Πέμπτη, Απριλίου 4

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ

Ποιοι Έλληνες περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο δίκτυο φοροφυγάδων

Τελευταία ανανέωση: Πέμπτη 04 Απριλίου 2013 12:45
Οι 130.000 καταθέτες σε φορολογικούς παραδείσους - Δημοσιογραφική έρευνα ξεσκεπάζει τα μέρη που κρύβονται οι «μεγαλοκαρχαρίες»
Ποιοι Έλληνες περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο δίκτυο φοροφυγάδων
Ένα τεράστιο «κύκλωμα» φοροφυγάδων, με υπεράκτιες εταιρείες στις Παρθένες Νήσους και αλλού, έρχεται στο φως της δημοσιότητας έπειτα από έρευνα του International Consortium of Investigative Journalists.
Συνολικά 86 δημοσιογράφοι από 46 χώρες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε μία έρευνα που διήρκεσε 15 μήνες. Στην έρευνα συμμετείχαν κορυφαία δίκτυα, όπως BBC, Guardian, Washington Post, Le monde, NDR.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 2,5 εκατομμύρια αρχεία για τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου έρχονται στην επιφάνεια και αποκαλύπτουν διαδρομές του «μαύρου χρήματος».
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν 120.000 «εταιρίες γραμματοκιβώτια», οφσόρ λογαριασμούς και άλλες σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου, όπως επίσης τα ονόματα 130.000 προσώπων που έχουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Μεταξύ αυτών πολιτικοί, επώνυμες προσωπικότητες, έμποροι όπλων και ολιγάρχες.
Στόχος του εγχειρήματος είναι να αποκαλυφθούν οι απόκρυφοι μηχανισμοί της υπεράκτιας οικονομίας αλλά και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των οφσόρ εταιριών που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει ο μηχανισμός των φορολογικών παραδείσων. Η έρευνα θα δώσει την ευκαιρία να εξακριβωθεί ποιες από αυτές τις εταιρίες και τους ιδιοκτήτες τους επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες.
Άλλοι έχουν κρύψει τα χρήματά τους στα Νησιά Κουκ και γενικότερα σε τοποθεσίες, που "ούτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς", αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Τα στοιχεία περιέχουν και τα ονόματα 130.000 προσώπων, που τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ ο όγκος του υλικού που αφορά τα 30 τελευταία χρόνια είναι 160 φορές μεγαλύτερος από αυτά, που είχαν αποκαλύψει τα Wikileaks το 2010.
Οι Έλληνες της λίστας των φοροφυγάδων
Ούτε μία, ούτε 2, αλλά 107 offshore εταιρείες Ελλήνων βρίσκονται στις Παρθένες Νήσους. Μόνο 4 έχουν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές. Προέρχονται από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας... από τα πιο πλούσια προάστια της Αθήνας μέχρι απομακρυσμένα χώρια της Βόρειας Ελλάδας.
Ενδεικτικό του πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα της διαρροής μαύρου χρήματος προς φορολογικούς παραδείσου είναι ότι όσοι έχουν χρήματα σε τέτοια “καταφύγια” προέρχονται από πολλές χώρες, από όλα τα κοινωνικά και από ποικίλα οικονομικά στρώματα.
Μεταξύ όσων έχουν διαρρεύσει χρήμα προς το εξωτερικό, είναι μέλη παλαιών δικτατοριών και ολιγαρχιών από διάφορα μέρη του κόσμου, ανατολικοευρωπαίοι και ινδονήσιοι πολυεκατομμυριούχοι, ρώσοι ολιγάρχες και διεθνείς έμποροι όπλων.
Οι «μεγαλοκαρχαρίες» φοροφυγάδες
Μεγάλα ονόματα αλλά και «αχυράνθρωποι» βρίσκονται στη νέα λίστα.
Μεταξύ αυτών είναι:
 •Ένας οικονομικός σύμβουλος από τη Βενεζουέλα που φέρεται να έχει δωροδοκήσει με εκατομμύρια δολάρια στελέχη του καθεστώτος της χώρας.
 •Μια εταιρεία που κέρδισε δισεκατομμύρια από ενεργειακά συμβόλαια που υπέγραψε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ. Η εταιρεία συνεργαζόταν με άλλες, επίσης offshore εταιρείες των θυγατέρων του Αλίγιεφ, Λέιλα και Αρούζ.
 •Κροίσοι από την Ινδονησία που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τον τελευταίο δικτάτορα της χώρας, Σουχάρτο.
 •Η Maria Imelda Marcos Manotoc, κόρη του δικτάτορα των Φιλιππίνων, Ferdinand Marcos.
 •Ανάμεσα στους 4.000 Αμερικανούς, είναι η συνθέτης Ντενίζ Ριτς, που έχει γράψει τραγούδια για τη Σελίν Ντιόν, στην οποία μάλιστα είχε δώσει χάρη ο Κλίντον για παράβαση φοροδιαφυγής, στην τελευταία μέρα της θητείας του.
 •Ο Φραντζ Γουλφ, γιος του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών κατασκοπείας της Ανατολικής Ο Γερμανίας, Μάρκους Γουλφ.
 •Ο Τζέιμς Μέλον εκ των ιδρυτών των πρώτων πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού.
Από χρήμα μέχρι έργα τέχνης!
Από 21 έως και 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πιθανολογείται ο πλούτος που βρίσκεται στους φορολογικούς παράδεισους. Και αυτό κατ' εκτίμηση καθώς είναι αδύνατον να βρεθούν οι ακριβείς αριθμοί.
Βίλες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γη ακόμη και έργα τέχνης είναι ορισμένα μόνον από τα assets στα οποία είναι επενδεδυμένα τα μαύρα αυτά κεφάλαια. Στους φορολογικούς παραδείσους αυτούς, οι κατέχοντες απολαμβάνουν ανωνυμίας και προνομίων.
Διαβάστε επίσης:
 Ιδού οι offshore. Τολμάτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου