Δευτέρα, Απριλίου 29

ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ ΝΑΙ 168 ΟΧΙ 123 ΠΑΡΩΝ ΨΗΦΙΣΕ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΨΗΦΙΣΑΝ 292 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Τελευταία ανανέωση: Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 00:53
Έντονες αντεγκλίσεις, ένταση και διαφωνίες κυριάρχησαν στη διαδικασία με αποτέλεσμα να κάνει «διορθωτικές αλλαγές» ο κ. Γιάννης Στουρνάρας
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο
Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το πολυνομοσχέδιο που προώθησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας για τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης. Ήταν μια έντονη συνεδρίαση με αντεγκλίσεις, διαφωνίες και εντάσεις.
Το θέμα είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αναγκάστηκε να κάνει κάποιες μικρές διορθώσεις της τελευταίας στιγμής ύστερα από την έντονη πίεση της αντιπολίτευσης.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας διαμορφώνονται ως εξής:
  • «Ναι» ψήφισαν  168 βουλευτές
  • «Όχι» ψήφισαν  123 βουλευτές
  • «Παρών» ψήφισε ένας βουλευτής
  • Συνολικά ψήφισαν 292 βουλευτές
Οι τροπολογίες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από 170 βουλευτές, ενώ εναντίον ψήφισαν 121 βουλευτές κι ένας παρών. 
Το πολυνομοσχέδιο έγινε δεκτό κατ' άρθρο και ως σύνολο από την πλειοψηφία της Βουλής. 
Από τις πρώτες διαπιστώσεις φάνηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει τα προσχήματα και να συνεχίσει την τακτική υποτέλειας προς την τρόικα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η αντιπολίτευση για πρώτη φορά φάνηκε ιδιαιτέρως επικριτική και αυστηρή προς την τρικομματική κυβέρνηση, την οποία σφυροκόπησε επανειλημμένως ακόμα και λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
Οι «βελτιώσεις»
Μετά από έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάσθηκε να δεχθεί περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το χαράτσι για όσους είναι στο όριο της φτώχειας, με προσθήκη που κατέθεσε το απόγευμα στο πολυνομοσχέδιο.
Ειδικότερα, τα πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, θα πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις ή θα μειωθεί το ύψος τους ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή από αυτό.
Η τροπολογία αφορά σε ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία. Συμφωνήθηκε επίσης με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να καθοριστούν τα κριτήρια και τα όργανα που θα την εφαρμόσουν.
Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε παράλληλα, αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων στις περιοχές Μακεδονίας και Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, καθώς αυτές έχουν κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».
Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.
Έγινε επίσης δεκτό το άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων σε ΟΤΑ. Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε ένα από τα τρία άρθρα της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, θέμα που προκάλεσε εσωτερικές τριβές στην κυβέρνηση.
Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε τη ρύθμιση που αφορά σε εκτέλεση προγράμματος ολιγόμηνης απασχόλησης ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες, όχι όμως και τα άρθρα για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.
Ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν έχουμε τους δημοσιονομικούς πόρους» για να στηριχθεί το μέτρο, ωστόσο δεσμεύθηκε να το ξαναδεί όταν θα υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, με άλλη προσθήκη που κατέθεσε ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».
Ο Γ. Στουρνάρας έκανε επίσης δεκτή την τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ.
Εντάσεις
Η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης. Η αρχή έγινε με την κατάθεση ένστασης περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απορρίφθηκε.
Ακολούθησαν έντονες επικρίσεις του υπουργού Οικονομικών κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «διαψεύσθηκαν οι προφήτες της καταστροφής».
Τα κυριότερα σημεία της συνεδριάσεως
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας επεχείρησε να πείσει για την αναγκαιότητα του πολυνομοσχεδίου για το οποίο παραδέχθηκε ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχει θέσει (προφανώς εκβιαστικά) η τρόικα ώστε να επιτρέψει την εκταμίευση των 2,8 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στις απολύσεις που θα γίνουν στο Δημόσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής το από πού θα βρεθούν οι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη κάλεσε τους πολίτες ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ισχυριζόμενος πως αυτή «είναι η τελευταία ευκαιρία». Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν και ανέφερε πως από την 1η Ιουνίου θα γνωρίζει η Ελλάδα τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων και τη μέση σύνταξη. 
Οι χαλαρές σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων φάνηκαν μετά την αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Στουρνάρα. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε από το βήμα της Βουλής: «Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός», υπονοώντας τον κ. Στουρνάρα. Ο κ. Βενιζέλος δεν απέφυγε να επιτεθεί πάλι εναντίον του κ. Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε αιχμάλωτο «μίας αξεπέραστης αντίφασης της παράταξής του». 
Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να απαντήσει προσωπικώς στον κ. Βενιζέλο, αλλά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά επειδή απουσιάζει από τη Βουλή. Σε ένα σημείο μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποικία χρέους και χειροκροτήθηκε.
Θορυβώδης και επεισοδιακή ήταν η αποχώρηση του προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Πάνου Καμμένου από το βήμα της Βουλής. Επειδή ο προεδρεύων κ. Γιώργος Καλαντζής δεν κατάφερε να διακόψει τον θόρυβο από τις ομιλίες στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Καμμένος εθίγη και απεχώρησε διαμαρτυρόμενος ενώ τον ακολούθησαν οι βουλευτές του κόμματός του εκτός της αίθουσας, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία. 
Διμέτωπη ήταν η επίθεση της επικεφαλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα. Αυστηρή και επικριτική γλώσσα χρησιμοποίησε τόσο εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως από τη σκοπιά του λαού, τα δύο κόμματα δεν διαφέρουν.
Ο γραμματέας της «Χρυσής Αυγής» κ. Νίκος Μιχαλολιάκος κατήγγειλε «ωμό εκβιασμό» και για το θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο λέγοντας ότι ξέρει υπαλλήλους με προσόντα που μπήκαν στο δημόσιο με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ αλλά κινδυνεύουν να φύγουν και την ίδια ώρα «θα μείνουν στο δημόσιο τα κομματόσκυλα που μπήκανε από το παράθυρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου