Παρασκευή, Ιουνίου 21

ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΑΛΗΤΕΣ ΦΤΟΥ ΣΑΣ


Η τρικομματική κυβέρνηση έγινε δικομματική σε ένα βράδυ

21 Ιουνίου 2013 | 01:02635 α- α+
Η τρικομματική κυβέρνηση έγινε δικομματική σε ένα βράδυ
Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αλλά θα προχωρήσω και χωρίς. Πάντα με ορίζοντα τετραετίας. Ελπίζουμε στη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Έχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος που λέει ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι κατά περίσταση. Μας μένουν άλλα τρία χρόνια. Θα τα εξαντλήσουμε, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου.Σαφείς είναι οι αποστάσεις που κράτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρο της Φώτη Κουβέλη, προβαίνοντας σε δηλώσεις από την Ιπποκράτους όπου επέστρεψε μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η τριμερής σύσκεψη στο Μαξίμου.
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την ΔΗΜΑΡ να μην αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα την ώρα που στην Αγίου Κωνσταντίνου άφηναν να εννοηθούν πώς ο Φώτης Κουβέλης προτίθεται να αποσύρει από την κυβέρνηση τους δύο υπουργούς της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε με σαφήνεια κατά της διεξαγωγής προώρων εκλογών αποκαλύπτοντας πως το τελικό σχέδιο που συζητήθηκε στο Μαξίμου για την ΕΡΤ ήταν εν πολλοίς ικανοποιητικό.

Αντιθέτως ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε πώς δεν επήλθε συμφωνία στο Μαξίμου διότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποδεχθεί στο σύνολο της την πρόταση που υπέβαλλε για άμεση λειτουργία της ΕΡΤ με όλους τους εργαζομένους έως ότου δημιουργηθεί ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Παραμένει ασαφές το ένα ή όχι ο Φώτης Κουβέλης θα καταλήξει στην άρση της εμπιστοσύνης του κόμματος του στην κυβέρνηση. Αντιθέτως ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τις δηλώσεις του τάχθηκε σαφώς υπέρ της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και τους τρικομματικού χαρακτήρα της κυβέρνησης επισημαίνοντας πώς στην παρούσα φάση θα έπρεπε να συζητηθούν μεταξύ των τριών εταίρων η επικαιροποίηση της προγραμματικής τους συμφωνίας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ωστόσο πληροφορίες από την Αγίου Κωνσταντίνου ανέφεραν πώς η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στο να προσφέρει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Σαμαρά αποσύροντας προηγουμένως τους υπουργούς Μανιτάκη και Ρουπακιώτη.

Συναγερμός στο Μαξίμου
Αμέσως μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας στο Γραφείο του. Εκεί κατέφθασε και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Θάνος Μπούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός προσανατολιζόταν να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται επίσημα. Την Παρασκευή το πρωί συνεδριάζει εκ νέου η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ.

Στην Ιπποκράτους, όπου τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν αιφνιδιασμένα από την σκληρή στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς είχε καταστεί σαφές αργά το βράδυ της Πέμπτης πώς το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν προτίθεται τουλάχιστον σε αυτήν την φάση να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα αναμένοντας βεβαίως και την τελική τοποθέτηση της ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ διαθέτουν 153 στη Βουλή ενώ υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές που θα στήριζαν το κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να δώσει ψήφο ανοχής.

«Δεν επήλθε συμφωνία»


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με δηλώσεις του από την Αγίου Κωνσταντίνου μετά τη διακοπή της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών ανάφερε πως δεν υφίσταται συμφωνία για την λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης και πως ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την πρόταση την οποία επανέφερε η ΔΗΜΑΡ επί του θέματος.

Ο κ. Κουβέλης δεν ξεκαθάρισε αν η ΔΗΜΑΡ αποσύρει την εμπιστοσύνη της στο κυβερνητικό σχήμα ούτε τα εάν αποσύρει μόνον τους δύο υπουργούς της (Μανιτάκη – Ρουπακιώτη).

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Κουβέλη άρχισε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ από κοινού με την Εκτελεστική Γραμματεία. Προφανώς το αντικείμενο της συζήτησης αφορά το ένα ή όχι η ΔΗΜΑΡ παραμένει στην κυβέρνηση ή όχι και ποια μορφή θα υλοποιηθεί η όποια στάση του κόμματος της Αγίου Κωνσταντίνου.Στη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα την ώρα που αναμένεται, ενδεχομένως και εντός των επομένων ωρών ή το αργότερο το πρωί της Παρασκευής η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το οποίο άρχισε να συνεδριάζει αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα συζητούσε επί της ουσίας την προσφυγή επί της αναστολής της ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ ΑΕ που προβλέπει την κατάργηση της εταιρείας. Το ΣτΕ θα συζητούσε επισταμένως και επί των εργασιακών θεμάτων που προκύπτουν από την κατάργηση αυτή.



Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε από το βήμα στην Ιπποκράτους:

«Η ατυχής πρωτοβουλία ΝΔ να ενεργήσει μονομερώς ως κυβέρνηση να μαυρίσει την οθόνη της ΕΡΤ προκάλεσε ένα μεγάλο θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα στη χώρα. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε κινήσεις αποκατάστασης και επανόρθωσης στην ΕΡΤ, να επαναληφθούν οι εκπομπές σε όλες τις συχνότητές της, αυτό άλλωστε επιβάλλει και η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ... Τίθεται ζήτημα πολιτικής σταθερότητας εν μέσω κρίσης, με δεδομένα τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να τα διαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους. Μέσα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που κάναμε τη Δευτέρα, χθες και σήμερα, θέσαμε το μείζον θέμα για τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Έχουν γίνει κινήσεις αποκατάστασης. Δεν μας ικανοποιούν πλήρως, αποδέχεται όμως ο πρωθυπουργός την κατά κυριολεξία άμεση επαναλειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης σε όλες της τις συχνότητες και την άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων, με ειδική μέριμνα και για τα μουσικά σύνολα με ειδικό καθεστώς. Αν και αυτή λύση απέχει από την πρότασή μας μάς επιτρέπει να μιλήσουμε για το μείζον θέμα που είναι η επαναλειτουργία του τόπου».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας. Πρέπει να έχουμε κυβέρνηση μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Όταν λέμε ότι έχουμε ευθύνη, έχουμε ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το 'μέσα - έξω'. Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει να είναι τρικομματική».

Απευθυνόμενος στον Φώτη Κουβέλη ο κ. Βενιζέλος είπε: «Καλούμε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην επαναθεμελίωση της δημοκρατικής συνεργασίας». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά σεβόμαστε τη χώρα, τον πολίτη, τον άνεργο, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία. Η χώρα δεν θέλει εκλογές, θέλει μία κυβέρνηση με σταθερό και προοδευτικό πρόσωπο. Θα βοηθήσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, η διάλυση της βουλής και οι εκλογές; Θα τους οδηγήσει στη δουλειά τους ή θα οδηγήσει σε μια τρύπα στο νερό; Τρύπες για φευγαλέες εντυπώσεις, ποτέ δεν κάναμε. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα καθαρό, σταθερότητας, ευθύνης».

Έκκληση για υπευθυνότητα


Συναγερμό στις Βρυξέλλες προκαλούν οι δραματικές εξελίξεις στην Αθήνα. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές την ώρα της συνεδρίασης του Eurogroup δεν είχε ακόμη γίνει γνωστό το σκηνικό ρήξης που διαμορφώνεται στην Αθήνα. «Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τον ένα χρόνο πολιτικής σταθερότητας. Απευθύνω έκκληση για υπευθυνότητα στους πολιτικούς αρχηγούς», δήλωσε ο κ. Ολι Ρεν.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι υπουργοί Οικονομικών αλλά και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έμαθαν τα νέα στην... έξοδο. Αναμένεται μάλιστα σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους να ζητηθούν αναλυτικές εξηγήσεις για την κατάσταση στην Αθήνα, από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κατά την αυριανή σύνοδο των υπουργών (Ecofin).

Σημειώνεται ότι στο Λουξεμβούργο είναι παρόντες και οι εκπρόσωποι της τρόικας οι οποίοι και παρουσίασαν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων οι οποίες είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεχισθούν σε επίπεδο κορυφής το επόμενο Σάββατο 29 Ιουνίου.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου