Δευτέρα, Οκτωβρίου 26

Μεταναστευτικό: άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και στις Κυκλάδες Κύριο

Μεταναστευτικό: άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και στις Κυκλάδες
Η διπλή βομβιστική επίθεση έξω από τον χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού της Άγκυρας όπου χιλιάδες Κούρδοι και αριστερών πεποιθήσεων Τούρκοι περίμεναν για την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης, με την εκατόμβη θυμάτων και σοβαρά τραυματισμένων που προκάλεσε, αποτέλεσε το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της γεωστρατηγικής αποσταθεροποίησης που υλοποιείται μεθοδικά στη γειτονιά μας τον τελευταίο καιρό.
Επιμέλεια: Θεοδόσης Δανάμπασης
Μπορεί να ακούμε Συρία και Ισλαμικό Κράτος και να νομίζουμε ότι δεν μας ακουμπάνε οι συνέπειες του εκεί εμφυλίου πολέμου, μπορεί να ακούμε για την έναρξη της τρίτης ιντιφάντας στην Παλαιστίνη και να νομίζουμε ότι είναι μία ακόμη απόπειρα να αλληλοφαγωθούν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, μπορεί να ακούμε για τρομοκρατικές επιθέσεις του ίδιου του τουρκικού κράτους προς τους ίδιους τους πολίτες του και τους ανεπιθύμητους Κούρδους και να νομίζουμε ότι πρόκειται για εσωτερικό ξεκαθάρισμα ενόψει των επερχόμενων εκλογών, αλλά σίγουρα τα "απόνερα" όλων αυτών και άλλων κρυφών σε μας κινήσεων έρχονται καταπάνω μας και σιγά - σιγά παίρνουν τη μορφή ενός τσουνάμι.
Όλοι, βεβαίως, είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση που επικρατεί σε συγκεκριμένα μέρη-πύλες της Ελλάδας στο Αιγαίο. Μυτιλήνη και Κως αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό πρόβλημα (τα "απόνερα" της αποσταθεροποίησης στη γειτονιά μας) με χιλιάδες δυο προβλήματα, τόσο για τους ντόπιους κατοίκους που αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή γι' αυτούς κατάσταση, όσο και για τους μετανάστες που διαβιούν σε άθλιες - τις περισσότερες φορές - συνθήκες.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται στα αστικά κέντρα όπου καταλήγουν οι πρόσφυγες/λαθρομετανάστες ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κοινωνικής απορύθμισης, να καλλιεργείται ο κοινωνικός ρατσισμός και βεβαίως ως αντίκτυπος τούτου να γιγαντώνεται ένας "άγνωστος" - τις περισσότερες φορές - ως προς τις προθέσεις του προσφυγικός πληθυσμός με κλειστές τις πόρτες προς αυτό που θεωρεί τη Γη της Επαγγελίας, δηλαδή την Ευρώπη.
Ήδη, στη γειτονιά μας, σε 3 νησιά των Κυκλάδων (Μύκονο, Νάξο και Αμοργό) εμφανίστηκαν περιστατικά εμφάνισης μικρού αριθμού προσφύγων που ξεβράστηκαν από τα παράλια της Τουρκίας, με τη "βοήθεια" βεβαίως Τούρκων λαθρεμπόρων.
Πρώτη αντιμετώπισε το φαινόμενο η Μύκονος, στις 18 Σεπτεμβρίου (εικ. 1), όταν 47 πρόσφυγες, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, εντοπίστηκαν σε ακτές της Μυκόνου από το λιμεναρχείο και φιλοξενήθηκαν σε εγκαταστάσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου μέχρι την ταυτοποίησή τους.
Δεύτερη ήταν η Αμοργός, όταν στις 21 Σεπτεμβρίου μία βάρκα αποβίβασε στην παραλία "Τερλάκι" 53 πρόσφυγες από Συρία, οι οποίοι, αφού ταυτοποιήθηκαν από την Αστυνομία, πήραν τον δρόμο προς τον Πειραιά (εικ. 2).
Τελευταία ήταν η Νάξος, όπου 56 Σύριοι μετανάστες βγήκαν στην παραλία Άγιος Γεώργιος Βορίδης (στα βόρεια της Νάξου, κάτω από το ορεινό Σκαδό). Οι πρόσφυγες έγιναν αντιληπτοί από Κωμιακίτες ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι αμέσως ειδοποίησαν τον πρόεδρο του χωριού τους, και εκείνος με τη σειρά του τις λιμενικές αρχές, οι οποίες και προχώρησαν στην ασφαλή περισυλλογή τους.
Όπως βλέπουμε, το πρόβλημα έχει έρθει στο "σπίτι" μας και γι αυτό ο Δήμος, οι αρμόδιοι φορείς, η συριανή κοινωνία και όλοι ως μεμονωμένα άτομα οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με οργανωμένο πλάνο, ταχύτητα και φροντίδα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αδειούχοι και ανάπλαση
επιστροφή στην κορυφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου