Δευτέρα, Ιανουαρίου 30

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ,ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Σκούρα τα πράγματα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012, 09:53


Με την υιοθέτηση δραματικών τόνων από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ως προς την κρισιμότητα, αλλά και την αβέβαιη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη νέα δανειακή συμφωνία, η χώρα εισήλθε από το Σαββατοκύριακο στον αστερισμό της ολοκλήρωσης της εσωτερικής υποτίμησής της.

Ο στόχος είναι η επίτευξη του ορίου που είχε ήδη προσδιοριστεί εξ αρχής, δηλαδή, η κατά 25% συνολική υποτίμηση του εσωτερικού οικονομικού status της Ελλάδας ως προς τις τιμές αγοράς, το Real Estate, το κόστος παραγωγής κλπ. Οι υπολογισμοί των δανειστών καταλήγουν πως στο σύνολό της η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα κατά τα δύο πρώτα χρόνια του Μνημονίου έφθασε στην πραγματικότητα το 12,2% παρά το γεγονός ότι η συνολική πτώση του ΑΕΠ άγγιξε τα 25%. Οι εσωτερικές πραγματικότητες στην ελληνική οικονομία και η ανθεκτικότητα των μηχανισμών λειτουργίας της αγοράς μέσω των διαφόρων καρτέλ καθώς και άρνηση των επαγγελματικών και κλαδικών φορέων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, να απορροφήσουν ως αμορτισέρ τις περεταίρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, Υγεία κλπ, που απαιτούν οι δανειστές οδηγούν αναπόφευκτα τη διαπραγμάτευση σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και των τριών πολιτικών αρχηγών, όπως ο πρωθυπουργός ομολογεί δεν είναι αρκετή για να επιλύσει τον Γόρδιο Δεσμό ενώπιον του οποίου έχει φθάσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης στα δύο διακριτά αλληλοεξαρτώμενα επίπεδα, το PSI και τη νέα δανειακή συμφωνία.

Προκειμένου να επιβληθεί ένα πολιτικό κλίμα ανασφάλειας αν όχι τρόμου ώστε το σοκ από τις τελικές ρυθμίσεις να απορροφηθεί ομαλότερα από την κοινωνία, επιχειρείται εδώ και πολλά εικοσιτετράωρα μία άνευ προηγουμένου δραματοποίηση με τη μέθοδο της μαζικής δημοσιοποίησης όλων των δυνατών και αδύνατων να υλοποιηθούν μέτρων τα οποία θεωρητικά έστω προβλέπονται από τον επερχόμενο Αρμαγεδώνα.

Έτσι μέτρα όπως η επιβολή ανθυπάτου Επιτρόπου στην Αθήνα ξεσήκωσε την κοινή γνώμη αν και η πρόταση αυτή συμπεριελήφθη σε ένα Non Paper και μόνον. Ο στόχος προφανής. Να «ανασάνει» η κοινή γνώμη από την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να το αποδεχθεί την ίδια ώρα που θα αποδέχεται τη σειρά των περικοπών στις οποίες οδηγεί αναπόφευκτα η νέα δανειακή συμφωνία και το εξαρτώμενο από αυτήν PSI.

Η Συμφωνία στο Μαξίμου

Σε βαρύ κλίμα διεξήχθη η χθεσινή τρίωρη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, των κομμάτων της συγκυβέρνησης, υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Λίγο αργότερα άλλωστε ο κ. Παπαδήμος ανακοίνωσε ότι με τους πολιτικούς αρχηγούς βρίσκεται σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το δανειακό πρόγραμμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου προσήλθε με τις γνωστές του θέσεις για τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, τις διαρθρωτικές αλλαγές και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, η διαπραγμάτευση αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο και ως εκ τούτου ενιαία θα κριθεί και το αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων είναι ενισχυτικός παράγοντας της διαπραγμάτευσης καθώς αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη «αλά καρτ».

Αντιρρήσεις για σειρά μέτρων που ζητά η τρόικα στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε ισοδύναμα μέτρα, ενώ φέρεται να υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δοθεί «λευκή επιταγή» στον Λουκά Παπαδήμο, παρά μόνο μια εξουσιοδότηση για να διαπραγματευθεί και στη συνέχεια να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη λήψη της τελικής απόφασης.

Επίσης, αρνήθηκε πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να διαπραγματευθούν τα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ανέφερε ότι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσει αν το νέο πρόγραμμα της τρόικα συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Στη δήλωσή του ο κ Καρατζαφέρης ανέφερε: «Έχουμε μπροστά μας τις απαιτήσεις, το νέο πρόγραμμα όπως περιγράφεται, της τρόικα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δει η Ελλάδα, εάν αυτό είναι σύννομο με την Συνθήκη της Λισσαβόνας και αν συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Είπα λοιπόν στον Πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι προτίθεμαι να το πάω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δει ακριβώς το θέμα και να αποφανθεί για τα πράγματα που είπα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα το δώσει στον κ. Σούλτς, το νέο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε χρόνο, εγώ είπα ότι πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδος, μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρόνου. Δεν θα κάνω τίποτε εάν δεν έχω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».  zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου