Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα
Πρώτη καταχώρηση: 10/07/2014 - 22:30
Τελευταία δημοσίευση: 22:30Πολιτική
Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα
Διαβάστε τις ανακοινώσεις τους αναλυτικά:
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Στην Διάσκεψη των Προέδρων έγινε εκτεταμένη συζήτηση και αντιπαράθεση, οξεία αντιπαράθεση, σε ορισμένα απο τα θέματα που συζητήθηκαν και ειδικά το θέμα που αφορούσε στην πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Αυτό που ευθύς εξαρχής θέλουμε να δηλώσουμε είναι ‘οτι η κυβέρνηση προχωράει σε μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή. Η κυβέρνηση με την πρακτική της κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον Κανονισμό της Βουλής.
Εμείς προτείναμε στον Πρόεδρο της Βουλής, να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να διεξαχθεί η τριήμερη προβλεπόμενη απο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής συζήτηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επί του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ. Εξηγήσαμε ότι για την πρόταση αυτή υπήρχαν - και ήταν αυτονόητο ότι υπήρχαν και υπάρχουν - οι 120 βουλευτές τουλάχιστον, της δημοκρατικής αντιπολιτευσης που ζητάνε συζήτηση για δημοψήφισμα πάνω στο νομο για τη μικρή ΔΕΗ. Τονίσαμε επίσης ότι όχι μόνο υπάρχουν 120 κατά το Συ και τΚΒ αριθμός βουλευτών που ζητάει το δημοψήφισμα επί του ψηφισθέντες νόμου αλλα και ο ψηφισθείς νόμος δεν αφορά δημοσιονομικό θέμα όπως προϋποθέτει το Σύνταγμα, αντιθέτως αφορά ένα μείζον κοινωνικό θέμα. Τα λέω αυτά διότι, η κυβέρνηση, τα κομματα της συγκυβέρνησης, στη Διάσκεψη των προέδρων δυστυχως, παρά το αυτονόητο και την κοινή λογική, αμφισβήτησαν την ύπαρξη των 120 με μια σειρά διάτρητων επιχειρημάτων βεβαιώς και αμφισβήτησαν οτι το δημοψήφισμα που ζητάμε δεν είναι νομος δημοσιονομικού χαρακτήρα και αφορά μειζον κοινωνικο θέμα, παράλογα εντελώς και τα δύο που ακούσαμε κι ετσι εμείς το χαρακτηρισαμε. Ειναι αντελώς παράλογο να λένε οτι το θέμα αυτο που αφορά στην ενέργεια,στην ηλεκτρική κάλυψη των νοικοκυριών δεν ειναι κατ’εξοχήν κοινωνικο ζήτημα και μάλιστα σε μια περίδο που ενα σημαντικότατο μερος των νοικοκυριών δεν έχει ηλεκτρική ενεργεια, δεν έχει φως, δεν έχει ηλεκτρικο ρεύμα. Κατεξοχήν λοιπόν, κοινωνικό το ζήτημα. Δεν ειναι επίσης δημοσιονομικο το ν/σ, κατανοητό, αυτοτόητο κι αυτο, πολύ περισσότερο μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση ειπε οτι, οι εισπράξεις που θα προκύψουν από την πώ ληση της «μικρής» ΔΕΗ δεν θα πανε καν στον κρατικό προϋοπολογισμο΄ όχι πως και αυτο θα δικαιολογούσε ότι το ν/σ ειναι δημοσιονομικο αλλα πολύ περισσότερο οταν οι εισπράξεις απο την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ δεν πάνε στον προϋπολογισμο αλλα κατευθύνονται στη λεγόμενη «μεγάλη» ΔΕΗ προκειμένου να κάνει επενδύσεις, πράγμα που καθιστά παράλογο τον ισχυρισμο οτι μπορει να ειναι δημοσιονομικό το νομοσχέδιο.
Εμεις αφού ζητήσαμε αυτά, αποχωρήσαμε από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Είπαμε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων δεν μπορεί να λάβει απόφαση για αυτό το καίριο θέμα που αφορά δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία καθορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός, αυτό που πρέπει να κάνει η διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής αντιθέτως, είναι να τηρήσει το Σύνταγμα, τον Kανονισμό, να διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόταση και να ζητήσει σύγκλιση Ολομέλειας. Αποχωρήσαμε λοιπόν, δεν συμμετείχαμε σε ψηφοφορία, καταγγείλαμε την Κυβέρνηση και τονίσαμε ότι δεν θεωρόυμε οτι μπορεί να παραπεμφεί για να αποφασιστεί το τι θα γίνει στο θερινό τμήμα. Δεν νομιμοποιείται το θερινό τμήμα να αποφασίσει για δικαιώματα που κατοχυρώνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός στη μειοψηφία. Δηλαδή, η εκάστοτε περιστασιακή πλειοψηφία να αποφασίζει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός, δεν ειναι Δημοκρατία. Το Συνταγμα και ο Κανονισμός κατοχυρώνει κατα βάση τα δικαιώματα της μειοψηφίας και υποχρεώνουν την εκάστοτε πλειοψηφία να σέβεται αυτά τα δικαιώματα. Αν τίθενται αυτά υπο την κρίση της πλειοψηφίας, δεν υπάρχουν αυτά τα δικαιώματα, υπάρχει μονο η εκάστοτε πλειοψηφία η οποία θα κανει ολοκληρωτική διαχείριση της κατάστασης. Επομένως δεν νομιμοποιούμε οτι μπορεί η σύγκλιση του θερινού τμήματος να θέσει υπο αμφισήτηση την διεξαγωγή συζήτησης κατά το Συνταγμα και τον Κανονισμό για το δημοψήφισμα.
Εμεις αμφισβητήσαμε οτι ακόμα και η Ολομέλεια θα μπορούσε να αποφασίσει για αυτα τα δικαιώματα της μειοψηφίας ποσο μάλλον το τμήμα να αποφασίσει.
Νίκος Βούτσης
Η απόφαση της Κυβέρνησης ειναι πολιτική, ειναι απόλυτη, ειναι σαφής, και ο ιδιος ο Προεδρος της Βουλής ειπε, οτι εχει εκφρασει την αποψη μου αλλα ειναι θέμα της Κυβέρνησης να συγκαλέσει την Ολομέλεια, ως προς αυτό υπήρχε μετατόπιση, η άποψη του ειναι δημόσια αλλα ειναι θέμα της Κυβέρνησης και άρα αφου είμαστε σε συνθήκες που είναι θερινού τμήματος θα πρέπει έστω αυτο το μέρος της ολομέλειας να αποφασίσει για να πει στην κυβερνηση, που και πάλι τότε ειναι θέμα της κυβερνησης, να συγκαλέσει την ολομέλεια.
Ενα κατεξοχήν αναφαίρετο και αυτοδίκαιο δικαίωμα το οποίο το προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμος για 120 και πάνω, που δεν μπαίνει υπό την αιρεση καμίας πλειοψηφίας, καταστρατηγείται απολύτως, διότι μπαίνει υπο την δικλείδα να αποφασίσει η πλειοψηφία , που χθες το βράδυ η ίδια η πλειοψηφιά αποφάσισε το χωρισμο της «μικρής» ΔΕΗ, αν έχουν δικαιωμα η μειοψηφία να βαλουν σε συζητηση το θέμα της ολομέλειας. Πρόκειται περί ενος τραγέλαφου, περί μιας αθλιότητας, η οποία συναθροίζεται με σειρά ενεργειών που υποβαθμίζουν το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία και δημιουργούν ευλογα ερωτηματικά στον κόσμο.
Τη στιγμή που θεωρούν ότι η εφαρμογή του Συντάγματος ειναι απόφαση της Κυβέρνησης αντιλαμβάνεστε ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο, η γνωμη του Προέδρου της Βουλής, οτιδήποτε άλλο, είναι ήσσονος σημασίας. Ειναι μια περιορισμένη Δημοκρατία.
Διαβάστε επίσης
Boύτσης:Δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία για το δημοψήφισμα
Αύριο το πρωί η έκτακτη συνεδρίαση της βουλής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου