Σχέσεις οργής Αλ. Τσίπρα, Ζ. Κωνσταντοπούλου
Εν μέσω συνεχών διαπληκτισμών με τους βουλευτές, η κ. Κωνσταντοπούλου απέρριψε τις επικρίσεις για κωλυσιεργία και υποστήριξε πως η σύγκληση της διάσκεψης δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα, καθώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, έγιναν προσθήκες και διανεμήθηκε το απόγευμα, ενώ πολλά μέλη της διάσκεψης απουσίαζαν από την Αθήνα.
Ωστόσο, στο σύνολό τους οι βουλευτές επικρίνοντάς την για τυπολατρία τόνισαν ότι η διάσκεψη μπορούσε να γίνει νωρίς και να ολοκληρωθεί σε λίγα λεπτά, και επιτέθηκαν με σφοδρότητα την κ. Κωνσταντοπούλου για την απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης από το κανάλι της Βουλής, χωρίς προηγούμενη απόφαση της διάσκεψης.
Το σημείο που προκάλεσε ένταση ήταν η έντονη κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ύστερα από δήλωση της κ. Κωνσταντοπούλου ότι σε επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας τής είπε ότι είναι πιθανό να κατατεθεί νομοσχέδιο, αλλά δεν θα χρειαζόταν η σύγκληση της Βουλής και έθεσε θέμα εμπιστοσύνης.
Απαντώντας ο κ. Φίλης, αφού έκανε λόγο για «προεδροκεντρική λειτουργία», σημείωσε ότι το όλο θέμα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως εθνικής σημασίας, επέκρινε την κ. Κωνσταντοπούλου για επιθετικότητα, κωλυσιεργία και αδυναμία συνεννόησης.
Για το ζήτημα εμπιστοσύνης, ο κ. Φίλης υπογράμμισε πως η αναφορά αυτή σημαίνει ότι η πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί στο εξής να επιτελέσει τον θεσμικό της ρόλο. Απαντώντας η κ. Κωνσταντοπούλου αντεπιτέθηκε και ζήτησε από τον κ. Φίλη να μην κάνει ερμηνείες των όσων λέει και πρόσθεσε, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα που δεν προσδιόρισε, ότι δεν αισθάνεται καθόλου άσχημα όταν δέχεται επιθέσεις από διαπλεκόμενους και νεοδιαπλεκόμενους και κάλεσε τον κ. Φίλη να απαντήσει εάν εκπροσωπεί τις θέσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή τις προσωπικές του απόψεις.
Οξύτατες ήταν επίσης οι επικρίσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νικήτα Κακλαμάνη της Ν.Δ., του Ανδρέα Λοβέρδου του ΠΑΣΟΚ, του Χάρη Θεοχάρη του Ποταμιού και του Χρ. Καραθανασόπουλου του ΚΚΕ.
Πριν από τη διάσκεψη
Αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αλλάξει την τυπολατρική διαδικασία της προέδρου της Βουλής, ούτε με την επιστολή του πρωθυπουργού ούτε με τις διαβουλεύσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Φίλη, ώστε να γίνει νωρίτερα χθες η διάσκεψη των προέδρων, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «εκφυλισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών» και επέκριναν έντονα την κ. Κωνσταντοπούλου.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής αγνόησε όλες τις συστάσεις και ενέργειες και επέμεινε στη δική της διαδικασία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κ. Κωνσταντοπούλου θεωρείται «ξένο σώμα» και για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.
Το στίγμα της έντονης κυβερνητικής δυσφορίας έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος εκφράζει συνήθως και το Μέγαρο Μαξίμου, και μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι «δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτήν τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος», προσθέτοντας ότι «δεν μας τιμά το ότι αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να ζητάει, να θέτει ημερομηνίες και ώρες, να υπάρχει διαπραγμάτευση του αυτονόητου».
Οξύς στις επικρίσεις του κατά της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο το προεδρείο Βουλής να δημιουργεί προβλήματα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης». Επίσης, ο ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος ζήτησε από την κυρία Κωνσταντοπούλου να ξανασκεφθεί τη θέση της και πρόσθεσε: «Η κατάσταση αυτή με ξεπερνάει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου