Τρίτη, Αυγούστου 28

ΦΤΟΥ ΣΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
Ζήτημα συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο καυτό θέμα της έγκρισης του νέου πακέτου μέτρων αναμένεται να θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου, με την επισήμανση ότι μέχρι το παρά πέντε της ψηφοφορίας η μορφή των μέτρων θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, δίνοντας μία πρόγευση των όσων θα πει σήμερα ενώπιον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε μιλώντας στην Οργανωτική Γραμματεία του κόμματος ότι θα συζητηθούν όλα τα μείζονα θέματα και μάλιστα χαρακτήρισε «κρίσιμες» πολιτικά τις επόμενες ημέρες. Επιφυλάχθηκε επίσης να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο μέτρων αφού πραγματοποιηθεί η ενημερωτική συνάντηση του ιδίου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον Πρωθυπουργό.
Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - η πρώτη μετά την «αποβολή» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την τελευταία άτυπη σύγκλησή της - πραγματοποιείται στη σκιά των επαναλαμβανόμενων δηλώσεων του Κώστα Σκανδαλίδη περί καταψήφισης των νέων μέτρων αλλά και της πρόσφατης παρέμβασής του υπέρ της σύνδεσης της ψηφοφορίας με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Μάλιστα χθες, τη συλλογιστική του κ. Σκανδαλίδη, που στην παρούσα φάση είναι επί της ουσίας ο Νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Μπεγλίτης λέγοντας (στη ΝΕΤ) ότι «ο κ. Σκανδαλίδης λέει κάτι λογικό, άρα μήπως χρειάζεται ψήφος εμπιστοσύνης για να υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης;». Επίσης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στον Βήμα FM, σχολίασε ότι «εάν υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις για τα μέτρα το δημοψήφισμα είναι διέξοδος στο αδιέξοδο».

Η ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πάντως ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος εμμέσως χθες στις διαφοροποιήσεις, έθεσε θέμα σύνθεσης των απόψεων στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι πρέπει να ξανασυζητηθεί το θέμα της πολυσυλλεκτικότητας, δεδομένου ότι τώρα ο χώρος δεν βρίσκεται στο 45%.
Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους είναι πρόωρο να γίνεται διάλογος για το θέμα των μέτρων, καθώς οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που αποτελεί και το πλέον νομιμοποιημένο όργανο του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική κατεύθυνση της ηγεσίας του κόμματος είναι να ψηφιστούν τα μέτρα, να στηριχθεί επομένως η κυβέρνηση, αλλά να υπάρξει εντατική διαπραγμάτευση για την ποιότητα των μέτρων.
«Το θέμα της τρόικας είναι να υπάρξει δέσμευση ότι θα ψηφιστούν μέτρα 11,6 δισ. και όχι από πού θα βρεθούν αυτά» σχολιάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως και χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος επανέλαβε ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει χωρίς μεμψιμοιρία την προσπάθεια του Πρωθυπουργού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αξιολογεί τα πράγματα», επιφυλασσόμενος να πει περισσότερα μετά τη νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

ΡΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ. Αποκάλυψε επίσης ότι στο Μνημόνιο 2 υπάρχει ρήτρα σύμφωνα με την οποία εάν ξεφύγει η ύφεση από τους προβλεπόμενους ρυθμούς τότε μπορεί να γίνει αναδιαπραγμάτευση. Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε για πρώτη φορά πως εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή η κυβέρνηση Παπαδήμου είχαν την επικοινωνιακή στήριξη που έχει η κυβέρνηση Σαμαρά και εάν οι εκλογές είχαν συμφωνηθεί να γίνουν τον Οκτώβριο του 2012 και όχι τον Μάιο, τότε «θα ήταν πολύ διαφορετικός ο πολιτικός χάρτης».
Χαρακτηριστικά, είπε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου εξασφάλισε 75 δισ. λίγο πριν από τις εκλογές και τώρα γίνεται τόση συζήτηση για τα 31 δισ. της επόμενης δόσης. ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου