Παρασκευή, Ιουνίου 17

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ


Παπανδρέου: "Αλληλεγγύη και συνοχή για να βγει η χώρα από την κρίση"

Παπανδρέου: "Αλληλεγγύη και συνοχή για να βγει η χώρα από την κρίση"

Ορκίστηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τον ανασχηματισμό. Την κυβέρνηση όρκισε ο μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, που ορκίστηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.
Την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, ζητώντας να ενταθεί η συλλογική προσπάθεια και να υπάρξουν αποτελέσματα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ο Πρωθυπουργός απέδωσε εύσημα στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «κουβάλησες στην πλάτη σου μια δύσκολη διαπραγμάτευση και για αυτό σε ευχαριστούμε».

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να ενταθούν οι ρυθμοί δουλειάς, να υπάρξει αλληλεγγύη και συνοχή με ένα και μοναδικό στόχο: την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από τους νέους υπουργούς. Ακολουθούν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία.
Θα τα συζητήσουμε όλα στα όργανα της Βουλής, απάντησε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ερωτηθείς εάν πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή πως δεν νιώθει ούτε ανακούφιση, ούτε και πικρία.

«Το πολιτικό κεφάλαιο το Γ. Παπανδρέου παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο» δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ευάγγελο Βενιζέλο και εμφανίστηκε σίγουρος ότι «στο νέο δύσκολο πόστο του θα συμβάλει καθοριστικά στο να ξεπεράσουμε την κρίση μέσα από τη συλλογική προσπάθεια υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού».

Τους δημοσίους υπαλλήλους υπερασπίστηκε στις δηλώσεις του ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «αντιμετωπίζονται με περίεργο και λαθεμένο τρόπο». Τόνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται ηθική παρακίνηση και ότι «ο εχθρός είναι το κράτος και η γραφειοκρατία κι όχι το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποστροφή του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για «κατέβασμα του σήριαλ χρέος-ελλείμματα», ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι αυτή η αποστροφή δεν στρεφόταν κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς δεν πιστεύει στην προσωποποίηση των ευθυνών και πρόσθεσε ότι το «σήριαλ» αυτό το έχουν ανεβάσει οι αγορές που έχουν στοχοποιήσει την χώρα.

Επίσης ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, ένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

«Η κάθε κυβέρνηση, αν δεν είναι αποτελεσματική, δεν είναι κυβέρνηση, θα προσπαθήσουμε» ήταν η σύντομη δήλωση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδου.

«Η ζωή τραβάει την ανηφόρα, θα την τραβήξουμε όλοι μαζί με περισσότερη πίστη και αισιοδοξία» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Περιμένοντας το Προεδρικό Διάταγμα

Οι υπουργοί που δεν ορκίστηκαν την Παρασκευή είναι οι Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χάρης Παμπούκης.

Οι τέσσερις αναμένεται να ορκισθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για την σύσταση των νέων υπουργείων.

Επίσης, δεν ορκίσθηκαν οι παραμένοντες στις θέσεις τους υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς δεν αλλάζουν υπουργείο και αρμοδιότητες.

Η νέα κυβέρνηση βασίζεται σε όλα τα δοκιμασμένα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Η σύσταση της κυβερνητικής επιτροπής αποτελεί βασική καινοτομία του νέου σχήματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως δε συμμετέχει σε αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Κεντρικό ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ως αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών αναλαμβάνει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ έκπληξη αποτελεί η τοποθέτηση του κ. Σταύρου Λαμπρινίδη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Πέραν του κ. Βενιζέλου, αναβαθμίζεται ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος αποκτά επιπλέον αρμοδιότητες καθώς και οι κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και Πάνος Μπεγλίτης που γίνονται υπουργοί. Εκτός κυβέρνησης, από το στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Παπανδρέου μένουν ο Τίνα Μπιρμπίλη, Λουκά Κατσέλη και Δημήτρης Δρούτσας.

Το βράδυ της Κυριακής θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης με την ψηφοφορία.
πηγή τα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου