© Provided by έθνος.gr Συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και Αμερική για τον ιό Εμπολα μετά τη μόλυνση μιας νοσοκόμας στην Ισπανία, το ύποπτο κρούσμα στην Κωνσταντινούπολη και τον θάνατο ενός ασθενούς στο Τέξας των ΗΠΑ.
Πρόκειται για τον Τόμας Ερικ Ντάνκαν, τον πρώτο ασθενή με Εμπολα που είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ από τη Λιβερία και νοσηλευόταν στο Ντάλας του Τέξας. Σε καραντίνα βρίσκονται τουλάχιστον 10 άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με τον άνδρα, ο οποίος είχε λάβει πειραματικό φάρμακο και υπέκυψε χθες.
Μετά τον θάνατο του Ντάνκαν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ελέγχου για κρούσματα Εμπολα σε πέντε σημαντικά διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ, όπου φτάνει το 94% όσων ταξιδεύουν από τις πληγείσες αφρικανικές χώρες: το Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης, το Λίμπερτι του Νιούαρκ, το Ντάλες της Ουάσιγκτον, το Ο'Χέιρ του Σικάγου και το Χάρτσφιλντ-Τζάκσον της Ατλάντα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει την επιδημία και κάλεσε τις χώρες να μην κλείνουν τα σύνορά τους.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από χθες και η Τουρκία, όπου ένας 46χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης ως ύποπτο κρούσμα Εμπολα, το δεύτερο στη χώρα. Ο άντρας, ο οποίος έφτασε πριν από 10 ημέρες στην Τουρκία από τη Νιγηρία, όπου εργάζεται, νοσηλεύεται με υψηλό πυρετό και διάρροια.
Λάθος χειρισμοί
Καθώς η Μαδρίτη παραδέχθηκε χθες ότι λάθος χειρισμοί ενδέχεται να οδήγησαν στη μόλυνση της 40χρονης νοσοκόμας και συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στην Ισπανία καταγγέλλουν μια σειρά παραλείψεων στην αντιμετώπιση των ασθενών και στα μέτρα για τη δική τους ασφάλεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας.
Ενας από τους θεράποντες ιατρούς της Τερέζα Ρομέρο ανέφερε ότι η νοσοκόμα, που ήρθε σε επαφή δύο φορές με τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο που πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να μολύνθηκε από ένα γάντι που άγγιξε το πρόσωπό της. «Δεν είμαι προετοιμασμένος. Δεν είμαι εκπαιδευμένος. Και το ίδιο ισχύει για πολλούς συναδέλφους μου», ανέφερε ο Σαντιάγo Γιους, ιατρός του νοσοκομείου Carlos III όπου εργάζεται η Ρομέρο, καταγγέλλοντας ότι η εκπαίδευση του προσωπικού για την αντιμετώπιση του πρώτου κρούσματος διήρκεσε μόλις 20 λεπτά. Μια νοσοκόμα δήλωσε ότι πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να «μπαλώνουν» τις στολές τους για να κλείνουν καλά, ενώ το συνδικάτο αγόρασε πιο ανθεκτικές στολές στους τραυματιοφορείς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε χθες ότι μεμονωμένα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού στη «γηραιά ήπειρο» είναι «αναπόφευκτα», ωστόσο εκτίμησε ότι ο κίνδυνος να διαδοθεί η επιδημία εκεί είναι «εξαιρετικά μικρός».
Εν τω μεταξύ δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel ανέφερε ότι το γερμανικό υπουργείο Αμυνας παραδέχθηκε σε έκθεση ότι σε περίπτωση κρούσματος Εμπολα δεν θα ήταν σε θέση να επαναπατρίσει άμεσα στρατιώτες του που υπηρετούν στην Αφρική, κάτι που η κυβέρνηση διέψευσε ως «ανοησίες».
3.879 ΝΕΚΡΟΙ
Η χειρότερη επιδημία από το 1976
• Μέχρι στιγμής 3.879 άνθρωποι από σύνολο 8.033 κρουσμάτων σε πέντε χώρες της Δυτικής Αφρικής (Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σενεγάλη) έχουν βρει τον θάνατο στη χειρότερη επιδημία στην Ιστορία μετά την ανακάλυψη του ιού.
• Ο ιογενής αιμορραγικός πυρετός Εμπολα έχει περίοδο επώασης από 2 έως 21 ημέρες και είναι μεταδοτικός μόνο όταν οι ασθενείς εκδηλώνουν συμπτώματα, όπως πυρετό, έμετο και διάρροια.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΑΦΡΙΚΗ SOS και για οικονομική καταστροφή
Οχι μόνο σε ανθρωπιστική αλλά και σε οικονομική καταστροφή οδηγούνται οι χώρες της Δυτικής Αφρικής λόγω της επιδημίας του ιού Εμπολα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι το κόστος του Εμπολα για την περιοχή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2015.
«Εάν η επιδημία πλήξει σημαντικό αριθμό ανθρώπων στις γειτονικές χώρες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν πολύ σημαντικότερες οικονομίες, οι οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή μπορεί να φτάσουν μέσα σε μια διετία τα 32,6 δισ. δολάρια», αναφέρει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.
Προσθέτει πάντως ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν εάν η άμεση ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να μειωθεί ο «παράγοντας του φόβου» που ωθεί τις γειτονικές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους και να διακόπτουν τις εμπορικές συναλλαγές, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις.