ι αλλαγές που φέρνει το e-mail Βαρουφάκη
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015, 18:27
Στην άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων που περιέχει το κείμενο του Yπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά.
Αλλαγές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιφέρει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ενέκριναν οι δανειστές
Η εφαρμογή όμως, των μεταρρυθμίσεων που ενέκριναν οι δανειστές επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, ύστερα και από όσα ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης σήμερα σε συνέντευξή του, οι αλλαγές που θα επηρεάσουν το πορτοφόλι μας σχετίζονται:
- Με τους μισθούς και τις συντάξεις. Όπως διαβεβαίωσε, μειώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν. Το κείμενο δεσμεύσεων αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, με σκοπό την αποσυμπίεση της κατανομής των μισθών μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας και κατάλληλες πολιτικές προσλήψεων χωρίς τη μείωση του σημερινού μισθολογικού επιπέδου αλλά διασφαλίζοντας ότι οι μισθοί στο δημόσιο τομέα δεν θα αυξηθούν.
- Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αποκλείεται τουλάχιστον για το επόμενο τετράμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου έχει συμφωνηθεί μορατόριουμ με τους θεσμούς. Ωστόσο, δεν απέκλεισε ενδεχόμενη μικρή αλλαγή ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο ούτε τα νησιά του Αιγαίου. Αρχικά, οι εταίροι επιδίωκαν την κατάργηση της έκπτωσης 30% των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς υπολογίζεται ότι στερεί από τα κρατικά ταμεία 346 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
- Η αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ φαίνεται να μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Και αυτό με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί πώς θα αντικατασταθεί από τον μεγάλο φόρο ακίνητης περιουσίας, ενώ ήδη υπολογίζεται ότι ενδεχόμενη αντικατάστασή του θα «κοστίσει» 2 δις. ευρώ στο Δημόσιο.
- Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα παγώσουν για το επόμενο τετράμηνο, ενώ ερώτημα παραμένει τι θα ισχύσει από το καλοκαίρι και μετά. «Η δική μας η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τις οικογένειες που αυτή τη στιγμή βολοδέρνουν μέσα στον κυκεώνα της κρίσης να πεταχτούν στον δρόμο» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
- Οι 100 δόσεις θα γίνουν, αλλά υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο "έξυπνο" αυτό το νομοσχέδιο
Φοροαπαλλαγές για δαπάνες υγείας
Πάντως, με χθεσινή της απόφαση, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, διεύρυνε τα κριτήρια βάσει των οποίων δικαιούνται έκπτωση φόρου οι φορολογούμενοι για ιατρικές δαπάνες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, όλοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται φοροαπαλλαγές για έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δωρεές, όπως και μείωση φόρου λόγω αναπηρίας.
Αυτό αναφέρει σημερινή απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου βάσει της οποίας «με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου διευκρινίζεται ότι στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 17, 18 και 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις οποίες αναγνωρίζεται η δυνατότητα μείωσης του προκύπτοντος φόρου για δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς καθώς και λόγω αναπηρίας, εμπίπτουν όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτούν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο, καθόσον οι σχετικές διατάξεις δεν παραπέμπουν στην κλίμακα του άρθρου 15 (κλίμακα φορολόγησης μισθωτών-συνταξιούχων), όπως συμβαίνει με τη μείωση φόρου του άρθρου 16 Ν. 4172/2013 (μείωση φόρου 2.100 ευρώ)».
Συνταξιοδοτήσεις
«Φραγμό» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (πριν από το 62ο έτος), ενοποίηση των Ταμείων σε 3 (ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους και ένα για τους αγρότες) και σταδιακή κατάργηση όσων κοινωνικών πόρων (φόρων υπέρ τρίτων) δεν είχαν καταργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προβλέπει το «νέο» πρόγραμμα για το Ασφαλιστικό. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος», είναι η ρητή δέσμευση που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας πέντε (γνωστά από το προηγούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με την τρόικα) μέτρα τα οποία προβλέπουν: Την εξάλειψη των «παραθύρων» και των κινήτρων που αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα.
Να σημειωθεί ότι χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εξακολουθούν να έχουν «παλαιοί» (πριν από το 1983) ασφαλισμένοι, νέοι εργαζόμενοι σε βαρέα και ειδικές κατηγορίες (μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές) μητέρες ανηλίκων που είχαν συμπληρώσει τα προηγούμενα χρόνια τα ελάχιστα έτη ασφάλισης αλλά δεν έχουν την ηλικία (π.χ. μητέρα ανηλίκου που το 2010 είχε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλιση, με όσα ισχύουν σήμερα, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 50 με μειωμένη ή στα 55 με πλήρη σύνταξη).
Πέντε στάδια για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων
Σε πέντε φάσεις σκοπεύει να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων.
Το πρώτο βήμα θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με την κατάθεση διάταξης για το πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας.
Η συγκεκριμένη διάταξη θα διαρκεί έως το τέλος του χρόνου και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής. Τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα, σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ.
Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του για να προστατέψει την κύρια κατοικία του από πλειστηριασμό, ενώ σε ότι αφορά στα όρια, στις 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα, ο δανειολήπτης θα καταβάλει το 10% και από εκεί και πάνω ως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.
Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει τι όρια θα μπούνε σε ότι αφορά στο εισόδημα και καταθέσεις, του δανειολήπτη.
Η περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι αφορά γύρω στους 40.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει ήδη επιστολή πλειστηριασμού ή τους έχει ανακοινωθεί ημερομηνία πλειστηριασμού.
Το δεύτερο στάδιο ρύθμισης αφορά 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και κόκκινα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, θα συσταθεί ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα μέρος της οφειλής ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.
Υπολογίζεται ότι όλες αυτές οι διατάξεις για να υλοποιηθούν θα χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερου του εξαμήνου και σχετική πρόταση θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στους θεσμούς ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία.
Σχετικά με τα επιχειρηματικά δάνεια και αυτά θα ρυθμιστούν σε δύο φάσεις. Η μία θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με τα στεγαστικά και η δεύτερη αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.
Στόχος του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, σε ότι αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως η πρόταση των τραπεζών - εάν εφαρμοζόταν αυτή - θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.
Βαρουφάκης: «Προβλήματα στην αποπληρωμή ΔΝΤ και ΕΚΤ»
Δυσκολίες στην καταβολή πληρωμών χρέους προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την άνοιξη και το καλοκαίρι, «βλέπει» ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως αποκάλυψε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας αναφορικά με τον δημόσιο τομέα
«Νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά στη ρευστότητα του δημοσίου. Αυτό που θα έχουμε πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βασικά τώρα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha, προσθέτοντας ότι το θέμα του χρηματοδοτικού κενού δεν αγγίχθηκε στα Eurogroup.
«Από σήμερα ξεκινάμε η διαπραγμάτευση αυτού του ζητήματος, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό εάν δεν είχαμε ήδη αυτή την τετράμηνη συμφωνία που πέρασε μόλις χθες», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι μετά από τις πληρωμές τόκων αυτόν τον μήνα, περίπου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους και επίσημους δανειστές, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάρτιο.
Εν συνεχεία, χρειάζεται 0,8 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων τον Απρίλιο και περίπου 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ωρίμανση ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και περισσότερες πληρωμές τόκων.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015, 20:15 zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου