Σάββατο, Ιουνίου 22

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Tο deal που έθαψε τις κάλπες

Πρώτη καταχώρηση: 22/06/2013 - 08:37
Τελευταία δημοσίευση: 08:37Πολιτική
Tο deal που έθαψε τις κάλπες
Tο deal που έθαψε τις κάλπες
Βασικός στόχος του συμφώνου συμβίωσης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα είναι η αναθεώρηση όρων της δανειακής σύμβασης που ενισχύουν τη ύφεση, με την επισήμανση ότι η προσπάθεια για αλλαγή στο Μνημόνιο «δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ».
Είναι προφανές ότι ο στόχος, που θα εξειδικευθεί στη νέα προγραμματική συμφωνία, αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και πρόνοιες για ανέργους κ.ά., που χρειάζονται το πράσινο φως από την τρόικα για να προχωρήσουν.
Στενοί συνεργάτες, τόσο του Αντώνη Σαμαρά, όσο και του Βαγγέλη Βενιζέλου, επισημαίνουν ωστόσο ότι η προοπτική της νέας κυβερνητικής συμμαχίας δεν θα κριθεί στο μνημονιακό πεδίο, αλλά κυρίως στο εάν θα καταφέρει να χειρισθεί αποτελεσματικά τα καθημερινά προβλήματα, να βρει αναπτυξιακές διεξόδους και να δημιουργήσει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στην κοινωνία. «Η συμβίωση μπορεί να επιτευχθεί στα χαρτιά, αλλά πρέπει να αποδειχθεί ότι γίνεται πράξη και παράγει αποτελέσματα», σημείωνε χθες στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.
Οπως αναγνωρίζουν στα επιτελεία των δύο εταίρων, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι «να ξεπεράσουν τις παθογένειες του παρελθόντος και να ξεφύγουν από την ιστορία τους». Μπορεί στον ευρωπαϊκό χώρο οι μεγάλοι κυβερνητικοί συνασπισμοί να θεωρούνται σχεδόν αυτονόητοι όταν προκύπτει πολιτική και εθνική ανάγκη, αλλά για την εγχώρια πολιτική σκηνή το πείραμα δεν έχει προηγούμενο.
Στην πραγματικότητα, είναι η πρώτη φορά που οι δύο μεγάλες αντίπαλες παρατάξεις της μεταπολιτευτικής περιόδου επιχειρούν να συμβιώσουν χωρίς άλλους εταίρους στα κυβερνητικά έδρανα και θεωρείται κρίσιμη η αντίδραση της βάσης των δύο κομμάτων απέναντι στη μεγάλη συμφωνία. Εκτός από την τρικομματική συνεργασία της τελευταίας χρονιάς, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν αναγκαστικά συμμαχήσει μέσα σε ένα σκηνικό οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989-90 στην κυβέρνηση Ζολώτα και πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου