Τρίτη, Απριλίου 24
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Βενιζέλος: «Δεν αρκεί μια απλή πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας»
Συγκυβέρνηση εθνικής ευθύνης ζητά ο Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του Κινήματος εμφανίστηκε διατεθειμένος να αποδεχτεί υπό προϋποθέσεις Πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 24 Απριλίου 2012
[Εκτύπωση] [Αποστολή με Email] [Μικρότερη Γραμματοσειρά] [Μεγαλύτερη Γραμματοσειρά]
Ως μονόδρομο αντιμετωπίζει την κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ο Βαγγέλης Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με πλειοψηφία λίγων εδρών.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες εμφανίστηκε διατεθειμένος να αποδεχτεί υπό προϋποθέσεις ως πρωθυπουργό ακόμη και τον Αντώνη Σαμαρά σε μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, καθώς όπως προειδοποίησε δεν αρκεί μια απλή πλειοψηφία ή ένα άθροισμα του 40% ή 50%, αλλά απαιτείται μια συμμαχία εθνικών δυνάμεων πέραν του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Επανέλαβε μάλιστα πως στόχος του είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές προκειμένου να λάβει την εντολή και να συγκροτήσει μια ευρύτερη συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
ΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη χθεσινή συνέντευξή του στη Μαρία Χούκλη και τον Στρατή Λιαρέλλη, στον Ant1, εμφανίστηκε συγκρατημένος όταν ρωτήθηκε εάν θα αποδεχόταν συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο: «Αυτό είναι στη λογική ότι μπορούμε να ψηφίζουμε ό,τι θέλουμε και μετά θα πάνε οι χαμάληδες της υπόθεσης, με πρώτο και καλύτερο το ΠΑΣΟΚ, να σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου και όλοι θα δημαγωγούν και θα λαϊκίζουν. Να γινόμαστε αχθοφόροι τεράστιας ευθύνης».
Λίγο νωρίτερα είχε απορρίψει μάλιστα την προοπτική συγκρότησης μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, τονίζοντας πως οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είμαστε καταδικασμένοι να προωθούμε τεχνοκράτες...
Είναι γεγονός ότι πρώτη φορά δημοσίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπονόησε πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποδεχτεί ακόμη και τον κ. Σαμαρά στο αξίωμα του πρωθυπουργού, σε περίπτωση βεβαίως που το κόμμα του αναδειχθεί πρώτο στις κάλπες.
«Αν οι άλλες δυνάμεις αποδεχθούν μια τέτοια λύση μπορούμε να το συζητήσουμε», είπε. Ωστόσο διερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν πρόθυμος - εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμη - να μπει σε κατάλογο πιθανών πρωθυπουργών, αφήνοντας να γίνει κατανοητό ότι θα υποβληθούν πολλές προτάσεις με στόχο να ορκιστεί πρωθυπουργός τρίτο πρόσωπο. «Είμαι έτοιμος να αποδεχτώ οποιαδήποτε λύση υποστηρίζει μια καλή συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα δεν απέκλεισε και τη δική του διαθεσιμότητα να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές. «Πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα και μετά στην πρωθυπουργία. Οχι ότι δεν θα ήθελα να με τιμήσουν και να αναλάμβανα αυτή την ευθύνη», σχολίασε.
Επανέλαβε ότι η λύση είναι να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση, εφόσον πάρει τη διερευνητική εντολή θα επιδιώξει στη συνεργασία να μετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. «Εγώ δεν κάνω διάκριση μεταξύ μικρών και μεγάλων ή μεσαίων κομμάτων», είπε επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί να αποκλείσει κανένα από τα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Ο κ. Βενιζέλος αποδόμησε ακόμη μία φορά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, το λεγόμενο Ζάππειο III, σχολιάζοντας καυστικά πως «τα Ζάππεια είναι ατελείωτα... Είναι όπως οι επιτυχημένες ταινίες».
«ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΛΑΘΟΣ». Επίσης επανέλαβε πως υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, κυρίως την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εντόπισε ωστόσο ως «κορυφαίο λάθος» το γεγονός ότι ανέλαβε μόνο του την ευθύνη να πορευτεί με το πρώτο Μνημόνιο χωρίς να έχει ζητήσει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων. Είπε και για το πρώτο Μνημόνιο ότι «το πρώτο του κενό, το μεγάλο του έλλειμμα» ήταν πως κινούνταν στην αντίληψη ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο. «Επρεπε να πάμε σε δραστική μείωση του δημοσίου χρέους», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είχε προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς καμία ταλάντευση.
Οταν ρωτήθηκε για το δημοψήφισμα επανέλαβε τις αντιρρήσεις του και τη δήλωση που έκανε επιστρέφοντας ξημερώματα από τις Κάννες, όπου το κλίμα - όπως είπε - ήταν «εξαιρετικά αρνητικό» σε σχέση με την απόσυρση της ιδέας για τη διενέργειά του. ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου