Παρασκευή, Αυγούστου 24

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ

Πρώτο πιάτο η επιμήκυνση στο «μενού» του ραντεβού Σαμαρά-Μέρκελ

Τα όπλα στο τραπέζι της Καγκελαρίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2012 20:00
Ο Αντώνης Σαμαράς και η ελληνική αντιπροσωπεία εισέρχονται λίγο πριν από το μεσημέρι στο γραφείο της Ανγκελα Μέρκελ, με τις προειδοποιήσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το κλίμα στο Βερολίνο παραμένει ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα να ηχούν ακόμη στα αυτιά τους.

 Σε αυτές τις συνθήκες το πρωθυπουργικό επιτελείο θα ήταν ικανοποιημένο ακόμη και με μια διπλωματική δήλωση στήριξης της χώρας μας από τη γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία θα συνοδεύεται μεν από αυστηρές συστάσεις για τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά που ταυτόχρονα θα βάζει φρένο σε κάθε συζήτηση περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός ωστόσο θέλει κάτι παραπάνω από τη σημερινή συνάντηση και το γεύμα εργασίας με την κ. Μέρκελ. Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι βασική επιδίωξή του είναι το Βερολίνο να εκπέμψει σαφή μηνύματα εμπιστοσύνης, τα οποία θα γίνουν όχημα για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος - οικονομικά και πολιτικά - που επικρατεί για τη χώρα στην ευρωπαϊκή σκηνή. «Πώς περιμένετε να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, να υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, αν οι επενδυτές φοβούνται ότι θα επενδύσουν σε ευρώ και θα πληρωθούν σε δραχμές;», είναι το επιχείρημα του κ. Σαμαρά το οποίο αναμένεται να αναπτύξει και στην Ανγκελα Μέρκελ.
Συγχρόνως ο κ. Σαμαράς προσδοκά να ανοίξει ένα «παράθυρο» για το κρίσιμο ζήτημα της διετούς επιμήκυνσης της δανειακής σύμβασης. Δεν αναμένεται να είναι - λένε συνεργάτες του - το κύριο θέμα στην ατζέντα, αλλά πιθανότατα να τεθεί στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί η Ελλάδα και θα περιγράψει ο κ. Σαμαράς.
Στις πρωθυπουργικές αποσκευές υπάρχει, ως γνωστόν, πρόταση για έμμεσο τρόπο χρηματοδότησης (με τη χρησιμοποίηση κονδυλίων του ΔΝΤ ύψους 8,2 δισ. ευρώ και την παράταση της αποπληρωμής του αρχικού δανείου από την τρόικα).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα αναδείξει την ανάγκη άμεσης προώθησης ενός παράλληλου με το Μνημόνιο αναπτυξιακού προγράμματος για την Ελλάδα, ευελπιστώντας ότι σε αυτό θα είναι πολύτιμος σύμμαχος και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει δώσει έως τώρα έμφαση σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής ως αντίβαρο στα πολυετή προγράμματα σκληρής λιτότητας. Το αναπτυξιακό αυτό πακέτο περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων με ευρωπαϊκή εγγύηση για μεγάλα έργα υποδομής, τη δημιουργία ενός «ειδικού εργαλείου ρευστότητας» για την Ελλάδα που θα δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις, αλλά και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων, την οποία έχει ήδη προτείνει και ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου