Εισαγγελική κηδεμονία παντού
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011, 17:12
Αμέσως μετά τις γιορτές θα λάβει σάρκα και οστά ο νόμος που προβλέπει τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των πάσης φύσεως συμβάσεων, προμηθειών και γενικώς δοσοληψιών του Δημοσίου σε κάθε δομή και τομέα.
Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής τοποθετείται αντιεισαγγελέας εφετών, εγνωσμένου κύρους και κοινώς αποδεκτών ικανοτήτων. Για το συγκεκριμένο πρόσωπο, που θα αναλάβει το καθήκον να ελέγχει τα πάντα που αφορούν στις οικονομικές δραστηριότητες του Δημοσίου αλλά και στην τήρηση των κανόνων που θεσπίζονται για τη συνολική λειτουργία του συστήματος προμηθειών, συμφώνησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Επί της ουσίας, πρόκειται για το ύστατο εγχείρημα στο οποίο προβαίνει το σύστημα διακυβέρνησης (ο σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί την περασμένη άνοιξη επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου), προκειμένου να ανορθώσει αποτελεσματικό ανάχωμα στη διαφθορά και τη διαπλοκή, που μαστίζουν τον χώρο των συμβάσεων με το Δημόσιο και βεβαίως το σύστημα προμηθειών.
Καθώς είναι ανίκανο το πολιτικό σύστημα και η Πολιτεία συνολικά να αντιμετωπίσει τον βαθιά ριζωμένο θεσμικό υπόκοσμο που ελέγχει τους μηχανισμούς σε όλα τα επίπεδα, η νέα Ανεξάρτητη Αρχή αποτελεί το έσχατο μετερίζι σε αυτόν τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως τουλάχιστον σκέπτεται να τον υλοποιήσει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρόκειται να εφαρμοστεί ένα συνολικό σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου για κάθε δραστηριότητα οικονομικής δοσοληψίας του Δημοσίου με τους ίδιους κανόνες οι οποίοι θα εφαρμόζονται σε κάθε περίσταση, ώστε να μην υφίστανται κενά, να μην επιτρέπονται παρεκκλίσεις αλλά και να μην είναι εφικτή η παρείσφρηση των «τρωκτικών» που λυμαίνονται τις προμήθειες του Δημοσίου, από το ΕΣΥ έως τις Αμυντικές Δαπάνες και από τα Δημόσια Έργα έως την Εκπαίδευση, τα Σώματα Ασφαλείας κ.λπ..
Εισαγγελείς παντού
Από την πρόσφατη κρίση που προκλήθηκε από την ηχηρή παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη κατέστη αντιληπτό πως το μείζον ζήτημα, τη λύση του οποίου απαιτεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, είναι η αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των διαπλεκομένων συμφερόντων, η πάταξη των διεφθαρμένων, οικονομικών ή πολιτικών παραγόντων, η τιμωρία των ενόχων και ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση της «Μαύρης Τρύπας», η οποία επιτρέπει στο πολιτικό σύστημα να διαπλέκεται με τα πάσης φύσεως επιχειρηματικά συμφέροντα του θεσμικού υποκόσμου.
Φαίνεται πως η εποχή κατά την οποία οι αρμόδιοι της διακυβέρνησης είχαν τη δυνατότητα θέσπισης νόμων και στησίματος μηχανισμών, ώστε η παρανομία και η συστηματική παραβίαση των κανόνων να εφαρμόζονται ατιμωρητί, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος διαφθοράς, έχει δώσει τη θέση της σε μία νέα κατάσταση. Η οργή των πολιτών και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος αλλά και η άρνηση της κοινωνίας να πιστέψει σε όποια δέσμευση ταγών, οικονομικών, επιχειρηματικών ή πολιτικών επιβάλλουν στην παρούσα περίσταση την περιστολή των περιθωρίων που ξεδιάντροπα διέθετε η πολιτική εξουσία.
Μοναδική ελπίδα και καταφύγιο στην παρούσα συγκυρία απεδείχθη πως είναι η Δικαιοσύνη, η οποία κατά τεκμήριο αποτελεί το λιγότερο διεφθαρμένο κομμάτι του συστήματος εξουσίας. Οι αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα από την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να σπιλωθεί η ενέργειά τους, οι ταχύτατες μεταλλάξεις στην πολιτική γραμμή των εκδοτικών συμφερόντων ως προς τα δύο αυτά πρόσωπα και τέλος η άτακτη υποχώρηση των αρμοδίων υπουργών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καταδεικνύουν το πόσο ευάλωτο είναι το πολιτικό σύστημα εξουσίας την περίοδο αυτή.
Η ψηφιοποίηση του συστήματος ελέγχου
Ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συναλλαγών του Δημοσίου, η ψηφιακή καταχώρηση όλων των στοιχείων που αφορούν στις προμήθειες και η συστηματικοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι μερικά από τα στοιχεία που θεσπίζονται, στο πλαίσιο ενός συνολικού κανονιστικού προτύπου που θα επιθεωρεί ως «ένας διαρκής, αόρατος αλλά υπαρκτός χωροφύλακας» την οικονομική δραστηριότητα στον δημόσιο τομέα.
Αν σκεφτεί κανείς πως η θέσπιση της Ανεξάρτητης Αρχής και των επιμέρους συστημάτων ελέγχου αποτελεί καταχωρημένη στα ντοκουμέντα απαίτηση της τρόικα, τότε θα μπορούσε να αντιληφθεί την απίστευτη ισχύ που διαθέτει ο ιθαγενής θεσμικός υπόκοσμος. Τόση, ώστε να συνιστά πλέον τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα και κυρίως απειλή για απώλεια επιχειρηματικών κερδών από τους υγιείς επιχειρηματίες, κυρίως τους μικρομεσαίους.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011, 17:15 zougla.gr