Δευτέρα, Οκτωβρίου 29

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΛΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΦΤΟΥ ΣΑΣ


Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου στον Guardian

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012, 14:19
Για αδράνεια λόγω του φόβου να αντιμετωπίσουν τους φοροφυγάδες της ελληνικής ελίτ κατηγορεί τις αρμόδιες υπηρεσίες ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του στην εφημερίδα Γκάρντιαν.

Σε δημοσίευμα με αφορμή τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της επονομαζόμενης λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτει ότι η λίστα δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι του τεράστιου προβλήματος φοροδιαφυγής στην Ελλάδα που προκύπτει από ένα «διαλυμένο και διεφθαρμένο σύστημα».

Ο πρώην υπουργός επαναλαμβάνει ότι είχε παραδώσει στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ τα 20 ονόματα της λίστας με τους πιο μεγάλους λογαριασμούς, που αντιστοιχούσαν περίπου στο μισό του συνολικού ποσού που αθροιζόταν στη λίστα. Προσθέτει ότι το ΣΔΟΕ τον ενημέρωσε πως τα προφίλ των κατόχων δεν δικαιολογούσαν τέτοιους τραπεζικούς λογαριασμούς. «Του ζήτησα να προχωρήσει σε πλήρη έρευνα. Δεν ήμουν ευχαριστημένος με την έλλειψη προόδου», λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως συνεχίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, πριν φύγει από το υπουργείο στα μέσα του 2011 παρέδωσε όλους τους σχετικούς φακέλους στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ζητώντας του να προβεί σε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Απορρίπτει τις σε βάρος του κατηγορίες ότι «έχασε» το αυθεντικό CD με τη λίστα, λέγοντας ότι έδωσε όλες τις πληροφορίες στο ΣΔΟΕ με οδηγίες να διεξαχθεί έρευνα. «Το CD ασφαλώς το άφησα στο γραφείο όταν έφυγα από το υπουργείο. Δεν ξέρω πού βρίσκεται τώρα, αλλά ακόμα και εκείνο δεν είναι το αυθεντικό, είναι ένα αντίγραφο ενός CD που έχουν οι γαλλικές αρχές», σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απορρίπτει το επιχείρημα του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι τα στοιχεία δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα λόγω παράνομης απόκτησής τους. «Οι πληροφορίες αυτές είναι όμοιες με μια ανώνυμη πληροφορία. Δεν γίνονται δεκτές στο δικαστήριο, αλλά το ΣΔΟΕ είναι υποχρεωμένο από το νόμο να κάνει τις έρευνές του. Και δεν τις έκανε», τονίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ως εξήγηση για αυτή την αδράνεια δίνει το φόβο των αρχών όταν είδαν τα σημαντικά ονόματα από τον επιχειρηματικό και εκδοτικό χώρο στη λίστα. «Αποφάσισαν να μην προχωρήσουν χωρίς ξεκάθαρες πολιτικές οδηγίες και κάλυψη», εκτιμά ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προσθέτει ότι ενώ τα ποσά της λίστας Λαγκάρντ δεν είναι διόλου ασήμαντα (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά), η αλήθεια είναι πως «συγκρινόμενα με άλλες λίστες δεν είναι ο θησαυρός που όλοι αναζητούσαν».

Αναφέρεται στη λίστα της Τράπεζας της Ελλάδας με τα 54.000 ονόματα που έβγαλαν 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χώρα, λέγοντας ότι ο πρώτος έλεγχος κατέδειξε πως έξι δισεκατομμύρια από αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Συμπληρώνεται ότι 15.000 πρόσωπα σε αυτή τη λίστα λαμβάνουν επιστολές περί φορολόγησής τους με τον ανώτερο συντελεστή του 45%.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγει σημειώνοντας ότι μέτρα που ο ίδιος έλαβε για τη βελτίωση της είσπραξης φόρων συνάντησαν με αντιστάσεις από τη γραφειοκρατία και τη δικαιοσύνη. Κάνει μάλιστα λόγο για διεφθαρμένο και διαλυμένο σύστημα.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει προκαλέσει κοινοβουλευτική έρευνα που ίσως αποτελέσει τη βάση για διώξεις σε μια περίοδο που τα άκρα ριζοσπαστικοποιούνται τόσα στα δεξιά όσο και στα αριστερά. «Δημιουργείται μια αίσθηση αδικίας, πέρα από την ένδεια και την απογοήτευση της οικονομικής κρίσης, λόγω της σχετικής ασυλίας που απολαμβάνουν οι πλούσιοι της χώρας με το μακρύ ιστορικό φοροδιαφυγής», καταλήγει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου