Παγκόσμιος πόλεμος για το ελληνικό χρέος
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε χθες εμμέσως πλην σαφώς ότι η διαπραγμάτευση για το «κούρεμα» του χρέους έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης και εξελίσσεται σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές των πιστωτών της χώρας, δηλαδή μεταξύ κυβερνήσεων της ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη μια πλευρά, και ιδιωτών επενδυτών της αγοράς ομολόγων από την άλλη.
«Η Ελλάδα μόνο τυπικά έχει την ευθύνη της διαδικασίας (σ.σ.: δηλαδή, των διαπραγματεύσεων για το PSI). Από τώρα και στο εξής οι συζητήσεις θα γίνονται από μια διαπραγματευτική ομάδα που θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ, τους Γερμανούς και τους Γάλλους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Η διαπραγμάτευση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχει εξελιχθεί με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες και την παρακολουθούν με κομμένη ανάσα οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς καθώς, αν κάτι δεν πάει καλά στο PSI, η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα μείνει μετέωρη, η χώρα θα βαδίσει προς τη χρεοκοπία μέχρι τις 20 Μαρτίου και η ζώνη του ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρώτο πιστωτικό γεγονός σε χώρα-μέλος της.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι ιδιώτες πιστωτές, ύστερα από συνεχείς πιέσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, είχαν δεχθεί επιτόόκιο λίγο πάνω από το 4% στα νέα, «κουρεμένα» 30ετή ομόλογα, τα οποία θα ανταλλάξουν με αυτά που σήμερα κατέχουν. Ομως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ μπλόκαραν τη συμφωνία, ζητώντας ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης ξεκαθάρισαν στο χθεσινό τους συμβούλιο ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει οι ιδιώτες πιστωτές να δεχθούν επιτόκιο γύρω στο 3,5%.
Αυτές οι πιέσεις προς τους διεθνείς τραπεζίτες και λοιπούς επενδυτές που κατέχουν το 60% του ελληνικού χρέους προκάλεσαν χθες την άμεση αντίδραση του κορυφαίου εκπροσώπου τους στη διαπραγμάτευση, του Τεξανού τραπεζίτη Τσαρλς Νταλάρα. Σε συνέντευξη Τύπου από τη Ζυρίχη της Ελβετίας ο κ. Νταλάρα είπε ένα μεγάλο «όχι» στις πιέσεις για μεγαλύτερο «κούρεμα» των ιδιωτών πιστωτών, τονίζοντας ότι στις 26 Οκτωβρίου συμφωνήθηκε ένα ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, και αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί. Σημειωτέον ότι οι προτάσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ ανεβάζουν το ποσοστό «κουρέματος» των πιστωτών πάνω και από το 70%, λόγω του χαμηλού επιτοκίου των νέων ομολόγων.
Ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών άφησε να εννοηθεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα διστάσουν να αρνηθούν μια συμφωνία εθελοντικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αν επιμείνουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ σε τόσο μεγάλο ποσοστό «κουρέματος». Είπε, μάλιστα, ότι τα χρέη της Ελλάδας σε ιδιώτες είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού χρέους της χώρας, υπονοώντας ότι, αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θέλουν να ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις της χώρας μας, θα μπορούσαν να το κάνουν αποδεχόμενοι ένα «κούρεμα» των δικών τους δανείων, αντί να πιέζουν για όλο και μεγαλύτερες παραχωρήσεις τους ιδιώτες πιστωτές.
Οι εξελίξεις αυτές μετατρέπουν και πάλι σε θρίλερ τη διαδικασία αποτροπής της χρεοκοπίας της Ελλάδας: αν δεν υποχωρήσει το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου μία από τις δύο πλευρές (Ευρωπαίοι - ΔΝΤ ή τραπεζίτες), το PSI κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, συμπαρασύροντας και το δάνειο των 130 δισ. ευρώ που περιμένει η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το οποίο δεν μπορεί να εκταμιευθεί αν πρώτα δεν μειωθεί το χρέος προς τους ιδιώτες. Μια τροπή των εξελίξεων προς αυτή την κατεύθυνση θα έφερνε την Ελλάδα πολύ κοντά στην άτακτη χρεοκοπία, λόγω αδυναμίας εξόφλησης του ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου.
Θέλουν τρεις υπογραφές για τα σκληρά μέτρα
Τα προβλήματα του PSI δεν είναι το μόνο εμπόδιο που έχει να ξεπεράσει η κυβέρνηση στην πορεία προς τη νέα δανειακή σύμβαση, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης εξέφρασαν στον κ. Βενιζέλο έντονες διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, ζητώντας μάλιστα να υπογράψουν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου κείμενο δεσμεύσεων για εφαρμογή σκληρών μέτρων τόσο από την παρούσα όσο και από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις επόμενες εκλογές. Χωρίς αυτές τις τρεις υπογραφές, η διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να προχωρήσει, ξεκαθάρισαν στον κ. Βενιζέλο οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του.
Σε χθεσινή του δήλωση ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να αναλάβουν αυτές τις δεσμεύσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρέπει να δεσμευθούμε όλοι μαζί. Πρέπει το βάρος να κατανεμηθεί δίκαια. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα είναι η ώρα των δύσκολων, αλλά ιστορικών και σημαντικών αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα να δεσμευθούμε όλοι και τώρα είναι η ώρα να εξηγήσουμε, βλέποντας στα μάτια τον Ελληνα πολίτη, ότι η χώρα μπορεί να γίνει ξανά υπερήφανη. Οχι απλά και μόνο να διασωθεί, αλλά και να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος».
Σημειώνεται ότι, εκτός των άλλων απαιτήσεών της που είναι ήδη γνωστές (μειώσεις αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, ψαλίδισμα επικουρικών συντάξεων κ.ά.), η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να «θυσιαστούν» άμεσα τουλάχιστον 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, με την κατάργηση των θέσεών τους σε κρατικούς φορείς στους οποίους θα πρέπει να μπει λουκέτο.
Espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου