκανε το πιο σοβαρό λάθος να χτυπήσει στην καρδιά τους μη προνομιούχους έλληνες αφήνοντας ανέπαφους όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.Η εκκλησία της Ελλάδος μας έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο και αντί να σταθεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού,κάποια από τα στελέχη της όπως διέρευσε στον τύπο, αγόρασαν σπίτια στο Λονδίνο προκαλώντας το αίσθημα των φτωχών πολιτών, ενώ ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος πήρε το αερποπλάνο για το ιερό Κατάρ να έλθει λέει σε συμφωνία με το πλούσιο Εμιράτο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με το πρόσχημα να αυξήσει το φιλανθρωπικό της έργο.Η πιο αψυχολόγητη ενέργεια που θα μπορούσε να γίνει από τον Σεβασμιώτατο να ασχοληθεί με ιερές μπίζνες αντί να πάρει μια πιο γεναία απόφαση να δωρίσει στους φτωχούς το μεγαλύτερο μέρος της αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας .ΟΙ  προνομιούχοι έλληνες κλέφτες πολίτες εννοώ εκείνους οι οποίοι με δόλιο τρόπο απόκτησαν χρήματα εις βάρος των φτωχών πολιτών, αντί να φιλοτιμηθούν να επιστρέψουν τα κλεμμένα πίσω στα άδεια ελληνικά ταμεία ανακουφίζοντας έτσι την ελληνική οικονομία, έβγαλαν τα βρώμικα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού η  τα τοποθέτησαν  σε κρυφές κρύπτες, αφήνοντας την χωρίς θέληση και χωρίς σχέδιο κυβέρνηση να ψάχνει να βρεί λεφτά μόνο από τους αδύναμους να αντιδράσουν  φτωχούς έλληνες πολίτες.Κανένας δεν σκέφθηκε ούτε κανένας δεν σκέφτεται με ποιο τρόπο ο φτωχός φορολογούμενος πολίτης θα δώσει χρήματα στο κράτος την στιγμή κατά την οποία δεν έχει ούτε ένα Ευρώ στην άκρη, και πολλοί από αυτούς ψάχνουν σε σκουπιδοτενεκέδες η καταφεύγουν στις λαικές αγορές να βρούν ότι σάπιο και πεταμένο να μαζέψουν για να επιβιώσουν.Λυπάμαι βαθειά για τους έλληνες πολιτικούς που δεν μπόρεσαν  να κατανοήσουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται πολλοί έλληνες φτωχοί πολίτες και δεν εννοώ μια μερίδα από οργανωμένους σε κόμματα πολίτες που προέβησαν σε ακρότητες την χθεσινή ημέρα,γιατί τα χθεσινά επεισόδεια  και οι χθεσινές έντονες διαμαρτυρίες δεν έγιναν μόνο από οργανωμένους σε πολιτικά κόμματα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος ήταν από έλληνες πολίτες που δεν μπορούν να αντέξουν τα δυσβάχτατα μέτρα της κυβέρνησης.Εύχομαι να καθήσουν οι δυνατοί να σκεφθούν τι μπορούν να κάνουν καλλίτερο για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Τελειώνοντας ξαναγράφω για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση ωφείλει να απαλλάξει τους νέους μας από την υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας να είναι ελεύθεροι να βρούν τον δρόμο τους ,αυτό θα είναι η πιο σωστή κίνηση.   Επίσης θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να πάρει την τολμηρή απόφαση να επιτρέπει σε όλους τους κληρικούς να έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται, γιατί να απαγορεύεται σε έναν μητροπολίτη η απλό παππά  να κάνει οικογένεια δεν το καταλαβαίνω, το ανθρώπινο μυαλό με ποιο τρόπο θα ξελαμπικάρει.  

Παρασκευή, Οκτωβρίου 28

1000 ΑΤΟΜΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011


Συμβαίνει τώρα. Περικυκλωμένο το Ξενοδοχείο στον Αγιο Νικόλαο που μιλαει ο Παπανδρέου

 Σήμερα ο Πρωθυπουργός  είχε  καλέσει την Σοσιαλιστική διεθνή στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου με θέμα την Αραβική άνοιξη.
Γύρω στα 1000 άτομα έχουν φτάσει έξω από το ξενοδοχεία και το έχουν περικυκλώσει. Η Αστυνομάι έχει αποκλείσει τους γύρω δρόμους και απαγορεύει την πρόσβαση σε παρα πολλούς άλλους Κρητικούς που πλησιάζουν στο σημείο...to kafeneio

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Γρονθοκόπησαν τον βουλευτή Τρικάλων του ΠαΣοΚ, Χρήστο Μαγκούφη

Γρονθοκόπησαν τον βουλευτή Τρικάλων του ΠαΣοΚ, Χρήστο ΜαγκούφηΔιακόπηκε σήμερα στα Τρίκαλα η παρέλαση, όταν ομάδες πολιτών έσπασαν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων. 

Ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟ
Κ κ. Χρήστος Μαγκούφης δέχτηκε επίθεση από νεαρό, ο οποίος συνελήφθη, και οδηγήθηκε σε αστυνομική κλούβα. 

Αυτή η εξέλιξη εξαγρίωσε το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο απαίτησε με συνθήματα και δυναμική αντίδραση να απελευθερωθεί ο νεαρός όπως και έγινε. 

Οι επίσημοι τελικά αποχώρησαν από το χώρο της παρέλασης, ενώ αυτή μετατράπηκε σε μια μεγάλη συγκέντρωση πολιτών. to kafeneio

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα με μαύρες κορδέλες, αβγά και αποδοκιμασίες

Αδειες εξέδρες και προπηλακισμοί

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2011 13:48
Web-Only
Επεισοδιακές ήταν αρκετές από τις μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα.

Σε κλοιό διαδηλωτών η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, με την αστυνομία να αποκλείει την πρόσβαση στο χώρο απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων παρέλασε με μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα. Πολλοί μαθητές φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ δεν γύρισαν το κεφάλι προς την εξέδρα των επισήμων.

Ομάδες διαδηλωτών, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου.

Αρκετοί μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι δεξιά όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων φόραγε μαύρα περιβραχιόνια.

Ως αποτέλεσμα, όπως διεμήνυσε και σήμερα ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή του προειδοποίηση, τα μέλη της μπάντας θα περάσουν την Δευτέρα από πειθαρχικό συμβούλιο με την απειλή της απόλυσης.  ΤΑ ΝΕΑ

Ο ΚΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

Γραπτή δήλωση Παπούλια γεμάτη οργή

Γραπτή δήλωση Παπούλια γεμάτη οργή
Γεμάτη οργή είναι η γραπή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια για τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης και για όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη. Στη δήλωσή του, ανάμεσα στα άλλα ο κ. Παπούλιας διερωτάται: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο;

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Οσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους;
Και πώς μετριέται η πλειοψηφία;
Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια;
Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο. Κάνω τις επισημάνσεις αυτές πιστεύοντας ότι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική».
ΤΑ ΝΕΑ

Ο ΛΑΟΣ ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Γλέζος: "Αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της επετείου"

Γλέζος: "Αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της επετείου"
Ως αποκατάσταση του πραγματικού νοήματος της επετείου της 28ης Οκτωβρίου χαρακτήρισε ο Μανώλης Γλέζος τις σημερινές απρόσμενες κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν στο σύνολο σχεδόν της ελληνικής επικράτειας, τονίζοντας ότι σήμερα ο λαός «διατρανώνει το ΟΧΙ στην υποταγή της χώρας στην τρόικα» και προσθέτοντας ότι το κράτος «αυτοκαταλύθηκε».

Αναλυτικά η δήλωση του Μανώλη Γλέζου σχετικά με τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη: «Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στον Βόλο και στα Τρίκαλα και σ' άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο.

Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε.

Οι πολιτικοί φορείς και οι πολιτικές οργανώσεις παρήλασαν μπροστά στον λαό. Δεν θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει όμως και ο ίδιος να κατανοήσει ότι είναι ανεπίτρεπτο να καλύπτει με το κύρος του την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση».
Zougla.gr

ΧΡΥΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΒΑΡΟΥΣ 1012 KG

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου ζυγίζει πάνω από ένα τόνο
Η αξία του προσεγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει διάμετρο 79 εκατοστά
Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου ζυγίζει πάνω από ένα τόνο
Το υπερμέγεθες νόμισμα επιδεικνύει ο διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρίας Perth Mint, Εντ Χάρμπουζ.

2
εκτύπωση 
Σίδνεϊ

Παρουσιάστηκε στην Αυστραλία για το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου, αξίας 40 εκατ. ευρώ! Εχει περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό 99,99% και βάρος 1012 κιλών, δηλαδή παραπάνω από έναν τόνο. Στην μια του πλευρά απεικονίζει ένα καγκουρό και στην άλλη του το πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' της Αγγλίας, αφού η Αυστραλία ανήκει στην Βρετανική Κοινοπολιτεία. Η διάμετρος του είναι 79 εκατοστά και το πάχος του 12, ενώ για την κατασκευή του χρειάστηκαν 18 μήνες σκληρής δουλειάς.

«Η κατασκευή ενός τέτοιου νομίσματος αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για μας», τονίζει ο Εντ Χάρμπουζ, διευθυντης της Perth Mint, της μεγαλύτερης αυστραλιανής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά και φύλαξη πολύτιμων μετάλλων.

Το συγκεκριμένο νόμισμα παίρνει το ρεκόρ από τον προκάτοχό του, ένα καναδικό νόμισμα διαμέτρου 53 εκατοστών και βάρους 100 κιλών, που είχε βγει σε δημοπρασία στη Βιέννη στις 25 Ιουνίου, στον ιστορικό οίκο δημοπρασιών Dorotheum. Εκείνο το χρυσό νόμισμα, που είχε συμπεριληφθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, κατασκευάστηκε το 2007 και απεικονίζει στη μία πλευρά του την βασίλισσα Ελισάβετ Β' της Αγγλίας και στην άλλη τρία φύλλα σφένδαμου, το εθνικό σύμβολο του Καναδά. Το νόμισμα ανήκε στην αυστριακή εταιρεία AVW, που πρόσφατα κήρυξε πτώχευση. TO BHMA

ΣΚΙΤΣΟ ΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ



Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρκοζί: Λάθος η είσοδος στο ευρώ αλλά η Ελλάδα θα σωθεί

Η Ελλάδα θα σωθεί αλλά χρειάζεται να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την ένταξη τής χώρας μας στη νομισματική ένωση. Τόνισε, επίσης, ότι «εάν δεν καταλήγαμε σε μια απόφαση χθες δεν θα βούλιαζε μόνο η Ευρώπη αλλά ο κόσμος όλος με το απίστευτο, και πέρα από κάθε φαντασία γεγονός, τη χρεοκοπία μιας χώρας, της Ελλάδας».

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

Παπανδρέου: Μαζί θα τα καταφέρουμε,
θα φτιάξουμε την Ελλάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2011 21:49
Web-Only
Ήπιος και καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρεου στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. «Η προσπάθεια του ελληνικού λαού που αποδίδει έφερε τις χθεσινές αποφάσεις. Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα ή τις συντάξεις. Σε αυτή τη διαδρομή πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα, δεν περιμένουμε μάγους ή από μηχανής θεούς» είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός. 


Ολόκληρο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Ελληνίδες και Έλληνες,
Η συμφωνία που μόλις πετύχαμε ανοίγει νέες προοπτικές για την χώρα μας.
Μας δίνει την δυνατότητα να καθορίσουμε το δικό μας μέλλον.
Η προσπάθεια του Ελληνικού λαού αποδίδει.
Βήμα - βήμα μάς έφερε στο χθεσινό βράδυ, στις χθεσινές αποφάσεις.
Τα αποτελέσματα δεν ήρθαν τυχαία.
Η δική μας συλλογική προσπάθεια είναι που μας έδωσε τα πιο σπουδαία όπλα για την διαπραγμάτευση.
Όχι απλώς για το χρέος μας ή για τη χρηματοδότησή μας, αλλά για το ίδιο το μέλλον μας.
Η χθεσινή απόφαση μας δίνει χρόνο, μας απομακρύνει από την ανασφάλεια.
Μας δίνει την ευκαιρία να χαράξουμε και να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο.
Και θέλω να διαβεβαιώσω - αυτή η απόφαση σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα ή για τις συντάξεις.
Το αντίθετο.
Δημιουργεί νέες δυνατότητες από την ανάπτυξη, την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, μέχρι την στήριξη στην κοινωνική πρόνοια και την εξυγίανση στο τραπεζικό σύστημα.
Μας δίνει και το κουράγιο για να προχωρήσουμε μπροστά, με καλύτερες προϋποθέσεις.
Διαπραγματευτήκαμε και καταφέραμε να διαγράψουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος του χρέους μας.
Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις πλάτες του Ελληνικού λαού. Οι τράπεζες, αντί για τους πολίτες, θα πληρώσουν αυτό το κόστος. Είναι όμως μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών του χρέους μας.
Πετύχαμε επιπλέον να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.
Και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής διαπραγμάτευσης είναι μεγάλης σημασίας για την πατρίδα μας.
Έχοντας ελαφρύνει τον Ελληνικό λαό από τα βάρη του παρελθόντος θέλουμε του χρόνου να είναι η πρώτη χρονιά που δεν προστίθενται νέα χρέη στις πλάτες του.
Και αυτό θα το καταφέρουμε.
Οι χθεσινές αποφάσεις σηματοδοτούν επίσης, κάτι εξίσου σημαντικό.
Ότι όταν δουλεύουμε μαζί, όταν δείχνουμε την επιμονή μας, την αφοσίωσή μας, όταν τολμάμε να κάνουμε δύσκολα βήματα, τελικά κατακτάμε τους στόχους μας.
Μάχη που δεν δίνεται είναι μάχη που χάνεται.
Σηματοδοτεί και κάτι άλλο, ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ, αναγνωρίζουν αυτές τις προσπάθειες. Θέλουν την επιτυχία, και όχι την αποτυχία της Ελλάδας.
Βάζουν και αυτοί πλάτη.
Τώρα που εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους μας για πολλά χρόνια ακόμα, μπορούμε να αφιερωθούμε σε αυτά που έχουμε ακόμη περισσότερο ανάγκη και στο μέλλον θα αποφέρουν και τα πραγματικά οφέλη για τη ζωή μας και για τη ζωή των παιδιών μας.
Αλλά κυρίως, θα χρειαστεί να δουλέψουμε μαζί.
Σ’ αυτή τη διαδρομή να είμαστε όλοι μαζί.
Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα και κανένας άλλος για εμάς. Μην περιμένουμε ούτε μάγους ούτε από μηχανής Θεούς να έρθουν να κάνουν την δουλειά.
Για όσους ανησυχούν, θέλω να τους καθησυχάσω.
Τίποτα μα τίποτα σε αυτήν την συμφωνία δεν θυσιάζει την δυνατότητά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις.
Αντίθετα, ανοίγει τον δρόμο να φύγουμε από εξαρτήσεις.
Στα δικά μας χέρια είναι το μέλλον μας.
Εμείς καθορίζουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε.
Και εμείς έχουμε την ευθύνη του.
Το να έχουμε βέβαια τεχνογνωσία, στήριξη, καλές πρακτικές και συμβουλές ειδικών στην χώρα μας μόνο καλό μπορεί να μας προσφέρει.
Όλοι ξέρουμε ότι ο τόπος μας έχει απεριόριστες δυνατότητες. Για όλους.
Αρκεί αυτές να τις αξιοποιήσουμε.
Να μην θάβονται κάτω από το βάρος ενός κράτους που έπαψε εδώ και χρόνια να λειτουργεί.
Ένα κράτος που καταπίεσε κάθε παραγωγική δύναμη που έχουμε στη διάθεσή μας.
Που δεν ήξερε ή δεν ήθελε να γνωρίζει πώς να εισπράττει, πώς να ξοδεύει, πώς να επενδύει για το κοινό συμφέρον και όχι για το ιδιοτελές συμφέρον.
Ένα κράτος που μέχρι πρόσφατα δεν ήξερε καν πόσους υπαλλήλους έχει και πού υπηρετούν.
Σπάταλο και αδιαφανές.
Από εμάς, την εκάστοτε εξουσία, ξεκίνησε το πρόβλημα. Και εμείς σήμερα είμαστε αυτοί που κάνουμε τα πρώτα μεγάλα βήματα.
Αλλά θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων. Ο καθένας να κάνει την δική του μικρή επανάσταση για μια διαφορετική και πιο δίκαιη Ελλάδα.
Σε βάθος χρόνου θα φτιάξουμε ένα κράτος αποτελεσματικό και δίκαιο, πολιτεία ευνομίας, που θα απελευθερώνει την ανάπτυξη, την γνώση, τον πολιτισμό και που δεν τα καταπιέζει.
Ένα κράτος που γνωρίζει τον ρόλο του και τον υπηρετεί πιστά.
Που υπηρετεί πιστά τον πολίτη.
Μέχρι εκεί όμως έχουμε δρόμο.
Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί εντατικά.
Μέρα-μέρα να αλλάξουμε όσα μας προσβάλουν.
Δεν θα γίνουν όλα από την μια μέρα στην άλλη και δεν έχει νόημα να αναμασάμε την ίδια κριτική.
Στο χέρι μας είναι ν’ αλλάξουμε όσα είναι άδικα και όσα μας πληγώνουν και να επενδύσουμε σε ό,τι κάνει αυτόν τον τόπο ξεχωριστό.
Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία, και αυτή η συμφωνία μάς δίνει τον χρόνο, να επιλέξουμε τι είναι εκείνα που έχουν αξία για μας τους Έλληνες.
Τι είναι αυτά που θέλουμε να κρατήσουμε και τι είναι αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε χωρίς τον βραχνά ενός χρέους που θα καθήλωνε τη δική μας γενιά, τα παιδιά μας και τους απογόνους των παιδιών μας.
Να κάνουμε μαζί τις μεγάλες αλλαγές που όλοι θέλουμε. Τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομία, στο αναπτυξιακό μας πρότυπο για μια ποιοτική, περιφερειακή και πράσινη ανάπτυξη.
Ήδη πολλές από αυτές έχουν γίνει πράξη.
Όπως για παράδειγμα στο ασφαλιστικό, στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Αλλαγές, που θα αποδώσουν στο εγγύς μέλλον, θα κάνουν τη χώρα μας πιο δυνατή, πιο δίκαιη.
Θα δώσουν στον κάθε πολίτη την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητά του και σε όλους μας μαζί τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Συνεχίζουμε, έχουμε ακόμα πολύ δουλειά.
Αφού κερδίσαμε αυτή τη μάχη, δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε και τον επόμενο στόχο: να δημιουργήσουμε μαζί την παραγωγική Ελλάδα της δικαιοσύνης και της δημιουργίας.
Πλέον έχουμε στα χέρια μας τη δυνατότητα να χτίσουμε ένα καλύτερο κράτος και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από σήμερα να έχουμε δημιουργήσει μία εντελώς, μα εντελώς, διαφορετική Ελλάδα.
Τώρα, έχουμε δουλειά και ευθύνη για να κάνουμε πράξη τις χθεσινές αποφάσεις.
Έχουμε δουλειά και ευθύνη για να στραφούμε πια κυρίως στην δημιουργική Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ».ΤΑ ΝΕΑ

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΛΑΘΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΗ

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Σαμαράς: «Ο κύκλος της κυβέρνησης, έκλεισε»

Με την φράση «ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε» περιέγραψε την χθεσινή συμφωνία στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον Γιώργο Παπανδρέου τονίζοντας μεταξύ άλλων πως έρχονται χρόνια φτώχειας.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ:
«Μετά από ενάμιση χρόνο σκληρών θυσιών του Ελληνικού λαού, η χθεσινοβραδινή απόφαση αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν και λαθεμένη και αδιέξοδη. Κι όπως ήλθαν τα πράγματα, αυτή η απόφαση ήταν, τελικά, αναπόφευκτη… Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της αποτυχημένης πολιτικής ήλθε, δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου, κατευθείαν από τις Βρυξέλλες. Τελικά, με το κούρεμα που αποφασίστηκε, το χρέος της χώρας μας το 2020 θα είναι όσο ήταν και το 2009, πριν μπούμε στο Μνημόνιο, δηλαδή 120% του ΑΕΠ! Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φορο-επιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει πως, σε εννιά χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει…
και πάλι στο 2009! Και μάλιστα υπό πολύ χειρότερες συνθήκες! Κι ενώ θα έχει εκποιηθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας. Τόσο καιρό τους προειδοποιώ ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο θα «κουρευτεί» το χρέος. Αλλά το πως η Ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση, ώστε να βγάλει πρωτογενή πλεονάσματα και να μπορέσει κάποια στιγμή να ορθοποδήσει. Ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη της. Και σήμερα με δικαιώνουν οι ίδιες οι επίσημες εκθέσεις… Όλα, επομένως, εξαρτώνται πια από ένα πράγμα: Να τεθεί, πια ως προτεραιότητα η Ανάκαμψη! Και για να συμβεί αυτό, η πολιτική που εφαρμόζεται πρέπει να αλλάξει. Όχι να αλλάξουν οι στόχοι που έχουμε όλοι για τη μείωση του ελλείμματος. Αλλά να αλλάξουν αυτά που δεν αποδίδουν και εμποδίζουν την Ανάκαμψη. Όπως οι αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές και οι αβάστακτες οριζόντιες περικοπές. Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση. Αλλά μπροστά σε άλλα εννιά χρόνια φτώχειας και κατάρρευσης, που δεν αντέχει, ούτε η Οικονομία, ούτε η Κοινωνία.
Κι όπως φαίνεται, καμιά αναφορά δεν γίνεται σε Ανάκαμψη. Άρα το λάθος παραμένει και διαιωνίζεται… Τώρα, ως προς το ίδιο το «κούρεμα»: η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισεκατομμύρια. Διότι θα υπάρχει προσαύξηση χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενώ δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί αφορά τις συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων. Λέγεται ότι υπάρχει εγγύηση γι’ αυτές. Πώς; Και από πού;
Επίσης, δεν διευκρινίζεται πως θα γίνει η βελτίωση της αξιοπιστίας των νέων ομολόγων, με τα οποία θα ανταλλαγούν τα παλιά. Και δεν είναι σαφές ακόμα σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι ιδιώτες, ώστε να μην υπάρξει «χρηματοδοτικό κενό»…
Ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με τη ρευστότητα, που – θα το λέω συνέχεια - είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της Οικονομίας. Έχει στεγνώσει η αγορά.
Τέλος, είμαι βαθιά ανήσυχος για το τι επιπτώσεις θα έχει στην Ευρωζώνη αυτή η απόφαση, πέρα από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Είναι φανερό ότι το Ταμείο Χρηματο-οικονομικής Σταθερότητας, το EFSF, δεν ενισχύεται επαρκώς για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις στη δευτερογενή αγορά. Ούτε εξοπλίζεται αρκετά για να εξουδετερώσει τους κινδύνους «μεταδοτικότητας» της κρίσης. Μπορεί αυτό να μην αφορά άμεσα το ελληνικό χρέος, αλλά αφορά την Ευρωζώνη, της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε αναπόσπαστο μέρος. Άρα, μας αφορά κι έχουμε κάθε λόγο να προβληματιζόμαστε.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί ότι τέσσερις φορές ως τώρα πανηγύρισε που μας… «έσωσε»: Όταν υπέγραφε το Μνημόνιο, το Μάιο του 2010. Όταν αποφασιζόταν η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους μας, τον περασμένο Μάρτιο. Όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, τον περασμένο Ιούλιο. Και όταν έκλεινε η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, κόμπαζε ότι «έβαλε πάτο στο βαρέλι». Κι ότι διασφάλιζε τότε, τη «βιωσιμότητα του χρέους».
Έπεσε, βέβαια, έξω και τις τέσσερις φορές!
Και τώρα πανηγυρίζει που πέτυχε «κούρεμα» του χρέους, αυτό ακριβώς που ως πριν λίγο καιρό απέκλειε κατηγορηματικά με κάθε τρόπο.
Η Ελλάδα χρειάζεται πάνω απ’ όλα Ανάκαμψη της Οικονομίας. Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων, για να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε από την κρίση, να μπούμε σε δρόμο ανάπτυξης να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή.
Και – το πιο σημαντικό απ’ όλα: να διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία. Που δεν δικαιούμαστε, δεν μπορούμε και δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να την παραδώσουμε. Σε κανένα! Και με οποιοδήποτε τρόπο…
Άλλωστε, μας το απαγορεύει το Σύνταγμα και δεν το επιτρέπουν, ούτε οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να λέει “όχι” στο λάθος, να στηρίζει ο,τιδήποτε σωστό και να απορρίπτει εξ αρχής και χωρίς συζήτηση κάθε σκέψη για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Όσοι, επομένως, πανηγυρίζουν πως θα φέρουν την Ελλάδα του 2020 πίσω στο 2009, να σοβαρευτούν!
Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυάγιου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους… ναυαγοσώστες. Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε!
Όμως, η Πατρίδα μας θα τα καταφέρει!
Αναλογιστείτε την ημέρα που ξημερώνει αύριο. Και να ’στε σίγουροι:
Όλοι μαζί θα σταθούμε στα πόδια μας. Κι όσοι στοιχηματίζουν ότι θα γονατίσουμε, θα χάσουν…
Η Ελλάδα δεν είναι «παρίας» στην Ευρώπη. Έχουμε δυνατότητες – και κυρίως ατσαλένια θέληση, το τσαγανό, να ορίσουμε τις τύχες μας και να εγγυηθούμε το μέλλον.
Χρόνια Πολλά σε όλους, για την αυριανή Εθνική επέτειο του ΟΧΙ!».

ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΤΥΧΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Αγιο Κατάρ

1
εκτύπωση 

Ενώ περιμέναμε τις Βρυξέλλες, Τα «Νέα» επιβεβαίωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι πλούσιοι Έλληνες αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο. Πώς; «Σηκώνουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες και, βαδίζοντας στα χνάρια Ρώσων και Αράβων, έχουν γίνει οι καλύτεροι πελάτες των μεσιτικών γραφείων». Οι καλύτεροι; Αυτό είναι λιγότερο γνωστό. Αλλά το σχετικό ρεπορτάζ, που στηρίζεται σε έρευνα των «Sunday Times» περιλαμβάνει και δύο άλλες πληροφορίες. Ότι οι αγορές αυτές αφορούν διαμερίσματα και οικοδομές αξίας άνω των τριών και βάλε εκατ. λιρών. Και κυρίως, αυτήν: στους ευτυχείς αγοραστές περιλαμβάνονται και «υψηλόβαθμα στελέχη της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Δηλαδή, «δημόσιοι υπάλληλοι». Και ενώ ο, τι έχει σχέση με την εκκλησιαστική περιουσία υπόκειται σε πολύ μικρή φορολόγηση.

Ποια μπορεί να είναι, αν υπάρχουν, αυτά τα «υψηλόβαθμα» στελέχη, προφανώς Μητροπολίτες και ηγούμενοι; Με ποια χρήματα αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες στο πανάκριβο Λονδίνο; Και είναι πραγματική η πληροφορία; Δεν τα γνωρίζω όλα αυτά. Όπως δεν γνωρίζω ποιοί είναι αυτοί που με τις αγορές τους  στη βρετανική πρωτεύουσα (για δες τι γίνεται) «ωθούν τις τιμές προς τα πάνω». Όπως δεν γνωρίζω, αλλά το ελπίζω χωρίς να το πολυπιστεύω, ότι το ΣΔΟΕ ψάχνει το θέμα.

Τα «Νέα», την επομένη, δηλαδή την Τρίτη, μας πληροφόρησαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πήγε στο Κατάρ για μπίζνες. Θέλει να προτείνει σε αυτό το ΙΧ κράτος ευκαιρίες επενδύσεων για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο - λένε - την ανάπτυξη του φιλανθρωπικού της έργου και όχι φυσικά κάποια διαμερίσματα στο Λονδίνο ή άλλού.

Όπως είναι γνωστό, η Εκκλησία δηλώνει ότι δεν έχει μεγάλη περιουσία, ότι μάλιστα είναι φτωχή και με την κρίση έγινε φτωχότερη γιατί τα παγκάρια μένουν σχεδόν άδεια - αλλά για τα «τυχερά» δηλαδή τους γάμους, τα βαφτίσια και τις κηδείες ουδείς λόγος. Να όμως που μαθαίνουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πήγε στο Κατάρ με ένα κατάλογο 900 σημαντικών και δελεαστικών ακινήτων προς αξιοποίηση κάθε λογής.

Η επίσημη θέση της Εκκλησίας, που έχει το μερτικό της στα ελλείμματα γιατί δεν διαφέρει πολύ από τις όσες «κακές» ΔΕΚΟ. είναι ότι δεν θα επιτρέψει η όποια περιουσία της να πάει στο Δημόσιο για να γεμίσουν οι οικονομικές τρύπες του. Θέλει η περιουσία αυτή να χρηματοδοτήσει τα αγαθοεργή της, που χρηματοδοτούν ήδη οι κάθε λογής φοροαπαλλαγές και μερικές φορές κάποιες φορολογικά ύποπτες χορηγίες. Δεν δέχεται να αναλάβει, έστω και ως ένα ποσό, τη μισθοδοσία των κληρικών κάθε βαθμού, δηλαδή, αν υπάρχουν, ακόμα και εκείνων που αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο. Ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την οικογενειακή εταιρεία που ονομάζεται Κατάρ, προτιμά, όπως άλλοι, την οικογενειακή εταιρεία. Αυτό θα πει πατριωτισμός.

Το γνωρίζω: πάλι θα βρεθεί κάποιος Άνθιμος, που αρνείται ότι είναι μεγάλη η εκκλησιαστική περιουσία διότι το 1821 ήταν απείρως μεγαλύτερη (!!!) και κάποιοι φανατικοί του Μεσογαίας που σαν τον Χριστόδουλο εμφανίζεται σαν το αιώνιο θύμα των εχθρών, για να με περιλούσουν αλλά δεν πειράζει. Αυτό που πειράζει είναι η θλιβερή «κατάσταση». Και η κυβερνητική ανοχή αν όχι συνενοχή. ΤΟ ΒΗΜΑ

ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ Η ΑΘΗΝΑ

Λαγκάρντ: Θα εισηγηθώ την εκταμίευση της επόμενης δόσης
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε
Λαγκάρντ: Θα εισηγηθώ την εκταμίευση της επόμενης δόσης

εκτύπωση 
 Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, συγχαίροντας τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε «ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή».

«Από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα, δηλώνει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας» η εφαρμογή «των
οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε»
η Αθήνα.ΤΟ ΒΗΜΑ