Σάββατο, Οκτωβρίου 17

ΠΗΓΗ SYROS TO DAY



«Το ακριβότερο μπουκάλι χλωρίνης στον κόσμο αξίας 225.000 €» Κύριο

«Το ακριβότερο μπουκάλι χλωρίνης στον κόσμο αξίας 225.000 €»
Με την εντυπωσιακή διαπίστωση «Το ακριβότερο μπουκάλι χλωρίνης στον κόσμο αξίας 225.000 €», ο γνωστός συριανός ζωγράφος Βασίλης Κουσουλάκος, με δηλώσεις του στον ΛΟΓΟ, καυτηριάζει ευθέως τη διάθεση αυτού του ποσού προκειμένου να καθαριστούν με… χλωρίνη τα Ταφικά Μνημεία στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, ζητώντας τον εντοπισμό υπευθύνων, όπως και την απολογία τους για όσα επιτελούνται σε έναν ιερό χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
του Γιάννη Ρουσσουνέλου
Πλύσιμο μνημείων με χλωρίνη
Ο κ. Κουσουλάκος δηλώνει πως «Τόσα χρήματα (δηλαδή 225.000 ευρώ) εξαφανίστηκαν από τον δημοσιευμένο προϋπολογισμό (2015) του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης προκειμένου να πλύνουν με χλωρίνη και νερό μερικά μάρμαρα ταφικών μνημείων».
Μάλιστα κάνει γνωστό ότι την εργασία αυτή την είχαν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τρία άτομα! «Τρία άτομα, ο ένας με μακριά χαίτη (μάλλον αλλοδαποί) εθεάθησαν να "μπουγαδιάζουν" σε ανύποπτο χρόνο τα έργα τέχνης των μουσειακών μαυσωλείων της Ερμούπολης, χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτε , ούτε ο Δήμαρχος, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε καν η Επιτροπή Ταφικών μνημείων».
Καμία επίβλεψη

Επισημαίνει πως «Το χειρότερο δε είναι ότι δεν υπήρχε επίβλεψη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Βεβαιώνεται δε ότι δεν υπήρχε επίβλεψη, διότι η τεχνογνωσία του ΥΠ.ΠΟ και των μελετητών, αναστηλωτών, συντηρητών του Πανεπιστημίου, υποδεικνύουν άλλες μεθόδους και φάρμακα για την συντήρηση των μαρμάρων και όχι "χλωρίνες"».
Στο σημείο αυτό τονίζει ότι «Αρκεί να διαβάσει κανείς τις εγκεκριμένες μελέτες του ΥΠ.ΠΟ για να καταλάβει. Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Ερμούπολης δυστυχώς δεν γνώριζε ότι υπάρχουν μελέτες ή "έκανε" ότι δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν».
Κάνοντας μια αναφορά στο παρελθόν, θυμίζει πως «Το 2003 η αρχιτέκτων Ν. Ζαμελοπούλου και Β. Τιρέλη του ΥΠ.ΠΟ, με σύμβουλο τον πολιτικό μηχανικό Κ. Ζάμπα και το 2005 η Χριστίνα Πηνελόπου Τρίτου, ο Κ. Ζάμπας ο Γ. Θωμάς η Ε. Δουδούμη Αρχ.και Ε. Παυλίδη Αρχ. Μηχανικός, παρουσίασαν μελέτες αποκατάστασης συντήρησης παθολογίας και δομοστατική τεκμηρίωσης των ταφικών μνημείων της Ερμούπολης. Οι μελέτες αυτές επικυρώθηκαν από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ και την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων».
Οι βανδαλισμοί συνεχίζονται

Εδώ υπογραμμίζει την αδράνεια η οποία επικρατεί μέχρι σήμερα. «Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, καμία των μελετών αυτών δεν έχει εφαρμοστεί. Οι βανδαλισμοί συνεχίζονται. Οι εγκεκριμένες κρατικές ή μη πιστώσεις εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Τα μνημεία της Ερμούπολης καταρρέουν τα έργα τέχνης των Ελλήνων γλυπτών σε λίγο δεν θα υπάρχουν».
Για τους ανυποψίαστους, κάνει λόγο της υπουργικής απόφασης, με την οποία ο χώρος έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Διατηρητέο Μνημείο. «Με απόφαση του ΥΠ.ΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2747/43775/90 ΦΕΚ 717/Β η τότε υπουργός Πολιτισμού ενέταξε τον χώρο ως Εθνικό Διατηρητέο Μνημείο. Γνωρίζοντας ότι οι κοιμώμενοι σε αυτά τα μαυσωλεία είναι από τις πρώτες σφαγιασθείσες οικογένειες από τους Τούρκους το 1821 επειδή ήταν μυημένοι στην Φιλική Εταιρία και μεγάλοι χρηματοδότες αυτής. Επίσης μεγάλοι χρηματοδότες αργότερα στην Επανάσταση της Κρήτης», λέει χαρακτηριστικά.
Συμπληρώνει ότι «Εάν πάει κανείς σήμερα στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης θα διαβάσει τα ίδια ονόματα: "ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΕ", "ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ", "ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗΣ", "ΜΠΕΝΑΚΗΣ" κτλπ.  Θα διαπιστώσει όμως ότι Τούρκοι τα σέβονται και τα συντηρούν, πολύ καλύτερα από εμάς. Βανδαλισμοί, ασέβεια αδιαφορία. Αυτή είναι η δική μας συμπεριφορά. Ας μας πει κάποιος επιτέλους, πού πάνε οι πιστώσεις Κρατικές, Ευρωπαϊκές, Δημοτικές, που κατά εποχές δημοσιεύονται στις εφημερίδες και προορίζονται για την αναστήλωση και συντήρηση των Μαυσωλείων. Αυτά τα Έργα Τέχνης που το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 1990 τα ενέταξε ως Εθνικά Διατηρητέα Μνημεία».
Να απολογηθούν οι υπεύθυνοι
Καταλήγοντας, ο κ. Κουσουλάκος δεν κρύβει την αγανάκτηση η οποία τον διακατέχει. «Κάποιος επιτέλους πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το έγκλημα κάποιος πρέπει να σταματήσει αυτούς τους βανδαλιστές αρουραίους που με θράσος και μεγάλη αναίδεια ροκανίζουν την Πολιτιστική Κληρονομιά αυτού του τόπου», ενώ κάνει έκκληση στον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης και στον Υπουργό Πολιτισμού να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτόν, ανακαλύπτοντας υπευθύνους. «Κάποιοι κ. Δήμαρχε και σημερινέ Υπουργέ Πολιτισμού πρέπει να απολογηθούν. Είναι απαίτηση της κοινωνίας μας της ιστορίας μας και γενικότερα της σημερινής μας Πολιτιστικής διαδρομής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου