Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Τα διεθνή μέσα για την ελληνική κρίση

Τα διεθνή μέσα για την ελληνική κρίση : Οι δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα, έχουν χτυπήσει συναγερμό στις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι σε περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα «πάρει» μαζί
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα, έχουν χτυπήσει συναγερμό στις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι σε περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα «πάρει» μαζί της και άλλα κράτη της Ευρωζώνης με πρώτη την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να την ακολουθεί κατά πόδας.

Οι εφιαλτικές προοπτικές αποτυπώνονται και σε όλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που σήμερα μετά από μήνες έκλεισαν στο χειρότερο δυνατό σημείο, με τους δείκτες στο κατακόκκινο. Η Fitch αναφέρει στο Bloomberg ότι αν μέχρι την Κυριακή δεν έχει τελειώσει η δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, τότε η χώρα θα προχωρήσει σε άτακτη χρεοκοπία και θα συμπαρασύρει και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Αμέσως μετά βγαίνει το Spiegel  με κύριο άρθρο στην γερμανική του ιστοσελίδα που λέει ότι η Πορτογαλία φοβάται ότι είναι η επόμενη μετά την Αθήνα. Οι απαιτήσεις των υπουργών Οικονομικών δημιουργούν περαιτέρω αβεβαιότητα για την πολυαναμενόμενη διάσωση και το πακέτο αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα, γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.
Σε μία σκληρή γραμμή, ο βρετανικός Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: "με την ανεργία να αυξάνεται στην Ελλάδα, τα εισοδήματα να στερεύουν, την ύφεση να βαθαίνει και την κοινωνική αναταραχή να εντείνεται, υπάρχει απαισιοδοξία και αγανάκτηση, και στις δύο πλευρές, την Ελλάδα από την μία, την Ευρωζώνη από την άλλη, μία αίσθηση ότι η λιτότητα δεν αποδίδει και ότι το ερώτημα για τη χρεοκοπία είναι όχι το εάν, αλλά το πότε".

Η εφημερίδα “Tageszeitung” σχολιάζει ότι είναι άσκοπο να εξωθείται η Ελλάδα πέρα από τα ακραία όρια της λιτότητας, ενώ στην συνέχεια του άρθρου αναφέρει ότι ούτε η Γερμανία δεν θα άντεχε τέτοια ύφεση. Σε μία αιρετική παρέμβαση κόντρα στα στερεότυπα, η εφημερίδα προειδοποιεί πως αν η Γερμανία πληγεί από μια τεράστια ύφεση 20% -όπως αυτή που περιμένει την Ελλάδα με τα νέα μέτρα- τότε η οικονομία της θα συρρικνωνόταν κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η Ευρώπη σπρώχνει τους έλληνες σε εξέγερση», προειδοποιούν οι “New York Times”, σε άρθρο με τίτλο «Ελληνική Τραγωδία». Το ίδιο δημοσίευμα κατηγορεί την Άγκελα Μέρκελ για «καταστροφική πολιτική κακοδιαχείρισης στην Ευρωζώνη. Οι New York Times επισημαίνουν ότι οι Έλληνες κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να διασωθούν ενώ η ιταλική La Republica υπογραμμίζει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία αλλά το Eurogroup "φρενάρει" ακόμα την βοήθεια.  star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου