Τρίτη, Δεκεμβρίου 27

Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΕΚΤΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ


«Μαύρα» Χριστούγεννα στην Αυστραλία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011, 11:21
Η τελευταία οικονομική κρίση που απειλεί πλέον με ύφεση ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο την Ευρώπη, που δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες, δεν άφησε εκτός την οικονομία της Αυστραλίας.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία κατάφερε να ξεπεράσει χωρίς μεγάλες απώλειες τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και να οργανώνεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χειρότερα.

Ως γνωστόν, τις τελευταίες ημέρες, τα χρηματιστήρια ολόκληρου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Αυστραλίας, έπαθαν καθίζηση, με τις μετοχές των μεγάλων εταιρειών λιανικής πώλησης να σημειώνουν πρωτοφανή πτώση. Κατά 44% υποχώρησαν, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι μετοχές της εταιρείας Billabong, όταν ανακοίνωσε ότι αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση των κερδών της τον ερχόμενο χρόνο.

Την ίδια καθοδική πορεία ακολούθησαν και οι μετοχές των υπόλοιπων μεγάλων αυστραλιανών εταιρειών λιανικής πώλησης, όπως οι μετοχές του Myer, David Jones, JB Hi-Fi κι άλλων.

Συνολικά, το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών λιανικής πώλησης μειώθηκε κατά τριάντα δισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τον μέχρι τώρα κερδοφόρο αυτόν τομέα της αυστραλιανής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές της εταιρείας David Jones υποχώρησαν 9,1%, του Harvey Norman 8,7% της εταιρείας JB Hi-Fi 7,2% και των πολυκαταστημάτων Myer κατά 6,2%. Αν κοντά στα πιο πάνω προσθέσουμε ότι λίγες ημέρες πριν η Fletcher Jones, μια από τις αρχαιότερες και πιο γνωστές εταιρείες λιανικής πώλησης της Αυστραλίας, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το ένα τρίτο των καταστημάτων της και η εταιρεία Myer δύο πολυκαταστήματά της, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πώς ερμηνεύονται όλα αυτά.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου