Πέμπτη, Οκτωβρίου 6

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΑΓΚΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΑ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΤΗΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΑ ΒΙΚΥΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΜΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΕ ΤΡΑΓΚΑ

Γεώργιος Τσολάκογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου (καθιστός δεξιά) συζητά με τον Γερμανό στρατηγό Γιοντλ (καθιστός δεύτερος από αριστερά) και τον Ιταλό στρατηγό Φερρέρο (προς τα δεξιά με την πλάτη προς τον φακό) το τρίτο και οριστικό πρωτόκολλο παράδοσης της Ελλάδας στη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία. Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 1941
Ο Γεώργιος Τσολάκογλου του Κωνσταντίνου (Ρεντίνα Αγράφων, Απρίλιος 1886Αθήνα, 22 Μαΐου 1948) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, διορισμένος πρωθυπουργός κατά την περίοδο κατοχής της Χώρας 19411942 από τις δυνάμεις του Άξονα.

Πίνακας περιεχομένων

 [Απόκρυψη

[Επεξεργασία] Βιογραφία

Το πραγματικό του επίθετο ήταν Τσολάκογλους και ήταν αμφιθαλής αδελφός του αντιστράτηγου Νικολάου Σπυρόπουλου. Κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό και στη συνέχεια εισήλθε στη Σχολή Υπαξιωματικών από την οποία αποφοίτησε το 1912 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού.
Ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ο Τσολάκογλου συμμετείχε στις κυριότερες μάχες στους Βαλκανικούς Πολέμους, και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου και προάχθηκε κατ΄ εκλογή σε λοχαγό και ταγματάρχη και υπηρέτησε στο επιτελείο της 1ης Μεραρχίας στην οποία και αργότερα ανέλαβε επιτελάρχης. Συμμετείχε στην εκστρατεία στην Ουκρανία και στην Μικρασιατική εκστρατεία ως διοικητής τάγματος ευζώνων του 1/39ου και αργότερα ως επιτελάρχης της 4ης Μεραρχίας, κατά την επίθεση του Αυγούστου το 1922. Στην επακολουθήσασα σύμπτυξη του Α΄ Σώματος Στρατού στο οποίο ανήκε ακολούθησε στην αρχή την φάλαγγα του στρατηγού Τρικούπη και λίγο πριν την Σμύρνη την φάλαγγα του στρατηγού Φράγκου. Αντισυνταγματάρχης το 1923, συνταγματάρχης το 1925 και ανώτατος πλέον αξιωματικός το 1935 διοίκησε διαδοχικά: Μεραρχία, την Σχολή Ευελπίδων, και το Γ΄ Σώμα στρατού, του οποίου την διοίκηση ανέλαβε αφού παρέδωσε τη διοίκηση Κρήτης που είχε αναλάβει το 1938, όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Το 1940, είχε φθάσει στον βαθμό του αντιστρατήγου και ήταν διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού (Δυτική Μακεδονία). Μετά την επίθεση των Ιταλών κατά τη μάχη του Μόραβα, με επιτυχημένο ελιγμό, και παρά τους δισταγμούς των ανωτέρων του, συνέβαλε στη πλήρη νίκη του υπ' αυτού Σώματος στρατού. Μετά την επίθεση όμως των Γερμανών κατά της Ελλάδος (6 Απριλίου 1941), την βαθιά στην συνέχεια διείσδυση αυτών προς την Θεσσαλονίκη στις 9 Απριλίου του 1941 και την υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από το μέτωπο της Βορείου Ηπείρου, ο Τσολάκογλου και ορισμένοι άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού έλαβαν την πρωτοβουλία για συνθηκολόγηση, κρίνοντας εκείνοι πως κάθε αντίσταση στους κατακτητές θα ήταν μάταιη.
Έτσι, στις 20 Απριλίου 1941, ημέρα του Πάσχα, σε συνεννόηση με τον διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα, τον διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Γεώργιο Μπάκο, και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, κατάργησε πραξικοπηματικά τον διοικητή Στρατιάς Ηπείρου Ιωάννη Πιτσίκα, ανέλαβε ο ίδιος διοικητής της Στρατιάς και υπέγραψε πρωτόκολλο ανακωχής με τον διοικητή της 1ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Ες-Ες, υποστράτηγο Γιόζεφ (Σεπ) Ντήτριχ (Josef "Sepp" Dietrich), στο Βοτονόσι του Μετσόβου. Ο αρχηγός του Ελληνικού Στρατού, αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, σε τηλεγράφημά του προς το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου, κατήγγειλε την πρωτοβουλία του Τσολάκογλου ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της πατρίδας, διέταξε την αντικατάσταση του Τσολάκογλου και αγώνα «μέχρι εσχάτου ορίου δυνατοτήτων». Ήταν όμως ήδη αργά.
Την επόμενη ημέρα (21 Απριλίου) στην Λάρισα, ο Τσολάκογλου, «υπό το κράτος βίας», υπέγραψε ως διοικητής της Ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου και Μακεδονίας την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς. Εκ μέρους των Γερμανών, το πρωτόκολλο της παράδοσης συνυπέγραψε ο αρχηγός των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, στρατηγός φον Γκράιφφενμπεργκ (von Greinffenberg).
Στις 23 Απριλίου, ο Τσολάκογλου αναγκάσθηκε να υπογράψει στην Θεσσαλονίκη και τρίτο πρωτόκολλο με τον Γερμανό στρατηγό Άλφρεντ Γιοντλ (Alfred Jodl) και τον Ιταλό στρατηγό Αλμπέρτο Φερρέρο (Alberto Ferrero), για να ικανοποιηθεί και το γόητρο των Ιταλών.
Στα απομνημονεύματα του,[1] ο Τσολάκογλου γράφει :
«Ευρέθην αντιμέτωπος ιστορικού διλήμματος : Ή ν' αφήσω να συνεχισθή ο αγών και να γίνη ολοκαύτωμα, ή υπείκων εις τας παρακλήσεις όλων των ηγητόρων του στρατού ν' αναλάβω την πρωτοβουλίαν της συνθηκολογήσεως... "Τολμήσας" δεν υπελόγισα ευθύνας... Μέχρι σήμερον δεν μετενόησα δια το τόλμημά μου. Τουναντίον αισθάνομαι υπερηφάνειαν.»
Στις 30 Απριλίου του 1941 και ώρα 11 το πρωί ο Τσολάκογλου, χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, που είχε αρνηθεί να τον ορκίσει, ορκίσθηκε από μόνος του (- διορίστηκε) στα Παλαιά Ανάκτορα, (σημερινή Βουλή), παρουσία των ανωτάτων διοικητών των δυνάμεων κατοχής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 1942. Κατά την πρωθυπουργία του, προσπάθησε να διατηρήσει τη δραχμή ως κατοχικό νόμισμα, πλην όμως η δέσμευσή του από τις Αρχές κατοχής είχε σαν συνέπεια τη συνεχή υποτίμηση, που οδήγησε σε ραγδαίες αυξήσεις τιμών και πείνα, ενώ η χρυσή λίρα τότε αποθησαυριζόταν. Για την κατάσταση εκείνη οι Γερμανοί επέρριψαν ακέραιη την ευθύνη στους Ιταλούς που δεν έπραξαν τίποτε, κατά αρμοδιότητα που διατηρούσαν, για να προλάβουν αυτή την οικονομική εξέλιξη, αν και εισήγαγαν στη συνέχεια τη λεγόμενη "μεσογειακή δραχμή". Τελικά ο Τσολάκογλου παραιτούμενος από το αξίωμά του, μετά από πολλές πιέσεις που του άσκησαν εγγράφως οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων οι Καφαντάρης, Σοφούλης, Γονατάς, Μάξιμος, Πάγκαλος, ακόμη και ο Ράλλης, αλλά και μετά από δύο ανεπιτυχείς γύρους διαπραγματεύσεων με τους Γερμανούς (Βερολίνο - Σεπτέμβριος 1942) και Ιταλούς (Ρώμη - Οκτώβριος 1942), που αφορούσαν τα ελληνικά δημοσιονομικά, στη συνέχεια ιδιώτευσε. Στην πρώτη αυτή κατοχική κυβέρνηση συμμετείχαν οι άλλοι δύο αντιστράτηγοι της συνθηκολόγησης, Δεμέστιχας και Μπάκος, ο επόμενος κατοχικός πρωθυπουργός (ιατρός) Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, που τελούσε χρέη αντιπροέδρου, καθώς και ο τότε υπουργός οικονομικών Σωτήριος Γκοτζαμάνης που διατηρήθηκε στην ίδια θέση από την επόμενη κυβέρνηση.
Μετά την απελευθέρωση, ο Τσολάκογλου συνελήφθη και παραπέμφθηκε στο δια της Συντακτικής Πράξεως με αριθμό 6/1945 συσταθέν Ειδικό Δικαστήριο, κατηγορούμενος για παράνομη συνθηκολόγηση που είχε προβεί με τον εχθρό, χαρακτηριζόμενη ως «συνθηκολόγησιν εν ανοικτώ πεδίω» και «πριν η υπ' αυτόν στρατιωτική δύναμις εκπληρώση πάν ό,τι το στρατιωτικόν καθήκον επιβάλλει» , καθώς και για εθνική αναξιότητα για την συνεργασία του, στη συνέχεια, με τις κατοχικές Δυνάμεις, αναλαμβάνοντας Πρωθυπουργός της χώρας. Στις 31 Μαΐου του 1945, το Ειδικό αυτό Δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά το Συμβούλιο Χαρίτων μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια κάθειρξη.
Έχοντας προσβληθεί από λευχαιμία, νοσηλεύθηκε επί έναν χρόνο στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), όπου και πέθανε τον Μάιο του 1948. Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

2 σχόλια:

  1. Μια αναρτηση η ενα σχολιο δεν ειναι δυνατον να ειναι ιςτορικως εξαντλητικα.Δινεται ομως στον αναγνωστη το ερεθισμα να εξετασει μονος του μια ιστορια που ισως αγνοουσε . Ν α την επιβεβαιωσει και να καταληξει σε δικα του συμπερασματαωστε να μη κατεχεται απο εμμονες ιδεες..Η χρονικη αποσταση απο τα γεγονοταεπιτρεπει νηφαλια ερμηνεια .Οταν δεν υπαρχουν επισημα γραπτα ντοκουμεντα τα κενα συμπληρωνονται απο την παραδοση ..Οσο συνεχιζεται η ερευνα ερχονται στο φως στοιχεια που δεν επισημανθηκαν σκοπιμα.Το καλοκαιρι του 1940 εγινε διαγνωση στο Γ.Κ. Νοσ. Αθηνων οτι ο Αντιστρατηγος Γεωργιος Τσολακογλου ειχε προσβληθει απο την νοσο Χ.Λ.Λ..Η μορφη αυτη λευχαιμιας προσβαλλειτους ενηλικες ,εχει χρονια εξελιξη με εξαρσεις και υφεσεις και μοιραια καταληξη.Ο φιλος του γιατρος Κωνσταντινος Μερμυγκας τον συμβουλεψε να αποστρατευθει .Ειχε αναγκη αναπαυσης και ηρεμιας Ωφειλε να δηλωσει την ασθενεια και να παρει συνταξη . Αυτο ηταν ετοιμος να κανει Τοτε συνεβη ενα γεγονος το οποιο μας συνταραξε ολους εμας τους Ελληνες αλλα και καθε Χριστιανο Ο τορπιλισμος και βυθιση της Ελλης στην Τηνο τη μερα της γιορτης της Παναγιας Η ατιμη αυτη πραξη αποδοθηκε στους Ιταλους Αλλαξε τα σχεδια .Αντι να αποστρατευθει ως οφειλε πηγε στην Αλβανια .Το αρχηγειο θεωρησε αδυνατη την αντιμετωπιση της στρατιας του Ντουτσε διεταξε .Λιγες τουφεκιες για την τιμη των οπλων και συμπτυξη .Οδηγησε τους στρατιωτες του στα αντερισματα της Μοραβα πολεμωντας απο την πρωτη γραμμη.Εδωσε ενα μαθημα στον Μουσουλινι κι εντυσε την Κορυτσα με την γαλανολευκη φορεσια της..1000 Ιταλοι αιχμαλωτοι , 4.000.000 δρχ λαφυρα. Την εξηγηση αυτου του θαυματος μας την δινει ο Αγγελος Τερζακης .Στο μετωπο της Αλβανιας ο καθε φανταρος ειχε τις νυχτες ενα οραμα .Μια γυναικεια μορφη να προβαδιζει με την καλυπτρα της ριγμενη απο το κεφαλι στους ωμους .Την αναγνωριζε ,ηταν η ΜΑΝΑ. ημεγαλοψυχη στον πονο και στην δοξα, η λαβωμενη της Τηνου ,η υπερμαχος στρατηγος. Υ.Γ.Ο Τσολακογλου ειχε αποκρυψει την παθηση τιυ για να μην αποστρατευθει .Για την πραξη του αυτη δεν τιμωρηθηκε διοτι στην στρατιωτικη δικαιοσυνη δεν υπηρχε προβλεψη για το αδικημα αυτο Αντιθετα το στρατοδικειο τιμωρει εκεινον που υποκρινεται ψευδη και ανυπαρκτη παθηση για να αποφυγει την στρατευση του .Το 1942 παραιτηθηκε.ΤΟ 1948 πεθανε απο την παθηση αυτη. Φ.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνταξιουχε ναυτικε .Σε παρακαλω μη μαλωνεις τον Γεωργιο Τραγκα για την λανθασμενη παρομοιωση.Ειναι αξιος δημοσιογραφος και σχολιαστης αλλα δεν ειναι ιστορικος .Παρακολουθω τις εκπομπες του με ενδιαφερον και προσοχη.Ολοι κανουμε λαθη.Θελοντας να προσβαλει τον Γεωργιο Παπανδρεου τον παρομοιασε με τον Στρατηγο Γεωργιο Τσολακογλου μη γνωριζοντας οτιαυτο αποτελει επαινο για τον Παπανδρεου.Πριν απο 69 χρονια το παλατι εκανε τον Στρατηγο Τσολακογλου αποδιοπομπαιο τραγο και του τα φορτωσε ολα.Εμεινε η ιδεα στον λαο Τσολακογλου = δωσιλογος .Στην εποχη μας αποκαλυπτεται η αληθεια χωρις προκαταληψη. Φαιδων Ζαμπογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή