Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ...
αμπελοφάσουλα και άλλες νοστιμιές. Πόσοι όμως γνωρίζετε από πού μας ήρθε και ποια είναι τα διατροφικά οφέλη του;
Η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων είναι δύο ημέρες που επιτρέπεται από την εκκλησία μας, να σταματήσουμε την νηστεία και να απολαύσουμε το ψαράκι μας.
Η ιστορία του μπακαλιάρου
Κατά τον Μεσαίωνα, Βάσκοι ψαράδες, εμπορευματοποίησαν τον μπακαλιάρο και τον πάστωσαν. Φυσικά, το παστό ψάρι ήταν καθημερινή τροφή τους στα μακρινά ταξίδια τους, στον βόρειο Ατλαντικό. Παράλληλα κατάφεραν κάτι πολύ σημαντικό, για την εποχή: o μπακαλιάρος είχε μεγάλη διάρκεια ζωής και ήταν φθηνός.
Στην χώρα μας, τον έφεραν οι Άγγλοι, οι οποίοι έστελναν μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου, τον οποίο αντάλλασσαν με σταφίδες.
Το «διαμάντι» της θάλασσας
Αξίζει να προσθέσετε τον μπακαλιάρο στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, γιατί είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, και μάλιστα καλύτερης ποιότητας από εκείνες του κρέατος.
Είναι πολύ φτωχός σε λίπη, και παράλληλα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελείται από λιπαρά οξέα, κυρίως ω3, που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και μειώνουν τα τριγλυκερίδια.
Περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D και Κ, οι οποίες προάγουν την υγεία των ματιών, των οστών και των μυών, διευκολύνουν την πήξη του αίματος και βοηθούν στην απορρόφηση πολλών μετάλλων. Στον μπακαλιάρο επίσης, συναντάμε βιταμίνη Β12, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και νιασίνη. Το λίπος του κυμαίνεται από 0.5-2%, γεγονός που τον κατατάσσει στα ψάρια με χαμηλά λιπαρά.
Πηγή : clickatlife.gr - enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου