Πέμπτη, Ιουνίου 19

Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ /6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1836

Η Βουλή των Ελλήνων

Φωτογραφία: Η Βουλή των ΕλλήνωνΗ Βουλή των Ελλήνων στεγάζεται στο γνωστό κτήριο της Πλατείας Συντάγματος. Η ανέγερση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε με τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Νεότερου Ελληνικού Κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία για το Βασιλιά Οθωνα.
Η επιλογή της τοποθεσίας και η ανέγερση έγιναν από τον αρχιτέκτονα Γκέρτνερ (Gaertner 1792-1847), ο οποίος διετέλεσε διευθυντής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και επίσημος αρχιτέκτονας του Κράτους.
Ο Gaertner ετοίμασε τα σχέδια σεβόμενος την αρχαιολογική κληρονομιά της Αθήνας. Σχεδίασε ένα λιτό και συμπαγές τετράγωνο νεοκλασικό κτήριο 6.994 τ.μ., με τέσσερις εξωτερικές πτέρυγες που η κάθε μια διέθετε τρεις ορόφους, μια μεσαία πτέρυγα με δύο πατώματα και δύο αυλές, τη μεσημβρινή και τη βορινή, χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία.
Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 25 Ιανουαρίου/6 Φεβρουαρίου 1836.
Το κτήριο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει προσπέλαση από όλες του τις πλευρές. Κάθε είσοδος εξυπηρετούσε και μια διαφορετική λειτουργία. Η δε επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με έναν ικανό αριθμό κλιμακοστασίων που ήταν τοποθετημένα σε όλες τις πτέρυγες του κτίσματος.
Η λειτουργία του κτηρίου ως Μέγαρο Βουλής ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1929, όταν η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά της Βουλής από το παλαιό Βουλευτήριο της οδού Σταδίου και τη στέγαση της μαζί με τη Γερουσία στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων. Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Κριεζής ανέλαβε τη διαρρύθμιση του κτηρίου και την επίβλεψη του έργου της μετατροπής του σε Κοινοβούλιο.
Στοιχεία επικοινωνίας
Ταχυδρομική διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 2, 100 21 ΑΘΗΝΑ
Τηλεφωνικό κέντρο: Τηλ: +3-010-3707000, Fax: +3-010-3692170
Website: www.parliament.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου