Τετάρτη, Αυγούστου 5

«Αγκάθι» το υπέρ-ταμείο των 50 δισ. στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου (φωτ. αρχείου).© naftemporiki.gr Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου (φωτ. αρχείου).    του Δημήτρη Χατζηνικόλα  
 Σοβαρότατες ενστάσεις για την πορεία και τον στόχο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, και συνεπώς και για το  «υπέρ-ταμείο»  των 50 δισ., εγείρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 Αποδέκτες των ενστάσεων αυτών του Ταμείου έγιναν χθες Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δύο υπουργοί και βασικοί διαπραγματευτές  θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα  με τους εκπροσώπους των θεσμών σε μία συνάντηση απολογιστικού χαρακτήρα για τον πρώτο γύρο των fast track διαπραγματεύσεων.
 Συγκεκριμένα το ΔΝΤ, το οποίο επί της ουσίας εκτελεί χρέη τεχνικού συμβούλου στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αφού το δικό του πρόγραμμα λήγει τον Μάρτιο του 2016 και έχει διακόψει τις εκταμιεύσεις εδώ και έναν χρόνο, αμφισβητεί ευθέως τον στόχο των 50 δισ. (τόσο ποσοτικά όσο και χρονικά), κάτι που μετέφερε διά ζώσης χθες στους δύο υπουργούς η Ντέλια Βελκουλέσκου.
 Οι ενστάσεις του Ταμείου κρίνονται ιδιαιτέρως σοβαρές από την Αθήνα, αφού με βάση τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου ένα μέρος των 50 δισ. (περίπου το μισό) θα χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την κυβέρνηση να επιθυμεί από την πρώτη δόση-μαμούθ των 25 δισ. που επιδιώκει να λάβει μέχρι τις 18 Αυγούστου, τα 10 να πάνε στις τράπεζες, ώστε μέχρι τέλους του έτους να έχουν αρθεί πλήρως τα capital controls.
 Για τα υπόλοιπα θέματα, έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, «είναι απολύτως ενδεικτική η δήλωση του Ευκ. Τσακαλώτου» χθες μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο πως δεν του δημιουργήθηκε η εντύπωση «ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία».
 Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τα αιτήματα των δανειστών, ενώ  στα εργασιακά  -τα οποία δεν θα έρθουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή- απομένει το ΟΚ των δανειστών στο ελληνικό αίτημα στις σχετικές συζητήσεις να συμμετάσχουν και μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 Όσον αφορά τις αλλαγές  φορολογικό των αγροτών  των αγροτών, δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, καθώς και με στελέχη του υπουργείου, ενώ στη συνάντηση θα είναι παρών και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
 Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των αγορών και τα μέτρα της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Αύγουστο και επιμένει ότι δεν της έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα.
 Στη σημερινή πάντως συνάντηση (στις 11:30) θα γίνει μια πρώτη χαρτογράφηση της πορείας των διαπραγματεύσεων ώστε να καταγραφούν τα σημεία στα οποία συμφωνούν και διαφωνούν οι δύο πλευρές.
 Με αυτά υπό μάλης  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί μεθαύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο  , προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, όπου στο περιθώριο τωνεκδηλώσεων, θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε μια πρώτη συζήτηση μετά τη δραματική νύχτα της 11ης προς τη 12η Ιουλίου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου