Παρασκευή, Ιουνίου 20

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Έρχεται κούρεμα στα επιχειρηματικά δάνεια;
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο πιέζει τις τράπεζες για haircut στα κόκκινα δάνεια των επιχειρηματιών- Κουβέντα για τα δάνεια των πολιτών που βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη
Νέα δεδομένα στο θέμα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» βάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφού πιέζει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διαγραφή επιχειρηματικών δανείων.
Διαρροές από το Υπουργείο αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αποδεχθούν κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να υποστούν αυτές τις απώλειες για να ανασάνουν οι επιχειρήσεις που έχουν δάνεια, τα οποία δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν.
Το θέμα είναι ότι ενώ πιέζουν για διαγραφή επιχειρηματικών δανείων, δεν γίνεται τίποτα για τα δάνεια του απλού κόσμου, που έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια, χάνοντας τη δουλειά του ή στην καλύτερη περίπτωση να έχει εργασία με μισθό πείνας! Όπως επίσης, δεν έχει ειπωθεί τίποτα για τα στεγαστικά δάνεια που έλαβαν οι πολίτες για να πάρουν ένα σπίτι και πλέον η αξία του ίδιου σπιτιού να αξίζει το 1/3 του δανείου.
«Πολλές επιχειρήσεις είναι φυσικό ότι θα κλείσουν, ωστόσο με το «κούρεμα» -αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη- πολλές περισσότερες θα καταφέρουν να έχουν λειτουργικά κέρδη και να επιβιώσουν», είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης σε off the record συζήτηση με δημοσιογράφους.
Αυτό που δεν μας λένε όμως, είναι το «τί βρήκε η Blackrock στην έκθεσή της για τα επιχειρηματικά δάνεια;», πολλά εκ των οποίων είναι "κόκκινα" και χωρίς καμία εγγύηση! Δηλαδή, οι τράπεζες δεν μπορούν να πάρουν τίποτα από τη στιγμή που η επιχείρηση που έχει πάρει το δάνειο, αποφασίσει να μην το πληρώσει..
Τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων είχε ανοίξει πριν λίγες εβδομάδες ο απερχόμενος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος είχε ζητήσει από τις τράπεζες να σταματήσουν να δίνουν νέα δάνεια στις επιχειρήσεις, προκειμένου να χρεοκοπήσουν και στη συνέχεια να ξεκινήσει χορήγηση δανείων σε όσες αντέξουν.
«Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 30 δις ευρώ τα οποία τα κρατούν παρκαρισμένα και κάτι πρέπει να γίνει για να πέσουν στην οικονομία», λένε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Τρέχουν να προλάβουν
Το Υπουργείο αναμένεται να ξεκινήσει εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων επαφές με τις διοικήσεις των τραπεζών για να γίνει ένα μεγάλο "ξεσκαρτάρισμα".
Η βιασύνη τους, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνεια, που υπερβαίνουν συνολικά τα 80 δις ή το 40% του ΑΕΠ, θα πρέπει να μειωθούν δραστικά. Ο λόγος; Τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ δεν θα ειναι τόσο ήπια όσο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ όλοι οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούν την χώρα για τα επισφαλή δάνεια που έχουν εκτοξευθεί.
Διαγραφή ή ξεπούλημα δανείων σε funds;
Το μεγάλο ερώτημα είναι το αν τελικά οι τράπεζες θα προτιμήσουν την προτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης για διαγραφή των επιχειρηματικών δανείων ή θα επιλέξουν να τα πουλήσουν στα λεγόμενα distress funds, επενδυτικά ταμεία - κοράκια που αγοράζουν δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές.
Όπως έχουμε γράψει στο Newsbomb, ήδη κάποια από αυτά έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα και τις διοικήσεις των τραπεζών, εκδηλώνοντας σημαντικό ενδιαφέρον. Επίσης, δεν είναι λίγα τα funds που αναζητούν "επενδυτικές ευκαιρίες" στο 10% - 15% της αξία των δανείων.
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΠΟΙΖΩ: «Κενό γράμμα» οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
Ρυθμίσεις δανείων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
«Βόμβα» 112 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια
«Μπουρλότο» τα κόκκινα δάνεια!
Εισπρακτικές εταιρίες: Ανοίγει ο δρόμος των αποζημιώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου