Σάββατο, Ιουλίου 19

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Δύο πόλεμοι και ο πλανήτης τρέμει

Η τραγική κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους σε ευρωπαϊκό έδαφος ρίχνει τους προβολείς στη φρίκη του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στην Ανατολική Ουκρανία και σπρώχνει με τον πιο βίαιο τρόπο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας.

Δύο πόλεμοι και ο πλανήτης τρέμει
Οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από το Κίεβο αλλά πρωτίστως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία έδειχναν ότι η κατάσταση οδεύει προς επικίνδυνη κλιμάκωση του ψυχροπολεμικού κλίματος με εκατέρωθεν κατηγορίες και σκληρές προειδοποιήσεις. Τις επόμενες ώρες η ατμόσφαιρα παρέμεινε ηλεκτρισμένη, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τη Μόσχα για εξοπλισμό των αυτονομιστών με βαρύ οπλισμό και αντιαεροπορικά συστήματα και δήλωσε ότι ο πύραυλος που έπληξε το μοιραίο αεροσκάφος εκτοξεύτηκε από έδαφος που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσόφωνοι.
Επανέλαβε ακόμη αυτό που δήλωσε και η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δηλαδή οι αυτονομιστές δεν θα μπορούσαν να χειριστούν τόσο πολύπλοκα συστήματα χωρίς ρωσική βοήθεια. Επιπλέον τόνισε ότι η Μόσχα απέτυχε να αξιοποιήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές και υπογράμμισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτει τον περισσότερο έλεγχο στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία. «Εάν αποφασίσει να μην επιτρέψει τον εξοπλισμό και τη ροή μαχητών από τη Ρωσία, τότε θα σταματήσει η βία» δήλωσε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να βάλουν τέλος στις συγκρούσεις και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν και νέες κυρώσεις στο Κρεμλίνο εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Πολιτική κινητικότητα
Πάντως όλοι δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική κινητικότητα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε μια διαδικασία που όλα δείχνουν ότι έχει πολύ δρόμο ακόμη για να καταλήξει σε οριστική ειρήνευση.
Δύο πόλεμοι και ο πλανήτης τρέμει
Το ΣΑ του ΟΗΕ στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του ζήτησε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε ότι ο υπεύθυνος διεθνών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες σε Κίεβο και Μόσχα για συνομιλίες.
Χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε και ο ίδιος από την πλευρά του στην ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης της οξείας κρίσης στην Ουκρανία και ζήτησε να κηρυχθεί εκεχειρία ανάμεσα στους αυτονομιστές αντάρτες και την ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. «Θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό άμεσες συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Ολες οι πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ πέταξε το «μπαλάκι» στο Κίεβο λέγοντας ότι ελπίζει πως ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορέσει να επιλύσει οριστικά την κρίση στη χώρα. «Είμαστε σε επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και ελπίζω ότι θα καταφέρει να προτείνει σε όλον τον ουκρανικό λαό, σε όλους τους ανθρώπους όπου κι αν ζουν, ένα μέσο (...) που θα επιτρέψει να καταλήξουμε σε μια οριστική, και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή αυτή», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Λίγο νωρίτερα ο Πούτιν είχε επιρρίψει ευθύνες στο Κίεβο τονίζοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος στο έδαφος του οποίου συνέβη αυτό, φέρει την ευθύνη για την τρομερή αυτή τραγωδία. Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ειρήνη κυριαρχούσε στη χώρα αυτή, εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είχαν επαναληφθεί στη Νοτιοανατολική Ουκρανία».
Εκκληση Μέρκελ, με αιχμές κατά Μόσχας
Εκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, εγείροντας ταυτόχρονα ερωτήματα για τον εξοπλισμό των αυτονομιστών ανταρτών, απηύθυνε η Ανγκελα Μέρκελ. «Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη? Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις αυτές και να προχωρήσουμε σε μια κατάπαυση του πυρός και σε πολιτική λύση συζητώντας με τον πρόεδρο της Ρωσίας», προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Δεν βλέπω άλλον δρόμο από το να συζητήσουμε με τον Ρώσο πρόεδρο», είπε, παραδεχόμενη ότι «υπάρχουν διαφωνίες μαζί του».
Η Μέρκελ δήλωσε ότι οι αυτονομιστές είναι βαριά οπλισμένοι και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τα όπλα αυτά προέρχονται από τη ρωσική πλευρά των συνόρων.
Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε μάλλον απρόθυμη ως προς την επιβολή νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι είναι πρόωρη η συζήτηση αυτή, προτού μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβη. «Αυτό που είναι σήμερα σημαντικό είναι η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας μόλις αυτό γίνει δυνατόν», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ. «Μια κατάπαυση του πυρός είναι αναγκαία και στη συνέχεια είναι κρίσιμης σημασίας να δικαστούν οι υπεύθυνοι».
Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και αντάρτες
Κάθε πλευρά δίνει τη δική της εκδοχή για το ποιος κατέρριψε το μοιραίο αεροπλάνο, και μάλιστα αποκαλύπτοντας στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της. Το ρωσικό υπ. Aμυνας επέρριψε ουσιαστικά την ευθύνη στις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή με ανακοίνωσή του, όπου αναφέρεται ότι κατέγραψε δραστηριότητα σε ουκρανικό σταθμό ραντάρ που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία και συνεργάζεται με την ουκρανική μονάδα των πυραύλων «Buk». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται δε ότι ο σταθμός ραντάρ βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου κατερρίφθη το αεροσκάφος.
Οι Ουκρανοί διέψευσαν ότι έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις μάχες με τους αυτονομιστές, ενώ τόνισαν ότι το μαλαισιανό αεροσκάφος που κατερρίφθη βρισκόταν «ούτως ή άλλως εκτός του βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτουν».
Συνομιλίες
Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας μάλιστα είχαν δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα ηχητικά μηνύματα από συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών διοικητών των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών, από τα οποία προκύπτει ότι εκείνοι ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροπλάνου. Οι συνομιλίες, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί, είναι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα στον διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκορ Βέζλερ (Μπες), τον Ρώσο συνταγματάρχη Βασίλ Μικολάιοβιτς Γκεράνιν και τον στρατιωτικό διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν που συζητούν την κατάρριψη του αεροπλάνου. Στην πρώτη συνομιλία ο Ιγκορ Μπέζλερ φέρεται να λέει στον Γκεράνιν: «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο». Σε άλλη συνομιλία, κάποιος ονόματι «Γκρεκ» και κάποιος «ταγματάρχης» συζητούν την κατάρριψη του αεροπλάνου με τον τελευταίο να δηλώνει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για πολιτικό αεροσκάφος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνομιλητή του, ο «ταγματάρχης» λέει ότι στα συντρίμμια δεν έχουν βρεθεί όπλα, αλλά μόνο μη στρατιωτικά αντικείμενα και ότι το μοναδικό επίσημο έγγραφο είναι «η ταυτότητα ενός φοιτητή από την Ινδονησία...».
Σε άλλη συνομιλία ένας αυτονομιστής φέρεται να συνομιλεί με τον διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν για να του πει ότι «τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν πολιτικό αεροσκάφος». «Επεσε έξω από το Χράμποβο... υπάρχουν πολλά πτώματα γυναικών και παιδιών... στην τηλεόραση λένε ότι ήταν ένα ουκρανικό, μεταγωγικό Antonov-26, αλλά η ταμπέλα λέει 'Malaysia Airlines'. Τι γύρευε πάνω από την Ουκρανία;», λέει ο συνομιλητής και ο Κοζίτσιν απαντά: «Μετέφερε κατασκόπους. Γιατί στο διάολο πετάνε, εδώ γίνεται πόλεμος».
Απαντώντας στις κατηγορίες οι αυτονομιστές δια στόματος του αυτοαποκαλούμενου «πρωθυπουργού» της ανατολικής Ουκρανίας, Αλεξάντερ Μποροντάι, διαψεύδουν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κατάρριψη του αεροπλάνου. Οπως τόνισε ο Μποροντάι, οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν αντιαεροπορικό εξοπλισμό που να μπορεί να πλήξει αεροσκάφη που πετούν σε ύψος 10.000 μέτρων ενώ κατηγόρησε τις ουκρανικές Αρχές για «προβοκάτσια».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου