Πέμπτη, Ιουνίου 23

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΣΟΚ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Αλλά λίγοι την αναγνωρίζουν γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος. Ιδιαίτερα από τη ΝΔ θα περίμενε κανείς λιγότερη ανευθυνότητα, αφού τα δικά τους σπασμένα πληρώνουμε 20 μήνες τώρα - συγκεκριμένα, απλά στοιχεία.
1. Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 31/8/2010, ο κ. Βάρδας, σύμβουλος τότε επί οικονομικών θεμάτων του αρχηγού της Ν.Δ. και μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας της ΝΔ στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικα κατά το 2010, είχε δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84: «Είναι βέβαιο ότι εάν έπρεπε να ψηφίσουν 181, η Νέα Δημοκρατία θα "έβαζε πλάτη" και θα ψήφιζε το μνημόνιο, και θα έπαιρνε και το πολιτικό κόστος» .
2. Σήμερα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο ΣΚΑΪ, για το Μεσοπρόθεσμο: «Αν ήταν η 151η η δικιά μου ψήφος, θα την έδινα».
3. Η ουσία είναι ότι όλοι στην αντιπολίτευση γνωρίζουν την αναγκαιότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης για την επιβίωση της χώρας. Ακόμη και η ΝΔ. Ακόμη και ο αρχηγός της. Αλλά δεν την αναγνωρίζουν, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος και θέλουν να καιροσκοπούν. Ιδιαίτερα όμως από τη ΝΔ θα περίμενε κανείς περισσότερη ντομπροσύνη και υπευθυνότητα, γιατί τα δικά τους σπασμένα πληρώνουμε εδώ και 20 μήνες. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:
-          Να μιλήσουμε για το έλλειμμα; Με όλες τις θυσίες που κάναμε οι Έλληνες πέρσι, μειώσαμε το έλλειμμα κατά 12 δισ. ευρώ, ή 5 μονάδες του ΑΕΠ -όσο καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν έχει καταφέρει. Κι όμως αυτές οι θυσίες κάλυψαν μόλις το ένα τρίτο του ελλείμματος που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση: 36 δισ. Ή, με άλλα λόγια, το έλλειμμα που άφησαν πίσω τους ήταν 3 φορές οι περσινές θυσίες του Ελληνικού λαού.
-          Να μιλήσουμε για το χρέος; Η Ν.Δ. λέει ότι το χρέος διογκώθηκε μεταξύ 2004-2009 εξαιτίας των τόκων από παλαιότερα δάνεια. Ποια είναι η αλήθεια; Αν βγάλουμε έξω τους τόκους, οι πρωτογενείς δαπάνες από 69 δισ. και τις έφτασαν τα 112 δισ. το 2009! Σχεδόν διπλασιάστηκαν σε μία πενταετία.
-          Να μιλήσουμε για το έλλειμμα αξιοπιστίας; Αρκεί να υπενθυμίσει κανείς ότι στον Προϋπολογισμό του 2009, η πρόβλεψη του ΑΕΠ ήταν 260 δισ. ευρώ και η πρόβλεψη ελλείμματος ήταν 5 δισ. ευρώ. Ποιο ήταν τελικά το πραγματικό αποτέλεσμα; το ΑΕΠ ήταν 235 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα ήταν πάνω από 36 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σε σχέση με τις προβλέψεις, είχαμε το 2009 και 31 δισ. ευρώ μεγαλύτερο έλλειμμα και 25 δισ. ευρώ μικρότερο εισόδημα, αλλά και τη χώρα με ύφεση ‑2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου