Τετάρτη, Ιουνίου 22

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 155 "ναι"

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 155 "ναι"

Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 155 «ναι» και 143 «όχι» έλαβε τα ξημερώματα της Τετάρτης η κυβέρνηση.

Υπέρ ψήφισαν οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι 143 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του Συνασπισμού και οι ανεξάρτητοι ψήφισαν κατά.

Δεν ψήφισαν ο Γιώργος Λιάνης και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την αναφορά του πρώτου ότι το 1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει «τον εθνικό αγώνα της σωτηρίας και της αλλαγής της χώρας», χαρακτηρίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης «συμβόλαιο με το λαό».

«Θα τα καταφέρουμε. Την οικονομική μας ανεξαρτησία θα την ανακτήσουμε εμείς και μόνον εμείς», τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής.

«Στις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε βάζουμε πρώτα την Ελλάδα. Δεν παραιτούμαι από καμία μάχη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ήταν στρατηγική μας επιλογή να παλέψουμε για να μείνουμε στο ευρώ, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: εγγυώμαι ότι θα αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή βαρών.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλες τις δυνάμεις να συστρατευθούν «σε αυτή την περήφανη και πατριωτική πορεία». «Από αυτή την κρίση υπάρχει η μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αν την αγνοήσουμε θα μας κρίνει η ιστορία πολύ σκληρά», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε και θα επιδιώξει ευρύτατες συναινέσεις.

«Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε περισσότερα χρήματα για κοινωνική πρόνοια αλλά καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων χρημάτων», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο. Μπορούμε να υποσχεθούμε έναν υγιή δημόσιο τομέα».

Αναφερόμενος στο αίτημα της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ο Πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις αρκεί, όπως είπε, να μη μας πετάνε έξω από τους στόχους μας.

«Κανένας δεν συμφωνεί με τη συνταγή σας. Και σας άκουσαν και σας απέρριψαν», δήλωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «σας κάλεσα να συνδιαπραγματευτουμε με την τρόικα μαζί το φορολογικό και δεν το δεχτήκατε».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα και υποστήριξε ότι η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης είναι ένα πρόσχημα από την πλευρά της ΝΔ για να μην αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στις κάλπες, που ζητεί η ΝΔ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα η χώρα. «Το γνωρίζετε κ. Σαμαρά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, υπογράμμισε ότι «θα αποτελέσει το επιστέγασμα της ενότητας του ελληνικού λαού» και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΚΕ ότι φοβούνται τη γνήσια λαϊκή έκφραση, όπως θα αποτυπωθεί μέσα από το δημοψήφισμα.

«Απορρίπτουμε τις θεωρίες ότι για όλα φταίει κάποιος άλλος. Υπάρχουν ευθύνες στους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι αμφισβητούν τις αποφάσεις ακόμη και των κυβερνήσεων.Υπήρξε και κακφωνία ορισμένων εταίρων μας, ιδιαίτερα στο θέμα των ευρωομολόγων», τόνισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης. TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου