Δευτέρα, Νοεμβρίου 3

Αμφίπολη: Μόλις καθαρίσει ο τρίτος θάλαμος θα μας διαφωτίσει το ψηφιδωτό

20:51 |

Αμφίπολη: Μόλις καθαρίσει ο τρίτος θάλαμος θα μας διαφωτίσει το ψηφιδωτό
 0
Την άποψη ότι όταν καθαρίσει ο τρίτος θάλαμος του μνημείου της Αμφίπολης θα μάθουμε πολύ περισσότερα και θα λυθούν κάποιες από τις απορίες που αυτήν τη στιγμή μάς απασχολούν εκφράζει, μιλώντας στο “Έθνος”, η Ελένη Μανακίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πάντως, σύμφωνα με την κ. Μανακίδου, ο συνδυασμός τριών στοιχείων είναι πρωτόγνωρος για ταφικό μνημείο: “Κατ' αρχάς οι Σφίγγες, ένα καθαρά ταφικό στοιχείο, μας έδειξαν από την αρχή ότι ήταν τάφος, δεύτερον οι Καρυάτιδες και τρίτον το ψηφιδωτό με εικονιστικό θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Η ταυτόχρονη ύπαρξη αυτών των στοιχείων αναδεικνύει το μνημείο ως σπουδαίο και μοναδικό. Αν δεν βρούμε υπολείμματα οστών ή άλλα στοιχεία που θα μας οδηγούν στην ταυτότητα του νεκρού, αυτό θα είναι πράγματι ένα πρόβλημα που θα ταλανίζει την αρχαιολογική κοινότητα”, σημειώνει.

Η αρχιτεκτονική μορφή και τα επιμέρους δομικά του στοιχεία, συνεχίζει, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τύμβος Καστά έγινε για κάποιο σημαντικό πρόσωπο ή πρόσωπα, καθώς ούτε ο αριθμός είναι γνωστός.

Για το ψηφιδωτό, επισημαίνει ότι ο ψηφοθέτης ήταν ένα άτομο με ταλέντο και γνώση μιας μεγάλης καλλιτεχνικής παράδοσης. Η αρπαγή της Περσεφόνης, σύμφωνα με την ίδια, δίνει εσχατολογικό περιεχόμενο στο μνημείο, επιβεβαιώνει δηλαδή έτι περαιτέρω ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο.

“Είναι μια εξαιρετική παράσταση με εικονιστικό θέμα, ανάλογη με αυτές που βρέθηκαν σε οικίες της Πέλλας και πιο συγκεκριμένα με αυτό στην 'Οικία της Ελένης', που έχει θέμα την αρπαγή της Ελένης από τον Θησέα. Θα ήταν ευχής έργον να μάθουμε τον καλλιτέχνη του εξαιρετικού ψηφιδωτού στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, αυτό ίσως μας δώσει και άλλες, πολύτιμες πληροφορίες για άλλα ζητήματα. Αλλά αυτή είναι και η μαγεία και η γοητεία της ανασκαφής, το ότι πάντα μας εκπλήσσει και μας μαθαίνει κάτι καινούργιο”, αναφέρει.

“Θέλω ωστόσο να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με την πορεία της ανασκαφής”, σχολιάζει καταλήγοντας. “Αντιλαμβάνομαι τη σπουδή για να προχωρήσει η αποχωμάτωση, όμως στην προσπάθεια να επιταχυνθεί αυτός ο ρυθμός χρησιμοποιούνται μηχανήματα που ίσως καταστρέφουν το μνημείο και σε αυτό πρέπει να δοθεί λίγο μεγαλύτερη προσοχή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου