Κυριακή, Σεπτεμβρίου 22

43 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 200 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ

Κένυα: Συνεχίζεται η ομηρεία στο εμπορικό κέντρο

Τελευταία ανανέωση: Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 11:25
Κένυα: Συνεχίζεται η ομηρεία στο εμπορικό κέντρο
Συνεχίζεται η ομηρεία στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, όπου χθες 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης από ενόπλους.
Σφοδρά πυρά ακούστηκαν σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου δύο Κενυάτες στρατιώτες τραυματίστηκαν και με τη βοήθεια συναδέλφων τους απομακρύνθηκαν από το συγκρότημα και οδηγήθηκαν σε ασθενοφόρα. Μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στο εσωτερικό του κτιρίου.
Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν εδώ και 20 ώρες να ελέγξουν την κατάσταση και να βάλουν ένα τέλος στην κατάσταση ομηρείας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 200 τραυματίστηκαν.
Νωρίς το πρωί, έφτασαν και ενισχύσεις του στρατού στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ και στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα κατευθύνθηκαν στο κτίριο.
Ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται από τους ένοπλους ισλαμιστές παραμένει αδιευκρίνιστος, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η κενυατική κυβέρνηση.
«Ο αριθμός των ομήρων είναι άγνωστος, κρατούνται όμως σε πολλά διαφορετικά σημεία. Τα επάνω επίπεδα (του εμπορικού κέντρου) ελέγχθηκαν και ασφαλίστηκαν. Δεν υπάρχει επαφή (με τους δράστες)», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών.
14
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 300, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά.
Η Γαλλία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν ότι τέσσερις υπήκοοί τους (δύο Γάλλοι και δύο Καναδοί) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα διπλωμάτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των νεκρών, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που έχουν τραυματιστεί. Ανέφερε επίσης ότι η σύζυγος ενός αμερικανού διπλωμάτη έχασε τη ζωή της από τα πυρά των ενόπλων.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν να επιτελέσουν ένα «λεπτό έργο», με κύρια προτεραιότητα την διασφάλιση της ζωής των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μέσω ανάρτησης στο Twitter η σομαλική οργάνωση αλ-Σαμπάμ, η οποία πρόσκειται στην αλ Κάιντα. «Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν σήμερα κατά το μεσημέρι στο Γουέστγκεϊτ. Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται», αναφέρεται στην ανάρτηση.
12
«Για μεγάλο διάστημα διεξαγάγαμε πόλεμο ενατνίον των Κενυατών στη δική μας γη, τώρα έχει έρθει η ώρα να μεταφέρουμε το πεδίο της μάχης, να φέρουμε τον πόλεμο στη δική τους γη». Όπως ισχυρίζεται η οργάνωση, η επίθεση αποτελεί «ανταποδοτική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα» που διέπραξε ο στρατός της Κένυας στη Σομαλία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε μετέπειτα ανάρτησή της η οργάνωση αναφέρει: «Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία διαπραγμάτευση με τις αρχές της Κένυας. Έχουν περάσει 10 ώρες και οι Μουτζαχεντίν κρατούν ακόμα δυνατά στο εμπορικό Γουέστγκεϊτ. Κρατούν ακόμα το έδαφος. Όλες οι ευλογίες οφείλονται στον Αλλάχ».
7
Η επιδρομή στο εμπορικό κέντρο αποτελεί τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Κένυα μετά τη βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι το 1998, όπου τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Καταδίκασε την επίθεση το Σ.Α.
Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση αυτή και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Τα 15 μέλη του ΣΑ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν.
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «προμελετημένη ενέργεια που στόχευε τους ανυπεράσπιστους πολίτες» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.
3
Διαβάστε επίσης:
Νεκρός ο ένας από τους δράστες του μακελειού στην Κένυα
Κένυα: Δύο Γάλλοι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης
Ανεβαίνει δραματικά ο απολογισμός του μακελειού στην Κένυα
Κένυα: Παρακλάδι της Αλ Κάιντα πίσω από το μακελειό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου