Κυριακή, Αυγούστου 18

ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΩΣ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ


Ο εφιάλτης του εμφυλίου στην Αίγυπτο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013, 12:21
Νίκος Γεωργιάδης



Με τα στρατιωτικά ελικόπτερα να κυνηγούν τους διαδηλωτές μέσα στη νύχτα, την αστυνομία και τον στρατό να κάνει χρήση των όπλων κατά βούληση και με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει πια επίπεδα μαζικής εξόντωσης, η Αίγυπτος εισήλθε στο εφιαλτικό σπιράλ της εμφύλιας σύγκρουσης.

Το «δημοκρατικό πείραμα» που άρχισε πριν από έναν χρόνο ως κατάληξη της «Αραβικής Άνοιξης», αποτελεί πλέον παρελθόν.

Οι Ισλαμιστές, μετριοπαθείς ή ακραίοι δεν πρόκειται στο μέλλον να εμπιστευθούν την δημοκρατική εκλογική διαδικασία μετά το πραξικόπημα των στρατηγών στην Αίγυπτο και την απίστευτη βαρβαρότητα που ακολούθησε. Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο βρετανός δημοσιογράφος Robert Fisc, οι άραβες της Αιγύπτου όπως και εκείνοι της Αλγερίας το 1992 και αύριο οι άραβες της Τυνησίας, που κατά πλειοψηφία επιθυμούν ένα μοντέλο διακυβέρνησης που θα βασίζεται στη θρησκεία, δεν πρόκειται στο μέλλον να νομιμοποιήσουν δια της συμμετοχής τους εκλογικές διαδικασίες που τερματίστηκαν άλλωστε βίαια από την αιματηρή παρέμβαση της αιγυπτιακής στρατιωτικής εξουσίας.





Η νέα αυτή πραγματικότητα οριοθετεί χρονικά και τελεσίδικα την ημερομηνία λήξης του περίφημου εγχειρήματος της Δύσης και των αμερικανών κυρίως, να στηρίξουν αναφανδόν την εκδοχή του «Μετριοπαθούς Ισλάμ» ως απάντηση στο μοντέλο των φανατικών μουσουλμάνων, σουνιτών ή σιιτών αδιάφορο. Στους δρόμους του Καΐρου αλλά και στην Πλατεία Ταξίμ της Πόλης, το «Μετριοπαθές Ισλάμ» άφησε την τελευταία πολιτική του πνοή.

Είναι πρωτίστως αφελές να υποστηρίξει κανείς πως η σύγκρουση στην Αίγυπτο περιορίζεται στην αντιπαλότητα της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» με τον στρατό.

Στην Αίγυπτο της βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι αντιθέσεις είναι πολλές και επικαλυπτόμενες. Αριστεροί εναντίον των κοσμικών Φιλελευθέρων, Σαλαφιστές μουτζαχεντίν εναντίον μετριοπαθών μουσουλμάνων, μουσουλμάνοι εναντίον χριστιανών Κοπτών, μουσουλμάνοι εναντίον του στρατού και η μακρά λίστα των αντιθέσεων συνεχίζεται.

Η σημερινή εφιαλτική κατάσταση στην Αίγυπτο θυμίζει την επόμενη ημέρα κάθε επαναστατικής ανατροπής, όπου όλοι είναι εναντίον όλων και η κεντρική εξουσία, όποια και να είναι αυτή, αμφισβητείται από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην ανατρεπτική διαδικασία. zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου