Κυριακή, Οκτωβρίου 21

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση με την τρόικα που ουσιαστικά οδηγεί σε επίτευξη συμφωνίας. «Είμαστε πλέον κοντά σε συμφωνία» είπε ο υπουργός Εργασίας εξερχόμενος του Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη μακράς διάρκειας. Αυτό λογικά σημαίνει ότι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να επέλθει συμφωνία στα εργασιακά με δυσμενείς όρους για τους εργαζόμενους που θα ξεκινούν από τη μείωση των αποζημιώσεων και την κατάργηση των «τριετιών» και θα καταλήγουν στην αύξηση των ωρών-ίσως και ημερών-απασχόλησης.
Το γενικό πλαίσιο των μέτρων είναι, βέβαια, λίγο ως πολύ έτοιμο. Και όπως γράφει σήμερα το Βήμα, οι βασικοί του άξονες, πάνω στους οποίους υπάρχει συμφωνία, ήταν ήδη γνωστοί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και γι' αυτό διατυπώθηκαν θετικά σχόλια στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Ασφαλώς όσο δημοφιλή είναι τα μέτρα στο εξωτερικό, τόσο αντιδημοφιλή καθίστανται στο εσωτερικό της χώρας. «Είναι τα πρώτα μέτρα που δεν πρέπει να περάσουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και για όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για μέτρο που εισάγει νέα δεδομένα, ειδικά σε μία περίοδο όπου η ανεργία της μέσης ηλικίας αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς. Επίσης τα μέτρα προβλέπουν θεαματικές περικοπές και παρεμβάσεις σε τομείς της υγείας και της παιδείας αν και δεν φαίνεται να απαιτούνται μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες... Είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, αλλά, προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρη η έκταση ούτε και ο τρόπος συνδυασμού με απολύσεις.
Αλλά μέτρα που θεωρούνται σίγουρα:
Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με μέση μείωση 24%. Οι μειώσεις ισχύουν αναδρομικά από τον Αύγουστο.
Κανένας μισθός στις ΔΕΚΟ δεν θα ξεπερνά τα 1.900 ευρώ.
Καταργούνται τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους.
Επιβάλλεται νέα εισφορά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου