Δευτέρα, Φεβρουαρίου 23

ΕΧΕΙ ΔΙΚΗΟ Ο ΓΛΕΖΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΥΤΚΤΟΝΕΙ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

Οι εννέα κρίσιμοι σταθμοί της διαπραγμάτευσης

Πρώτη καταχώρηση: 23/02/2015 - 09:10
Τελευταία δημοσίευση: 09:10Οικονομία
Οι εννέα κρίσιμοι σταθμοί της διαπραγμάτευσης
Του Τάσου Δασόπουλου
Σήμερα ξεκινά η ουσιαστική διαπραγμάτευση, που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός μνημονίου, σε ένα νέο πιο βιώσιμο πρόγραμμα ή σε μια απομόνωση εντός της Ευρωζώνης, με τεράστιες υποχρεώσεις χρέους για τους επόμενους μήνες.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που θα σταλεί σήμερα σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, έχει ως στόχο να αλλάξουν κάποια απαράδεκτα για την Ελλάδα μέτρα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος μνημονίου, όπως συμφωνήθηκε στο Eurorgroup της Παρασκευής.
Η απάντηση από τους τρείς θεσμούς θα κρίνει και τη συνέχεια αυτής της διαπραγμάτευσης. Αν η πρόταση θεωρηθεί ικανοποιητική βάση συζήτησης, θα υπάρξει μια τυπική επικύρωση της έναρξης των διαπραγματεύσεων -ίσως με άτυπο Eurorgroup - για την επικύρωση της τετράμηνης παράτασης.
Τότε και μόνο τότε θα επικυρωθεί από τα κρατικά κοινοβούλια η τετράμηνη παράταση του κεντρικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τέσσερις μήνες, που θα επιτρέψει τη διαθεσιμότητα από τον EFSF των 10,9 δις ευρώ, που σήμερα βρίσκονται διαθέσιμα στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τη δόση των 7,2 δις ευρώ από ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚT.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν εννέα χρονικοί σταθμοί που θα κρίνουν - ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων -  την τύχη της Ελλάδας στο ευρώ.
1. Στις 5 Μαρτίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση (QE), δηλαδή την αγορά κρατικού χρέους από τα κράτη μέλη του ευρώ. Οι ανακοινώσεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όχι τόσο λόγω ενός άμεσου κέρδους που θα έχει η Ελλάδα από την ποσοτική χαλάρωση, αλλά από αν συμπεριληφθεί ή όχι στο πρόγραμμα. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει ότι η ΕΚΤ θεωρεί πως η Ελλάδα βρίσκεται εντός προγράμματος και, άρα, θα πρέπει σύντομα να αλλάξει την στάση της απέναντι μας σε ότι αφορά την παροχή ρευστότητας.
2. Στις 9 Μαρτίου θα έχουμε μια νέα συνεδρίαση του Eurorgroup, όπου και πάλι θα συζητηθεί το θέμα του προγράμματος της Ελλάδας και η πορεία των διαπραγματεύσεων.
3. Στις 18 Μαρτίου έχουμε μια νέα συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας. Αν η διαπραγμάτευση προχωρά κανονικά, δεν αποκλείεται να επανέλθει  η εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα και να συνεχίσει να τα δέχεται ως εγγυήσεις για την παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις ελληνικής τράπεζες, απαλλάσσοντάς τες από τον ακριβό δανεισμό μέσω ELA.
4. Στις 27 Μαρτίου αναμένεται ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης, η Moody’s, να αναθεωρήσει την αξιολόγηση της για την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου.
5. Ως τις 30 Απριλίου θα πρέπει η Ελλάδα και οι τρεις θεσμοί να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει νέες δεσμεύσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει και να αξιολογηθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου, οπότε θα λήξει και η νέα παράταση του προγράμματος.
6. Στις 18 Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, το Eurorgroup θα πιστοποιεί την πρόοδο της Ελλάδας και θα εγκρίνει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ. Με την εισήγηση των υπουργών Οικονομικών, η δόση για την Ελλάδα θα περάσει για έγκριση από το ελληνικά κοινοβούλιο.
7. Στις 25 Ιουνίου θα έχουμε Σύνοδο Κορυφής, όπου θα επαναληφθεί η επικύρωση της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και θα αρχίσει να συζητείται η επόμενη μέρα για την Ελλάδα.
8. Στις 20 Ιουλίου που λήγει το πρώτο ομόλογο αξίας 3,5 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, η Ελλάδα θα έχει εισπράξει τα 7,2 δις ευρώ της δόσης, που έπρεπε να είχε εκταμιευτεί από τα τέλη του 2014.
9. Στις 20 Αυγούστου λήγει και το δεύτερο ομόλογο της ΕΚΤ, αξίας 3,2 δις ευρώ, που η Ελλάδα θα μπορέσει, επίσης, να αποπληρώσει από την δόση των 7,2 δις ευρώ.
Επόμενο βήμα θα είναι η έναρξη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με το χρονικό σημείο έναρξης να παραμένει ακόμη απροσδιόριστο.
Το κακό σενάριο
Αν η απάντηση των θεσμών στην ελληνική πρόταση είναι «όχι», τότε τα πράγματα αλλάζουν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να γυρίσουν στο τραπέζι με τον Γιάνη Βαρουφάκη, για να βρεθεί λύση, πριν από το τέλος της εβδομάδας, οπότε τυπικά λήγει η εγκεκριμένη τεχνική παράταση του προγράμματος.
Φυσικά και η φράση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι, «αν δεν δεχθούν οι θεσμοί την πρόταση μας, τότε η συμφωνία είναι νεκρή», ειπώθηκε απλώς, για να επηρεάσει καταστάσεις.
Αν και μετά το τέλος του μήνα δεν έχει βρεθεί λύση, η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά στο χείλος του γκρεμού, αφού μόνο η αναστάτωση που θα προκληθεί, είναι ικανή να στραγγίξει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών σε λίγες ώρες. Άλλωστε και ο συμβιβασμός που έγινε την Παρασκευή, είχε κατά νου ότι την Τρίτη η απειλή για άδεια ΑΤΜ θα γινόταν πραγματικότητα.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου