Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι και μειώσεις μισθών και συντάξεων διαμηνύει ο Πρωθυπουργός

Τα επώδυνα μέτρα που ζητεί η τρόικα
διχάζουν την κυβέρνηση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2011 08:32
Web-Only
Με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας συναντάται σήμερα στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Επί τάπητος θα τεθούν τα νέα και επώδυνα μέτρα και οι παρεμβάσεις που ζητεί η τρόικα για την επόμενη τριετία. Ωστόσο, τα δύο από τα τρία κόμματα που αποτελούν την κυβέρνηση, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ αρνούνται να συναινέσουν και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που αποτελούν τον κεντρικό άξονα της κυβέρνησης εμφανίζονται διχασμένοι. Όμως, ο Πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος και ζητεί από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώ εφόσον παραστεί ανάγκη, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στην πορεία προς τη δανειακή σύμβαση και σε χρόνο που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Σε μία περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα προβλήματα δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας πληθαίνουν, ο Πρωθυπουργός διεμηνύει ότι είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει τον δικό του ρόλο και να προχωρήσει στην εκτέλεση της αποστολής που έχει αναλάβει.

Ως εκ τούτου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά τη συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προτάξει την απόλυτη προτεραιότητα στην επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης, την εύρυθμη λειτουργία της και την έμπρακτη πολιτική στήριξη από τα κόμματα που της παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης και τα πολιτικά στελέχη που έχουν αναλάβει συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια και ρόλους.

Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Πρωθυπουργός, εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι το 2012 δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε νέοι φόροι, αλλά θα προωθηθεί περαιτέρω έλεγχος των δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων.

Αυτό, όμως δεν φαίνεται να καθησυχάζει τα δύο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης καθώς ΝΔ και ΛΑΟΣ επιμένουν ότι «οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να έπονται των εκλογών».

Ο Πρωθυπουργός, αντίθετα, επιμένει ότι τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του προϋπολογισμού θα τα λάβει αυτή η κυβέρνηση.

Αναγνωρίζοντας, παράλληλα, πως η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης, ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο πως στην επόμενη φάση η εξυγίανση δεν θα πρέπει να επιτευχθεί με περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά με έλεγχο δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων.

«Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης, γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται» τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας τους επιχειρηματίες να συμβάλουν με επενδύσεις.


Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ξεκαθάρισε ότι όλοι οι υπουργοί αξιολογούνται αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού σε επίπεδο σύνθεσης της κυβέρνησης, μετά, μάλιστα και την «ανταρσία» Βορίδη στο ζήτημα της απελευθέρωσης που προβλέπει το νομοσχέδιο Ραγκούσδη για τα ταξί. 

Ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρόκειται για μία κυβέρνηση «πολεμική» και ότι ο χρόνος της καθορίζεται από το έργο της και σε αυτά περιλαμβάνονται και τα μέτρα που απαιτούνται για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου